Snimio Sergej DRECHSLER
Uz standardne kuglice, ježiće, rolade, u ponudi su se ove godine našli i sladoledi od maruna, među kojima i jedna posebna kombinacija koja je dobila ime "Lovranska štorija"
povezane vijesti
LOVRAN Preko 90 posto lovranskih šuma čine stabla maruna sorte maradi koja je jedna od najkvalitenijih sorti na svijetu. Ipak, danas u Lovranu samo su oni pravi sretnici imali priliku okusiti taj cijenjeni lovranski jesenski plod. Lovranskog maruna za prvog vikenda 47. izdanja Marunade gotovo da nije bilo no to nije umanjilo feštu što se održava u čast ove gastro delicije. Sadržajan i zanimljiv program privukao je veliki broj posjetitelja, a lovranske marune su zamijenili kesteni, oni uvozni iz Italije, ali i oni iz unutrašnjosti Hrvatske. Kilogram kestena cijenio se 50 ili 60 kuna, a mjerica pečenih bila je 20 kuna.
Jedini ponuđač lovranskog maruna bio je Vlatko Grnja iz Mošćeničke Drage. U svojoj šumi u Kraju i Goloviku uspio je nabrati oko 150 do 200 kilograma za prvi vikend Marunade.
– Lovranski marun još je dosta sirov, slabo se otvara, teško se peče. Uglavnom kasni u dozrijevanju pa njegova trenutna kvaliteta nije onakva na kakvu smo navikli ranijih godina. Zato ga ne prodajemo na kile, nego isključivo pečene u mjericama po 25 kuna za 250 grama. Vjerujem da ćemo za fešte od maruna u Lignju i Dobreću imati ipak puno značajnije količine, ali marun će ove godine biti nešto sitniji, vjerojatno radi suše, ali i zato što su stabla dosta stara, neka i bolesna… – rekao je Grnja.
Iako nije bilo maruna, na velikom broju štandova nudile su se slastice od maruna, odnosno kestena. Uz standardne kuglice, ježiće, rolade, u ponudi su se ove godine našli i sladoledi od maruna, među kojima i jedna posebna kombinacija koja je dobila ime “Lovranska štorija”. Sladoled od maruna, “obučen” u čokoladu koji sa svojim dodacima, marmeladom od trešanja i zelenim pistacijem, koji asocira na šparuge, priča priču o lovranskim gastro priredbama.
– Ideja je bila povezati trešnje, marun i šparuge, tri lovranska brenda koja su zaslužna što je Lovran prepoznata gastro destinacija. Naravno ovog puta naglasak je bio na marunu, a u lipnju ćemo staviti akcent na lovransku črešnju – rekao je kreator “Lovranske štorije” Tomaš Maglica, slastičar čija tvrtka “Karuba” se bavi proizvodnjom sladoleda i ledenih deserata, kao i edukacijom kadrova.
Nedjeljni dio lovranske Marunade započinje međunarodnim turnirom u boćanju koji započinje u 9 sati na boćalištu u Lovranu. Od 10 sati na parkiralištu Brajdice nastavlja se zabavni program uz DJ Vedrana, klapu Nevera, Pešekane i Puhački orkestar Lovran, a prvi vikend 47. Marunade završit će se uz Gustafe. Narednog vikenda priredba seli u Dobreć, a posljednji vikend Marunade na rasporedu je u Lignju (22. i 23. listopada). Tijekom cijeloga mjeseca listopada u ugostiteljskim objektima na području Lovrana, Medveje i Lovranske Drage nude se uz slastice i jela od maruna i s marunom.