Fantastična sezona

Liburnijski ugostitelji zadovoljni: ‘Restorani su puniji nego ikada i troši se više nego prije…’

Marina Kirigin

Ugostitelji na Liburniji kažu da je ovo, kada je o restoranima riječ, jedna od najjačih sezona do sada / Foto M. LEVAK

Ugostitelji na Liburniji kažu da je ovo, kada je o restoranima riječ, jedna od najjačih sezona do sada / Foto M. LEVAK

Sezona je počela rano zahvaljujući kongresnom turizmu, a među gostima u većini lokala prednjačili su Austrijanci i Nijemci



OPATIJA, LOVRAN, MOŠĆENIČKA DRAGA – Konobari, kuhari, ali i brojni turistički radnici na izmaku su snaga. Nedostatak radnika utjecao je na prekovremene radne sate, pa je umor kod zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu sve prisutniji. Takvoj situaciji dodatno je doprinijela i odlična, čak fantastična turistička sezona. Tako barem tvrde ugostitelji s Opatijske rivijere, među kojima oni mlađi kažu da takvu potražnju za njihovom uslugom još nisu doživjeli.


Popunjeni unaprijed


– Meni je ovo jedna od najjačih sezona u povijesti, u mojih dvanaest godina koliko se bavim ugostiteljstvom u Mošćeničkoj Dragi. Naša klijentela u »Zijavici« su mahom bili domaći gosti, naši stalni gosti koji dolaze tijekom cijele godine. Zapravo nekih 70 posto činili su naši domaći gosti, a 30 posto stranci. U mom drugom objektu, street food »La vita«, koji isto tako odrađuje jednu od najjačih sezona, većinom su mi gosti strani draški turisti. Ovog smo ljeta u »Zijavici« promijenili radno vrijeme. Nismo radili u doba ručka kako bismo imali što kvalitetniju pripremu za drugi dio dana. Uglavnom, u »Zijavici« smo puni sedam do deset dana unaprijed i tako gotovo cijelu sezonu, rekao je Stiven Vunić, ugostitelj iz Mošćeničke Drage.


Da je sezona izuzetno dobra potvrdila je i Verica Stanić, vlasnica restorana »Yacht Club« u opatijskoj luci.




– Izuzetno smo zadovoljni ovom sezonom koja je za nas ove godine počela vrlo rano. Već u proljeće Opatija je bila domaćin brojnim kongresima, vjerojatno su održani i svi oni koji zbog pandemije nisu bili održani u protekle dvije godine. Tako da smo odlično radili već prije Uskrsa, a takvo se poslovanje nastavilo i u narednim mjesecima. Naši najčešći gosti u lokalu bili su Nijemci i Austrijanci, ali bilo je i puno naših ljudi. Gosti su nam bili dobri potrošači, što je bitna promjena u odnosu na razdoblje prije korone. To se ponajviše osjetilo u prodaji vina – piju se kvalitetnija, buteljirana vina za razliku od ranije kada su se više prodavala kućna, otvorena vina. Koji je razlog tako dobroj turističkoj sezoni? Mišljenja sam da su se ljudi jednostavno zaželjeli opuštanja nakon dvije godine korone tijekom koje nisu trošili na putovanja. No, prije svega mislim da je u Opatiji razlog tome činjenica da smo mi autodestinacija. Kod nas ovog ljeta nije bilo grupnih dolazaka, dolazili su individualci automobilima. Iz razgovora s gostima zaključila sam da nas je ove godine »podiglo« to što smo pristupačna autodestinacija. Bilo je komentara da su htjeli u Dubrovnik, ali da im je daleko. Svi nekako izbjegavaju avione, pa nam se u tom smislu posrećilo, rekla je Stanić.


Dobar posao


U lovranskom Food & Wine baru »Ganeum« gosti su bili domaći i stranci u podjednakom omjeru, no promijenila se struktura gostiju, kaže Robert Benzija, vlasnik tog lovranskog ugostiteljskog objekta.


– Zadovoljan sam kako sam radio, ali sam i primijetio da se donekle promijenila struktura gostiju. Ne volim raditi razliku između gostiju, nazivati ih dobrim i lošim gostima, jer svaki je gost dobar gost, ali smatram da je struktura gostiju prošle godine bila bolja, da su bili većih mogućnosti. Među stranim gostima su prednjačili Austrijanci i Nijemci, a Talijana je bilo za na prste nabrojiti, rekao je Benzia.


Da je dobra priprema urodila i dobro obavljenim poslom potvrdio je i ugostitelj Sanjin Pavinčić, vlasnik dva ugostiteljska objekta – Lovranskog puba i pizzerije »Santa Maria« u Lovranu.


– Sezona je odlična. Imao sam dovoljno zaposlenika, moje stalne djelatnike, a spasila nas je i jedna Ukrajinka i konobar iz Leskovca, koji su došli odraditi sezonu. Uglavnom, snašli smo se na vrijeme i sva sreća da je tako jer je ova sezona još bolja od lanjske, koja je bila fantastična. Na izmaku smo snaga, pa jedva čekamo da završi. Naši su gosti većinom bili stranci. Cijene smo podigli za 20 posto jer su nam troškovi narasli, samo struja poskupjela nam je tri puta. Čini mi se da smo zbog tog povećanja cijena izgubili domaće goste, koji si vjerojatno ne mogu priuštiti ručak ili večeru u ugostiteljskom objektu. Nakon sezone nastojat ćemo malo korigirati cijene kako bi si i naši ljudi mogli priuštiti izlazak u lokal, no s obzirom na konstantni rast troškova, vidjet ćemo hoćemo li to moći i učiniti, rekao je Pavinčić.