Kupaca je bilo malo, a najveća navala na ribu »psa« / Snimila Aleksandra KUĆEL-ILIĆ
Na vrhu cjenovne piramide su baš kao i lani jadranske lignje (29,20 eura po kilogramu) i školjke, a jučer su na opatijskoj ribarnici carice i okusa i stila bile Jakobove kapice (capesante), izjednačene cjenovno s lignjama
povezane vijesti
OPATIJA – Više ribe, molim! U 2025. godini ćemo nastojati jesti što više ribe… Obećanja koja se dotiču prelaska na zdraviju ishranu, a koja su u svakome siječnju uobičajena, tek je manji broj opatijskih kupaca već od prvoga petka nove godine i konkretno proveo u praksu. Jutro na ribarnici u Opatiji je uglavnom proteklo bez navale kupaca. Premda, ponuda je bila korektna, riba svježa, a kompletno osoblje rado posjećene peškarije kao i uvijek na razini zadatka – uslužno, nasmiješeno, spremno očistiti i najzahtjevniju ribu… Dobre su vijesti da omiljene »morske delicije« nisu poskupjele i sve su vrste ribe i morskih plodova zadržale cijene iz 2024. godine, a jedini je novitet činjenica da se u skladu s novim propisima sad moraju naplaćivati najlonske vrećice u kojima se riba najčešće kupuje. Za vrećicu se naplaćuje deset centi, no kupci se u ovom trenutku, vjerojatno još pod dojmom božićno-novogodišnjih blagdana i cijelog tog šušura koji se i dalje nastavlja budući da je pred mnogima jedan »vrlo, vrlo dugačak vikend«, a u ponedjeljak i blagdan Sveta tri kralja – ne bune.
Po užance i po gušte
Jelo se ribu »po užance« na Badnjak i još »po gušte« u nekim slučajevima bolje platežne moći za doček nove, no u tim danima i večerima je ipak, baš kao i tijekom proslave Božića, meso na različite načine vodilo u utakmici protiv stanovnika mora. Dakle, mnogi su se nakon »pečenki« vjerojatno zaželjeli ribe, no budući da zbog lovostaja u ovom trenutku nema dostupnije, manje plave ribe poput sardela i inćuna, u svijet nedodirljive bijele ribe koja »drži cijenu« i kvalitetnije plave ribe i morskih plodova upuštali su se s pojačanom dozom opreza. Na vrhu cjenovne piramide su baš kao i u 2024. godini, i na početku 2025. domaće, jadranske lignje (29,20 eura po kilogramu) i školjke, a jučer su na opatijskoj ribarnici carice i okusa i stila bile Jakobove kapice (capesante), izjednačene cjenovno s lignjama. Romb ovećeg stasa cijenjen 32 eura po kilogramu dominirao je na samome ulazu u ribarnicu, a kome je »zapeo za oko« trebao je imati dosta novca da bi ga mogao odnijeti sa sobom budući da je vaga pokazala gotovo 4 kilograma! Orade iz slobodnog morskog ulova su jučer koštale 20 eura za kilogram, one uzgojene, baš kao i brancini iz uzgoja 13,30, a oveći primjerci slasnih grdobina 21,24. Palamida je iziskivala trošak od 16 eura za kilogram koliko je trebalo izbrojati i za kilogram svježeg psa, koji je iz minute u minutu sve više nestajao iz ponude. Moglo bi se reći da se morski pas jučer najviše »hvatao« za torbe i košarice opatijskih potrošača, u najlonskim vrećicama ili bez njih…
Zanimljivi recepti
– Kupit ću morskog psa »na fete«, a kako će biti pripremljen bolje zna moja supruga. Za blagdane se jelo meso, pa je sada pravo vrijeme da se malo okrenemo prema ribi. Ribarnica je nakon blagdana skromnija nego inače, »ali vavek se neš najde«, rekao je potrošač Damir Staraj koji je do svog primjerka ribe stigao na vrijeme, dok je još bilo izbora.
Istu je namjeru imala, a potom i realizirala i Lidija Ravnić na čijem se blagdanskom stolu za Silvestrovo već našla riblja simfonija, no za prvi je petak u 2025. godini izbor »pao« na – pogađate, morskog psa koji osim središnje kosti nema »popratnih iznenađenja«, a uz pristupačnu cijenu je i ukusan…
– Pripremit ću psa u pivskom tijestu. Da bi se na ovaj način pripremilo psa, treba napraviti gusto tijesto nalik onome za palačinke i umjesto mlijeka dodati malo pive, možda dec. Uvalja se u tu smjesu i pofriga s obje strane, te odloži na papir da upije masnoću. I to je to. Prilog se napravi po želji. Također, moji doma vole kad psa pripremim na jednostavan način, tako da svaku fetu uvaljam u mješavinu oštrog pšeničnog i kukuruznog brašna, isto ispadne vrlo fino, predložila je Lidija Ravnić.
U redovima marljivih prodavačica ribe u Opatiji došlo je i do nekih promjena, pa je jedna od prodavačica odlučila ući u poduzetničke vode…
– Nakon što je dosadašnji gazda odlučio otići u mirovinu, logičan izbor mi je bio da pokušam preuzeti njegovo mjesto i u tome sam i uspjela i preuzela vođenje obrta Tunica Nova. Imam već puno iskustva u ovom poslu i nisam željela da mi se uz eventualno neku drugu osobu u ulozi šefa poremete uvjeti rada. Neplanski se, samo po sebi, sve to skupa nametnulo kao jedan moj izbor za budućnost, rekla je Andreja Slavić, vlasnica obrta Tunica Nova.