Trbuh grada

Opatijski mrkat opet ima dvije mesnice, ali to nije sve. Provjerili smo ponudu i na ostalim štandovima

Aleksandra Kućel Ilić

Mariza Volarić i Nikola Mišetić - kupci su jako zadovoljni »jer im se Nikola vratio« L

Mariza Volarić i Nikola Mišetić - kupci su jako zadovoljni »jer im se Nikola vratio« L

Opatija je u nekim boljim vremenima imala sedam mesnica



OPATIJA – Početak radnog tjedna je nakon neradne nedjelje na opatijskoj tržnici, placi ili mrkatu, kako još na ovim prostorima zovu »trbuh grada«, najčešće užurban, a nakon dana i pol stanke, mnogi vole zaviriti u ovo kultno mjesto gdje se najbolje može osjetiti bilo grada.



Zadnji ponedjeljak u studenome bio je još malo živahniji nego li inače, a razlog je bio u tome što se nakon puna dva mjeseca stanke ponovo otvorila mesnica čija su vrata na samome ulazu u tržnicu, do sada uporno utonula u mrak, jako smetala potrošačima.




Naime, treba reći da je Opatija u nekim za placu boljim vremenima imala sedam mesnica s doista fantastičnom ponudom mesa, no sada je, uz novootvorenu mesnicu ta brojka zaustavljena na dvije mesnice, plus štand koji nudi meso peradi.


Uz dosadašnju mesnicu »Vedran«, sada je potrošačima na raspolaganju i mesnica »Nikola«.


– Zadovoljna sam što se konačno vratio naš mesar Nikola. Sada mogu biti sigurna da ću ovdje moći pronaći kvalitetno meso kakvo god poželim – rekla je Mariza Volarić koja je bila među prvim kupcima.


Opatijcu Nikoli Mišetiću, dugogodišnjem mesaru, nakon godina i godina rada u mesnicama drugih vlasnika, ovo je veliki korak u životu budući da je kada se ukazala prilika, jer se povukao bivši zakupac, uplovio u privatne vode i sada je »sam svoj gazda«.


Kvalitetno meso


– Nakon 30 godina rada odlučio sam postati privatnik. Radim na tržnici već 25 godina i detaljno znam kako sve funkcionira. Ponuda će, pogotovo kad se još malo uhodam, biti baš kao i do sada – odlična i raznovrsna.


Kvalitetnog mesa ne bi smjelo nedostajati – rekao je Nikola Mišetić koji je za prvi dan rada sve koji su došli u mesnicu počastio tartar biftekom. Kupci su mnogima omiljenog mesara pak počastili – dobrim željama za početak samostalne karijere…


Uz već standardnu ponudu voća i povrća te meda na dva štanda opatijske tržnice, da se priprema »štajon od čaja« posvjedočili su i trgovci s pripravcima od ljekovitog bilja.


Blaženka Vincek je obogatila ponudu čajeva


– Kupci najviše traže planinski čaj koji je mješavina 12 ljekovitih biljaka. Dobar je za ublažavanje prehlade, ali ga je dobro piti i inače.


Mi ga kod kuće kuhamo skoro svaki dan. Svi čajevi koje imam u ponudi koštaju 3 i pol eura po vrećici.


Dosta se traži i čaj od koprive koji je »majka zdravlja«, a zanimljiv je i čaj od divljeg mažurana, biljke koja je ujedno i začin, odličan dodatak kad se kuha gulaš – istaknula je prodavačica Blaženka Vincek.


Pripravci s Učke


Direktno s obronaka Učke gdje živi, svakodnevno u Opatiju na mrkat dođe i travar Aldo Santo Pulić. Kaže da je u Opatiji sve manje stanovnika pa je i potražnja za zdravim pripravcima »kako koji dan«, no kad zdravlje »zaškripi« poseže se uz lijekove i propisane terapije i za »šalicom pomoći iz prirode«.


Učkarski travar Aldo Santo Pulić nudi “zdravlje iz prirode”


 


– U ovo doba godine se najviše traže čajevi koji pomažu ublažiti bolesti pluća, upale mjehura i prostate, kao i čajevi za zdravlje jetre.


Za razdoblje zime koja stiže, treba očistiti organizam od svega što mu je donijelo ljeto, treba ojačati imunitet.


Uz čajeve se dosta traže i kapi za prostatu, dok su pripravci koji utječu na šećer u krvi i slično podjednako zanimljivi potrošačima tijekom cijele godine. Nije dobro zanemariti zdravlje pa onda doći u zadnji čas i uz želju da sada nakon par šalica čaja sve prođe za samo sedam dana.


Čak ni tablete, propisana terapija ne mogu djelovati preko noći, za sve treba vremena. Nažalost, tempo života je tako užurban da ljudi više nemaju vremena čak niti popiti šalicu čaja, dok je popiti tabletu ipak jednostavnije i brže.


Ali, vjerujem da će doći vrijeme kada će ljudi više kuhati i piti čajeve – zaključio je učkarski travar Aldo Santo Pulić.