
Foto Marko Gracin
povezane vijesti
Biootpad nije bauk, barem ako je suditi po reakcijama korisnika koji su u proteklom periodu sudjelovali u pilot projektu Zero Food Waste Destinacija – Liburnija čije je zatvaranje obilježeno danas u opatijskom restoranu Evergreen.
Kako je navedeno na konferenciji za novinare, integrirano rješenje za smanjenje otpada od hrane pomoću uređaja Reencle i Ecovim opravdalo je sva očekivanja.
– Zahvaljujemo građanima Liburnije koji su testirali Reencle kućni komposter u svojim domovima na dva mjeseca. Njihovo sudjelovanje u projektu i recenzije koje su napisali dali su nam dragocjen uvid u mogućnosti planske primjene naše tehnologije za rješavanje otpada od hrane u kućanstvima.
Također, naša suradnja s dva restorana koji su testirali industrijski uređaj Ecovim doprinijela je vrednovanju učinkovitosti ovakvih tehnoloških rješenja u HoReCa sektoru, istaknuto je na pressici na kojoj su sudjelovali direktor Komunalca Alan Sanković, predstavnik tvrtke Zelene tehnologije Marko Radeljak i Sonja Polonijo iz Udruge gradova RH.
Kako su istaknuli korisnici od Brseča, preko Lovrana, Ičića, Opatije i Matulja pa sve do Brešca, integrirano rješenje za smanjenje otpada od hrane pomoću uređaja Reencle i Ecovim pokazalo se kao kvalitetna opcija kako za kućanstva tako i za gastro sektor.
– Testiranje ova dva uređaja, koja su kroz ovaj projekt isprobana u stvarnim uvjetima, u kućanstvima, i ugostiteljskim objektima, dokazalo se kao učinkovit alat za smanjenje količine biootpada.
Korisnici su isticali jednostavnost korištenja, tihi rad uređaja, odsutnost neugodnih mirisa te činjenicu da u svega nekoliko sati otpad postaje vrijedan kompost, spreman za korištenje.
Za nas u Komunalcu, ovi su podaci iznimno važni. Ne samo zbog brojki, već zato što potvrđuju da je prerada biootpada moguća bez neugodnih mirisa i da počinje upravo u našim kuhinjama.
Ovaj projekt pokazuje smjer u kojem želimo ići: prema pametnim, primjenjivim rješenjima, i prema stvaranju zajednica koje njeguju odgovoran odnos prema okolišu.
Zahvaljujemo svim sudionicima koji su prepoznali vrijednost ovoga pilot-programa, napomenuo je Alan Sanković, direktor Komunalca.
Gotovo svi sudionici testiranja pohvalili su uređaj te istaknuli kako u niti jednom momentu nisu osjetili neugodan miris iako im je bio smješten u kuhinji.
Istaknuli su sjajan nusproizvod koji su iskoristili za pognojiti vrt, odnosno cvijeće. Navedeni su i komentari nekih od zadovoljnih korisnika, pa je tako Sandra Uhač Vranešić rekla da je uređaj stvarno pogodan za domaćinstvo, dok je Dino Žigulić napomenuo da je uređaj “fantastična stvar i za svaku preporuku”, a pozitivnim iskustvima tijekom korištrenja kućnog kompostera pridružio se i Roni Puharić koji je pohvalio “jednostavnost korištenja, brzinu kompostiranja i nedostatak neugodnih mirisa”.
Iz tvrtke Zelene tehnologije, partnera na ovom projektu nisu skrivali zadovoljstvo provedenim pilot projektom kao i tehnologijom koja je opravdala sva očekivanja.
– Zahvaljujemo građanima Liburnije koji su testirali Reencle kućni komposter u svojim domovima na dva mjeseca. Njihovo sudjelovanje u projektu i recenzije koje su napisali dali su nam dragocjen uvid u mogućnosti planske primjene naše tehnologije za rješavanje otpada od hrane u kućanstvima.
Također, naša suradnja s dva restorana koji su testirali industrijski uređaj Ecovim doprinijela je vrednovanju učinkovitosti ovakvih tehnoloških rješenja u HoReCa sektoru, istaknuo je predstavnik tvrtke Zelene tehnologije Marko Radeljak.
Testni period u HoReCa sektoru proveden je u dva kultna ugostiteljska objekta u našem kraju – opatijskom Ružmarinu i matuljskom Štacionu, te su Igor Lončarica iz Štaciona i Igor Marijanović iz Ružmarina pohvalili njegove performanse.