Komunalac

Liburnija želi postati “Zero food waste destinacija”, upregnuli novu tehnologiju protiv biootpada

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Za razliku od vrtnih kompostera, ovi su komposteri bez neugodnih mirisa, poručuje Alan Sanković i poziva građane Liburnije na besplatno testiranje



Kako smanjiti količinu otpada koji se proizvede u kućanstvima? Moguće rješenje za probleme otpada od hrane leži u njegovom rješavanju odmah na mjestu nastanka, prije nego li uđe u sustav komunalne obrade, a o čemu je riječ objašnjeno je na današnjoj prezentaciji pilot projekta “Zero food waste destinacija – novom tehnologijom u borbu protiv biootpada na kućnom pragu” održanoj u oštariji Štacion u Matuljima.


Predstavljena su dva visokotehnološka rješenja osmišljena u Južnoj Koreji, dva uređaja koji mogu značajno smanjiti količinu otpada od hrane i pretvoriti je u vrijedan reciklabilni materijal – kompost.





Ideju o smanjenju biorazgradivog komunalnog otpada i mogućnosti ovih uređaja predstavili su Alan Sanković, direktor tvrtke Komunalac, Sonja Polonijo iz Eko Murvice, predstavnica udruge gradova i korisnica Reencle kućnog kompostera, Igor Lončarica ispred Oštarije Štacion koja upravo testira komposter namijenjen HoReCa sektoru, te Marko Radeljak, predstavnik tvrtke Zelene tehnologije.


Bez neugodnih mirisa


– Za razliku od vrtnih kompostera, ovi su komposteri bez neugodnih mirisa, bez stvaranja smetlišta u nekom dijelu našeg vrta, te njihovim jednostavnim korištenjem sav višak hrane pretvaramo u kompost koji se dalje može korisno upotrijebiti.


Kako bi što bolje isprobali komposter Reencle pozivamo građane Liburnije koji su željni besplatno testirati ovaj uređaj u svojim kućanstvima mjesec dana da se jave na mail [email protected] sa svojom adresom i brojem telefona.


Uređaj će testirati pet obitelji na našem području, a jedan sretni korisnik će ga i trajno zadržati.



Sinergijom privatnog sektora i Komunalca provodimo ovaj pilot projekt čije ćemo rezultate predstaviti polovicom siječnja iduće godine sa željom da u narednom razdoblju riješimo problem biootpada na mjestu nastanka, te da neugodni mirisi i ružne slike vrećica biootpada zauvijek postanu stvar prošlosti – rekao je Alan Sanković.


Marko Radeljak iz tvrtke Zelene tehnologije je predstavio mali kućni komposter koji je osmišljen kako bi kućanstvima omogućio smanjenje količine otpada, a time i troškova komunalnog zbrinjavanja, te industrijski komposter namijenjen ugostiteljskom sektoru. Kako se moglo čuti na prezentaciji, ovi komposteri korisnicima pružaju priliku da biootpad pretvore u organsko gnojivo, čime se dodatno smanjuje negativan utjecaj na okoliš.


Korisnici zadovoljni


– Prošle sezone imali smo više od 40 dana s temperaturama iznad 30 stupnjeva, brojne požare na odlagalištima otpada i puno problema s neugodnim mirisima nastalim zbog odlaganja otpada od hrane.


Kad se uzme u obzir podatak da se u Hrvatskoj godišnje baci više od 286.000 tona otpada od hrane, jasno je koliko je taj problem velik, ali mi nudimo rješenja – istaknuo je Radeljak.


Da niti mali, niti veliki kućni komposter ne proizvode neugodne mirise potvrdili su dosadašnji korisnici Sonja Polonijo i Igor Lončarica koji su oboje vrlo zadovoljni time kako se uz pomoć ovih uređaja biorazgradivi otpad pretvara u supstrat koji se može koristiti u vrtovima, a u konačnici ima slabiji miris kuhane kave i nije neugodan.



– To je uređaj koji najelegantnije rješava otpad od hrane i to momentalno, a ne zauzima puno prostora niti troši puno struje – rekla je Sonja Polonijo, a da je uređaj nadmašio očekivanja u ugostiteljskom poslovanju otkrio je i Igor Lončarica koji “sada više ne mora prati kante od otpada”, te ujedno dobiva i kompost za vrt i okućnicu.


Cijene električnih kompostera za kućanstva se kreću u rasponu od oko 500 do 600 eura, dok su profesionalni uređaji za tretiranje otpada od hrane s puno većim kapacitetom i puno skuplji i koštaju od 25.000 eura naviše.