Prazno

Postblagdanska pustoš na mrkatu: Ponuda na peškariji je odlična, ali svi su otišli na skijanje

Aleksandra Kućel Ilić

Očito je da su mnogi koji vole svježe zelene artikle sada negdje »preko granice«, a ribarnica u Opatiji, na kojoj su također kupci bili malobrojni, obilovala je svježim primjercima raznovrsne ribe



OPATIJA – Čak su i tete placarice »ponemele«, spakirale putne torbe i – »partile na sneg«. U šali, ali s primjesama zbilje, ovako su jučer prodavačice na zelenoj tržnici u Opatiji koje ne skijaju, niti su zainteresirane za odlazak u planine, komentirale pojedine prazne štandove i zbilja rijetke kupce koji su posjetili postblagdanski mrkat. Trošilo se malo, gotovo ništa jer, kako su nam dobacile dok smo »mjerkali« koga sve nema, ili je u pitanju prava, ili prisilna dijeta zbog »rupe u novčanicima«. Utorak – loš korak…


Cijene »prema gore«


Blago kretanje cijena »prema gore«, nakon što su primjerice u marketima već na ispraćaju 2021. godine određeni artikli poskupjeli, nastavlja se i u prvim danima 2022. godine, no kako su posvjedočile prodavačice, taj uzlazni trend zasad nije zabrinjavajući, niti bitnije utječe na prodaju. Kupaca nema, troše se ranije kupljene zalihe, a očito je i da su mnogi koji vole svježe zelene artikle sada negdje »preko granice«, na nekom od skijališta gdje zaokružuju božićno-novogodišnju priču u nadi da će idila bez obaveza što dulje trajati…





Ribarnica u Opatiji na kojoj su također kupci bili malobrojni, bez obzira na »tanak datum« najdužeg mjeseca u godini i jedan »sasvim običan utorak«, obilovala je svježim primjercima raznovrsne ribe. Ponuda za svaku pohvalu! Bilo je tu i kapitalaca poput povećeg romba koji je uz cijenu od 180 kuna za kilogram bio »na vrhu piramide«, dok je za grdobinu trebalo izbrojiti 160 kuna po kilogramu. Skuplji je od toga bio tek čisti grdobin rep »na fete«, obrok koji bez problema govori »sve jezike svijeta«. Lijepi primjerci lastavica, brancini, oslići, raže i škombri… Cijene su uglavnom »preskakivale stotku«, no tko je nakon »brda mesa« poželio laganiji riblji meni, dolaskom na opatijsku peškariju jučer svakako nije pogriješio.


– Danas svi navijaju za lešade i pitaju nas savjete koja je riba najbolja za pripremanje bez puno filozofije – otkrile su nam ljubazne opatijske prodavačice s ribarskog dijela »trbuha grada«. Ono nepisano pravilo o dijeti koja počinje »idućeg ponedjeljka«, sada očito vrijedi i za utorak…


Nedostatak kupaca


Svugdje i dalje prevladava blagdansko ozračje, ljudi rado čestitaju jedni drugima i šalju dobre želje, »padaju« i zagrljaji, a kako su nam povjerile prodavačice, za razliku od siječnja 2021. godine kada nije bilo odlazaka stanovnika Liburnije na skijališta, sada se taj nedostatak kupaca itekako osjeća.


– Lani smo u siječnju, kada se nije putovalo i kada dosta toga nije radilo, mi na ribarnici odlično poslovali. Sada su mnogi otišli na snijeg, a mi koji smo ostali raditi, itekako osjećamo postblagdansku pustoš – primijetile su »tete s peškarije« te svojim optimizmom, ali i odličnom ponudom nastojale i od »jednog običnog utorka« na početku siječnja izvući ono najbolje…