Pilot projekt

Stanovnici Liburnije testirali kućne kompostere, zaključili da biootpad nije bauk

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Biootpad nije bauk, barem ako je suditi po reakcijama korisnika koji su u proteklom periodu sudjelovali u pilot projektu Zero Food Waste Destinacija – Liburnija čije je zatvaranje obilježeno danas u opatijskom restoranu Evergreen.


Kako je navedeno na konferenciji za novinare, integrirano rješenje za smanjenje otpada od hrane pomoću uređaja Reencle i Ecovim opravdalo je sva očekivanja.


– Zahvaljujemo građanima Liburnije koji su testirali Reencle kućni komposter u svojim domovima na dva mjeseca. Njihovo sudjelovanje u projektu i recenzije koje su napisali dali su nam dragocjen uvid u mogućnosti planske primjene naše tehnologije za rješavanje otpada od hrane u kućanstvima.




Također, naša suradnja s dva restorana koji su testirali industrijski uređaj Ecovim doprinijela je vrednovanju učinkovitosti ovakvih tehnoloških rješenja u HoReCa sektoru, istaknuto je na pressici na kojoj su sudjelovali direktor Komunalca Alan Sanković, predstavnik tvrtke Zelene tehnologije Marko Radeljak i Sonja Polonijo iz Udruge gradova RH.


Kako su istaknuli korisnici od Brseča, preko Lovrana, Ičića, Opatije i Matulja pa sve do Brešca, integrirano rješenje za smanjenje otpada od hrane pomoću uređaja Reencle i Ecovim pokazalo se kao kvalitetna opcija kako za kućanstva tako i za gastro sektor.



– Testiranje ova dva uređaja, koja su kroz ovaj projekt isprobana u stvarnim uvjetima, u kućanstvima, i ugostiteljskim objektima, dokazalo se kao učinkovit alat za smanjenje količine biootpada.


Korisnici su isticali jednostavnost korištenja, tihi rad uređaja, odsutnost neugodnih mirisa te činjenicu da u svega nekoliko sati otpad postaje vrijedan kompost, spreman za korištenje.


Za nas u Komunalcu, ovi su podaci iznimno važni. Ne samo zbog brojki, već zato što potvrđuju da je prerada biootpada moguća bez neugodnih mirisa i da počinje upravo u našim kuhinjama.


Ovaj projekt pokazuje smjer u kojem želimo ići: prema pametnim, primjenjivim rješenjima, i prema stvaranju zajednica koje njeguju odgovoran odnos prema okolišu.


Zahvaljujemo svim sudionicima koji su prepoznali vrijednost ovoga pilot-programa, napomenuo je Alan Sanković, direktor Komunalca.


Gotovo svi sudionici testiranja pohvalili su uređaj te istaknuli kako u niti jednom momentu nisu osjetili neugodan miris iako im je bio smješten u kuhinji.


Istaknuli su sjajan nusproizvod koji su iskoristili za pognojiti vrt, odnosno cvijeće. Navedeni su i komentari nekih od zadovoljnih korisnika, pa je tako Sandra Uhač Vranešić rekla da je uređaj stvarno pogodan za domaćinstvo, dok je Dino Žigulić napomenuo da je uređaj “fantastična stvar i za svaku preporuku”, a pozitivnim iskustvima tijekom korištrenja kućnog kompostera pridružio se i Roni Puharić koji je pohvalio “jednostavnost korištenja, brzinu kompostiranja i nedostatak neugodnih mirisa”.



Iz tvrtke Zelene tehnologije, partnera na ovom projektu nisu skrivali zadovoljstvo provedenim pilot projektom kao i tehnologijom koja je opravdala sva očekivanja.


– Zahvaljujemo građanima Liburnije koji su testirali Reencle kućni komposter u svojim domovima na dva mjeseca. Njihovo sudjelovanje u projektu i recenzije koje su napisali dali su nam dragocjen uvid u mogućnosti planske primjene naše tehnologije za rješavanje otpada od hrane u kućanstvima.


Također, naša suradnja s dva restorana koji su testirali industrijski uređaj Ecovim doprinijela je vrednovanju učinkovitosti ovakvih tehnoloških rješenja u HoReCa sektoru, istaknuo je predstavnik tvrtke Zelene tehnologije Marko Radeljak.


Testni period u HoReCa sektoru proveden je u dva kultna ugostiteljska objekta u našem kraju – opatijskom Ružmarinu i matuljskom Štacionu, te su Igor Lončarica iz Štaciona i Igor Marijanović iz Ružmarina pohvalili njegove performanse.