Foto Marko Gracin
Matuljišs International održat će se u rukavačkoj "oazi gastronomskih delicija" u srijedu, 29. studenog u 18.30 sati
povezane vijesti
Mjesec studeni je na području Općine Matulji “Matuljišs mjesec”, jer je pod motom “najbolje od Matulja na jednom mjestu” u tijeku projekt Matuljicious/Matuljišs koji obuhvaća sva događanja i inicijative koje uključuju gastronomiju, edukaciju i outdoor aktivnosti, te garantiraju kvalitetu i izvornost.
U rukavačkoj “oazi gastronomskih delicija” Stancija Kovačići gdje će se u srijedu, 29. studenoga s početkom u 18.30 sati održati Matuljišs International, danas je direktorica TZ Općine Matulji Marijana Kalčić u pratnji vlasnika i voditelja ovog restorana Danijele Paliska Frlan i Vinka Frlana, te Elvija Kalčića iz pivovare Morčić iz Velog Brguda i Denisa Memagića koji je također uključen u program, dala osvrt na dosadašnji tijek i uspjeh manifestacije koja autentična jela naših nona usavršava uz “prstohvat novog doba”.
– Počeli smo već 1. studenog i svi dosadašnji planirani programi su održani na zadovoljstvo i onih koji su ih organizirali i onih koji su u njima sudjelovali. Svi su proizvođači i ugostitelji zadovoljni, a danas ćemo najaviti Matuljišs International, novu priču unutar programa.
Dakle, 29. studenoga će Stancija Kovačići predstaviti internacionalnu i autohtonu kuhinju uz šest slijedova i degustaciju više vrsta vina. Cijena je 80 eura, a prijave se primaju na njihov mail.
S obzirom da smo pobratimljeni s Općinom Goriška Brda više od trideset godina, jedan njihov poznati ugostitelj će biti tu i to Domačija Kabaj poznata po vinu i gastronomiji, koja se ubraja među 100 najboljih vinskih podruma na svijetu.
Predstavit će se s dva autohtona jela i njihovim vinima, a ovdašnji kuhari će pripremiti preostala četiri jela i uz njih poslužiti domaća vina, jarbolu iz Zvoneće, zatim piva iz craft pivovare Morčić iz Velog Brguda i vina Kapić iz Matulja.
Veseli nas što ćemo iduće godine mi gostovati u Goriškim Brdima, te smatramo da je ovo manifestacija pred kojom je budućnost. Svi su ljubitelji novih okusa pozvani, a broj mjesta je ograničen – rekla je Marijana Kalčić.
O večeri uz šest sljedova govorila je Danijela Paliska Frlan iz Stancije Kovačići koja je istaknula veliko zadovoljstvo zbog dolaska slovenskih prijatelja u Rukavac.
– Gosti koji nam dolaze iz Goriških Brda su, rekla bih i vinska i gastronomska institucija. Također, tijekom večeri upriličit ćemo degustaciju lokalnih vina i pjenušaca, te piva, a mi ćemo ponuditi jela koja su tradicionalna, lokalna i sezonska, pa će na meniju biti i grobničkog sira i boškarina i repe kojoj je sada sezona – najavila je Paliska Frlan.
Jer – važno je ponuditi doživljaj, što “Matuljišs mjesec” i svi uključeni u programe dobro znaju.
– Svake nedjelje dok traje Matuljišs u pivovari Morčić u Velom Brgudu imamo dane otvorenih vrata od 10 do 12 sati, kada se zainteresirani mogu upoznati s radom naše craft pivovare i degustirati piva, te potom otići “na obed” u neki od restorana iz programa. Odaziv je jako dobar i velika nam je čast što ćemo sudjelovati i u Matuljišs Internationalu – istaknuo je Elvio Kalčić iz pivovare Morčić.