Foto: V. KARUZA
povezane vijesti
IKA – Sunčano subotnje vrijeme, koje su neki iskoristili i za sunčanje na ikarskoj plaži, u centar Ike ponovo je izmamilo ljubitelje šparuga i delicija ove zdrave samonikle namirnice.
Da bi dobili porciju pljukanci s kozicama ili pak sabljarke s palentom, oboje naravno uz nezaobilazni šug od šparugi, posjetitelji manifestacije “Šparuga i vino” strpljivo su čekali u redu koji je s prvim ispunjenim posudama postajao sve duži, dok je mjesta za stolovima bilo sve manje.
Kako nam kaže Vjekoslav Zahej, predsjednik Ikarskih barkajola, ideja za održavanje manifestacije stigla je uz čašicu, ćakulu i sudjelovanje poznatih kuhara kao što su Deni Srdoč, Robert Benzija i Kristian Kozmić koji su zajedno s barkajolima od šparuga ipak htjeli napraviti nešto više od fritaje.
– Tu puli nas se šparugi jidu odvavek, si ih jidu ako ne va fritaji, onda va salati z dva jaja natrdo, dva kapa uja od ulike i to je to. Ali zač se šparuga ne bi storila z ribun ili meson? Mi smo tu šparugu storili s tunon, pešekanon na kih se prolije šug. Svinjski file ili sabljarka se nariže na fetice i onda malo obrne na plaku, i onda malo šuga od šparugi, komad palente da se to potoća.
Ovo leto smo storili pljukanci, domaću našu istrijansku paštu preko Učki, pa šug od šparogi z kozicami… ma milina, govori glavni čovjek organizacije, dodajući kako su specijaliteti pripremani u suradnji s obližnjim hotelom “Schubert”, zbog čega logistika i distribucija namirnica nisu predstavljale nikakav problem.
Ikarski barkajoli, poznati po tradicionalnoj kolovoskoj manifestaciji “Vino i Vruja” u sklopu koje iz mora vade dozrijelo vino, sami su po šumama Ike i okolice brali šparuge, ali potražnja je uvijek tolika da se ovo sezonsko povrće moralo nabavljat drugim načinima. Kako je većina članova udruge u penziji, kaže Zahej, bavit se hranom i pićem najbolje im paše.
Tako da nije čudo da fešta nije mogla proći bez kapljice, i to ne samo dobre nego, pojašnjavaju, one najbolje koja uz šparuge ide, pa se tako po preporuci sommeliera poteglo do Vipavske doline i slovenskog grada Ajdovščine kako bi se nabavio kvalitetan sauvignon.
Uz glazbu pod kontrolom barkajola znanog kao DJ Mriža, koji je glazbene odabire i njenu glasnoću prilagođavao atmosferi, u Iki se feštalo dok je bilo za pojesti i popiti, da bi svi koji su na šparuge i vino stigli mogli otići sretni, siti i zadovoljni.