Snimio Vedran Karuza
Poznati opatijski ugostitelj Stjepan Dunatov je zajedno sa svojom suprugom Ivanom, u samo mjesec i pol danonoćnih radova, Opatijcima, turistima i svim gostima iz okolice "kvarnerske perle" vratio Mayu - restoran u kojemu se pripremaju vrhunske pizze napolitane, pa je čak i osoblje dijelom stiglo iz Italije
povezane vijesti
OPATIJA Vratila se Maja u Opatiju, a novo, modernije vrijeme dalo je ovom legendarnom mjestu jedno slovo “y” u nazivu i sada se restoran smješten u samom srcu grada zove Maya. Kažu da su se ovdje tijekom ne tako davnih, no ipak prošlih dana, pripremale prve pizze u tadašnjoj državi, u Maju se išlo osim po čašicu razgovora i druženje, i na “pizzu i palačinke”, no zatim su došla neka druga vremena globalizacije i potrage za nekim drugim vrijednostima i to je dovelo do zatvaranja lokala smještenog u prizemlju Ville Ježice. Kada se ugasila Maja, kada su se pizze prestale pripremati u jednoj od prvih pizzerija na ovim prostorima, one koja je bila uz bok legendarne vološćanske pizzerije Romano, uslijedio je dugi niz za ex Maju beživotnih godina i slabašnih pokušaja da se stvari promijene.
Novu klijentelu i popularnost dobila je tek nakon što se u tim prostorima otvorio Choco bar Kraš, još jedno mjesto koje je publika voljela, ali na kraju također izgubila. Država koja je vlasnik poslovnog prostora raspisala je natječaj za zakup spomenutog poslovnog prostora, a najbolju je ponudu dao poznati opatijski ugostitelj Stjepan Dunatov i zajedno sa svojom suprugom Ivanom, u samo mjesec i pol danonoćnih radova – Opatijcima, turistima i svim gostima iz okolice “kvarnerske perle” vratio Mayu – restoran u kojemu se pripremaju vrhunske pizze napolitane, pa je čak i osoblje dijelom stiglo iz Italije…
Legendarna mjesta
– Sjećam se stare Maje jako dobro jer u vremenima kada sam bio brucoš na Hotelijerskom fakultetu, mi studenti smo na studentske bonove mogli jesti u Maji i Lovoru, legendarnim mjestima koja su se nalazila jedno kraj drugoga, uz glavnu prometnicu u Opatiji. Sjećanje na ove lokale budi jako lijepe uspomene, ali bih iskoristio priliku da pohvalim sadašnje investitore koji su jako lijepo uredili lokal i osmislili dobru priču za koju smatram da će zaživjeti i da će Maya imati dug i sretan život. Naravno da se sjećam pizze iz Maje, premda postoji nekoliko teorija o tome gdje se ispekla prva pizza u tadašnjoj državi. Neki kažu da je to bilo upravo u Maji, dok neki kažu da je to bilo u Romanu u Voloskom, ali osobno sam svoju prvu pizzu pojeo u Maji i to se ne zaboravlja. U svakom slučaju, Maja je u samoj Opatiji sasvim sigurno bila prvo mjesto gdje se moglo uživati u pizzi koja u to vrijeme još nije bila tako popularna kao danas – prisjetio se svojih studentskih dana poznati opatijski ugostitelj i hotelijer Krunoslav Kapetanović. Po njegovim riječima, premda se tada pizze još nisu pripremale u krušnoj peći na drva, već u pećima na struju, pizze u Maji su bile fenomenalne.
– Svi smo rado dolazili u Maju, a sada ćemo dolaziti u Mayu – najavio je Kapetanović na maloj fešti u znak jeseni, prve odrađene ljetne sezone mladog bračnog para Dunatov, u doista prekrasnom ambijentu neke sasvim nove Maye gdje se uz dobru glazbu degustiralo i pizze i druge zalogajčiće koje su pripremili “majstori svoga posla”. Jer, kako će priznati Stjepan Dunatov, u ovome poslu je moguće opstati samo ako ga se doista zna dobro raditi…
Modernizirano ime
– Otvorili smo Mayu pred kraj lipnja, pred RetrOpatiju, uređivali smo temeljito i promijenili sve instalacije, uložili u nove podove i zidove i uz puno truda napravili ono što smo zamislili i zadovoljni smo rezultatom. Doveli smo kuhare iz Italije da bismo mogli realizirati koncept koji smo htjeli, da Maya ponudi vrhunsku pizzu napolitanu, a osim majstora za pizze, imamo i drugog chefa koji je zadužen za paštu i druga talijanska jela te nudimo i ukusne talijanske deserte. Vratili smo staro ime restoranu, ali su došla nova vremena i morali smo naziv modernizirati budući da je stara Maja neponovljiva, ona se više nikad ne može vratiti, ali su sada svi gosti dobrodošli u Mayu, gdje ćemo se potruditi da budu zadovoljni. Naravno da je ovaj pojam za Opatijce i još daleko širi krug gostiju legendaran i svi i danas kažu “nađimo se kod Maje”, to je lokacija za koju svi znaju i mi joj danas želimo udahnuti novi život. Nekad se u Maju išlo “na pizzu i palačinke”, pa smo i u Mayu uz pizzu vratili palačinke u malo modernijoj varijanti – rekla je Ivana Dunatov o novom konceptu za ugodna druženja na mjestu za koje se slobodno može reći da je jedan od simbola nekadašnjeg opatijskog ugostiteljstva i velike gostoljubivosti koja je krasila osoblje. Sve to žele postići i u Mayi koja će biti otvorena tijekom cijele godine, pa će se u svakoj prigodi opet moći reći – ma nađimo se u Mayi.
– Bez dobrog osoblja nema dobrog posla, nema dobre hrane. Dokazao sam već do sada u Opatiji kroz više lokala da znam svoj posao i da volim ovaj grad, a potrudit ću se da tako bude i u Mayi gdje je zaposlena ozbiljna ekipa profesionalaca i ovdje uz ostalo kvalificirano osoblje radi i pizza majstor svjetskoga glasa. Investicija u Mayu je ogromna, mjesečni najam također, i trebat će puno truda i rada da bismo uspjeli, ali dat ćemo sve od sebe – zaključio je Stjepan Dunatov.