
Dan šparoga u Brseču na lokaciji Pregrad / Foto A. KUĆEL ILIĆ
Kako je potvrdio stručnjak za domenu šparoga Šime Martinović koji je u Brseču održao zanimljivo predavanje, divlje šparoge se mogu uzgajati
povezane vijesti
BRSEČ Svi su putevi danas vodili u Brseč, gdje se na lokaciji Pregrad pripremilo cjelodnevno slavlje proljeću i divljim šparogama u čast. Dani šparoga u Brseču u organizaciji TZ-a općine Mošćenička Draga i partnera su jedan prekrasan travanjski dan pretvorili u jedinstveni spoj tradicije, gastronomije, edukacije i umjetnosti, kroz brojne aktivnosti, ali i specijalitete kojima je glavni sastojak upravo “kraljica šumskih obronaka” – domaća, samonikla šparoga.
Premda se, kako je potvrdio stručnjak za domenu šparoga Šime Martinović koji je u Brseču održao zanimljivo predavanje, divlje šparoge mogu uzgajati i na taj način obogatiti ne samo gastronomsku, već i turističku ponudu. Kao posebno iznenađenje, turistička zajednica je 300 sadnica divljih šparoga darovala mještanima Brseča, podneblja koje je i inače poznato po najljepšim primjercima ove proljetne delicije.

Sadnja divljih šparoga / Foto A. KUĆEL ILIĆ
Čaroliju šparoga u Brseču obogatilo je i kulinarsko natjecanje tijekom kojega je najuspješnije kulinarske kreacije izabrao poznati chef Stiven Vunić iz Konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, a organizirana je i sadnja šparoga te podjela “vele fritaje”. Fešta šparogama u čast započela je uz biciklijadu na koju se odazvalo 50 biciklista iz Hrvatske i Slovenije, organiziran je i sajam lokalnih proizvođača te nekoliko radionica za djecu i odrasle.
Upriličena je i izložba dječjih radova na temu šparoga, a za glazbeni dio programa bili su zaduženi Duo Sonus te Emanuela Lazarić – Ella i Terra Magica Project Ensemble. Svim gostima su dobrodošlicu u Brseč poželjeli načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, direktorica TZ-a Nensi Dretvić i župnik Petar Belanić.

Predavanje o uzgoju divljih šparoga / Foto A. KUĆEL ILIĆ