Super ponuda i šarmantne prodavačice - »duhtor od rib« Mario Legac i ljubazna prodavačica Marina Ružić / Snimila A. KUĆEL ILIĆ
Dok domaći ljudi više kupuju jeftiniju plavu ribu, turisti cijene skuplje vrste bijele ribe. Najpopularnije su orade i brancini
povezane vijesti
OPATIJA – Uz porast temperatura, »podebljala« se i ponuda ribe i morskih plodova na ribarnici u Opatiji gdje je ponedjeljak izgledao kao da je petak – ma nije bilo čega nije bilo. Ribarnica je sama po sebi malena i ne oduzima puno vremena da bi se »snimilo stanje«, no službeni početak druge polovice srpnja, kad se očekuje i više turista i gostiju spremnih platiti izvrsnost koja se nudi iz morskih dubina, sudeći po bogatstvu na štandovima u svakom je slučaju ohrabrujući.
Šaroliko i za svačiji stol – od najjeftinijih sardela cijenjenih 4 eura za kilogram, inćuna i malih ušata za 5 eura, do plavica na kojima se ističe cijena od 6 do 8 eura za kilogram…
Srdelice carice
– Kupit ću sardelice jer ih volim i jer nisu skupe. Ima dana kada je ponuda na ribarnici skromna, ali danas nije jedan od tih dana. Danas je zbilja dobra ponuda, iako je ponedjeljak. Sardelice ću ispržiti, a prilog će biti salata jer zbog velikih vrućina ne treba pretjerivati i konzumirati tešku hranu, rekao je Milorad Kovačević iz Veprinca koji je na tržnicu došao u ranijim jutarnjim satima, dok nije prevruće.
Kome je oko »zapelo« za nešto skuplje primjerke, također se jučer nije razočarao jer bilo je u Opatiji i repa od grdobine, tog »vrha vrhova« po cijeni od 34,50 eura, grdobine na kilogram po 21,24, orade po 29,20, veliki škampi po 45 eura. Orade i brancini iz uzgoja cijenjeni su 13,30 eura, a tuna »na fete« 23,90 eura. Kilogram dagnji je bio 5 eura, a manji oslići i pišmoji, kao i muzgavci po 10,60 eura. Ne vrijedi baš ona »jeftino dam, samo da prodam«, no – svaka riba pronađe svoj put do stola.
Iz razgovora s ljubaznim opatijskim prodavačicama ribe saznajemo da se sezona osjeća, da je kupaca značajno više nego li izvan ljetnih mjeseci, ali i da je lani u ovo vrijeme bilo prometnije. Dok domaći ljudi više kupuju jeftiniju plavu ribu, kod turista se cijene skuplje vrste bijele ribe. Najpopularnije su orade i brancini, a najčešći način obrade je – »hitit na gradele«. U ovakvim uvjetima kada se riba podjednako traži bez obzira na dan u tjednu te ponedjeljak postaje petak, često i posjećeniji od nekog pravog petka izvan sezone.
Ljubazne prodavačice
– Bio sam prvak u ribolovu panulom, zato me zovu »doktor od rib«. Ponuda je danas solidna, jer možemo kupiti jeftinije minćone, pa onda nešto skuplje osliće, ušate, brancine… Preporučio bih da se, dok traju vrućine, riba priprema na grilu, uvijek se može pronaći neka vrsta za čiju pripremu ne treba dugo vremena. Još kada su prodavačice tako zgodne kao što su ove u Opatiji – nema izbora nego dolaziti baš svaki dan na ribarnicu i – uživati. Cijene su – ovisi kakva je plaća. Ako si umirovljenik, biraš minćone, ako radiš za plaću, izbor je veći. Na ribarnicu dolazim svaki dan, a barem dva puta na tjedan i kupujem, rekao je Mario Legac iz Opatije.
Želio se slikati u društvu prodavačice Marine Ružić iz Mučića i tu smo mu želju ispunili.
– Smatram da je ribarnica opatijska atrakcija i premda sam tek kraće vrijeme u ovom gradu, već sam drugi put došla kupiti ribu koja je jako ukusna. Također, prodavačice su jako uslužne, znaju sve o svakoj ribi, rado nam objasne način pripreme i mislim da ću doći još, rekla je gošća iz Mađarske koja se nije željela predstaviti za novine, no za kvalitetu kupljene ribe imala je samo pohvalne riječi.