Foto: Marko Gracin
povezane vijesti
OPATIJA – Table, praline, tartovi, mousse, ganaš, kakao-napici, čokolada s lješnjacima, kavom, narančom, svinjskom masti – sve to i još mnogo drugih delicija sa zajedničkim predznakom ovog se, najslađeg vikenda u godini može pronaći u Opatiji.
Otvorenje iščekivanog Festivala čokolade, jednog od najjačih opatijskih turističkih brendova, na više je lokacija po gradu izmamilo stotine ljubitelja ove jedinstvene namirnice kojoj, suprotno prvoloptaškim zaključcima, najveći obožavatelji nisu samo djeca.
Posjetitelji svih dobi već su prvog dana 18. izdanja festivala nahrlili na »Čokoladnu čaroliju« u Centar »Gervais« kako bi promotrili ponudu gotovo 40 renomiranih craft proizvođača čokolade i OPG-ova, a prema riječima Emme Superina iz Turističke zajednice grada Opatije, očekuje se kako će u ovogodišnjim čokoladnim zbivanjima sudjelovati oko 10 tisuća posjetitelja.
Među brojnim izlagačima koji svojim čokoladicama mame sve na dvije etaže »Gervaisa« ponovno našao se i dobro poznati opatijski proizvođač. Kako navodi Barbara Lipovšćak iz Lungomare Chocolates, brend opatijske čokolatijerke Marine Prijatelj i za ovaj je festival pripremilo mnoštvo aktivnosti.
– Ono što je posebno kod nas je da radimo ručno rađene standardizirane i personalizirane praline, a trudimo se da su svi sastojci hrvatskog porijekla. Posebne su i naše kreativne priče koje čokolade pričaju gdje u slatke proizvode povezujemo znanost, umjetnost i hrvatsku kulturnu baštinu. Puno je truda uloženo u svaki komadić koji je ovdje predstavljen. Osim štanda, ove godine držimo i radionice izrade čokolade za djecu i odrasle, a Marina Prijatelj u nedjelju će predstaviti svoju Villu Angiolinu u čokoladnom reljefu, ističe Lipovšćak.
U Opatiju je iz Solina opet pristigla i Nadalina čokolada Marinka Biškića, koji se nakon čokolade sa svinjskom masti opatijskim sladokuscima predstavlja s novom uspješnicom.
– Ove godine smo na svjetskom takmičenju Academy of Chocolate dobili zlatnu medalju za našu čokoladu s kavom koja se zove Nicaragua. To je prva zlatna medalja za hrvatsku čokoladu na takvom natjecanju i ona nam je ponos nakon svih rekorda koje smo imali kao što su najveća čokolada na svijetu i čokolada koja svira. Velika je razlika između čokolatijera koji kupuju gotovu čokoladu i nas »craft bean to bar« proizvođača koji nabavljamo zrna kakaa, pržimo ih, meljemo i imamo cjelokupni proces proizvodnje. Naš se pogon nalazi u Solinu i svi ga mogu posjetiti da vide kako radimo, poziva Biškić.
Čokoladni »Šporer«
Festivalska zbivanja počela su i u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« gdje se praline izrađuju na licu mjesta. Tamošnja »Tvornica čokolade Vilma« praćena je retrospektivnom izložbom posvećenom povijesti ovog rapskog proizvođača slastica, kao i bogatom ponudom čokoladnih zalogaja.
Među bogatim programom koji za ovaj vikend pripremaju čokolatijeri, opatijski ugostitelji, kao i organizatori radionica proizvodnje čokolade, kao najatraktivnijim se događajem festivala ističe onaj najavljen za nedjelju, kada će u Centru »Gervais« biti predstavljena spomenuta »Angiolina«, kao i čokoladni »Atomium« koji prema briselskoj znamenitosti pravi artisan čokolatijer Alexandre Druart.
Čokolade u Opatiji još uvijek ima u obilju, a njeni se proizvođači i prodavači nadaju kako će zubi njihovih gostiju izdržati, ako ništa drugo, bar do ponedjeljka.