Tino Sinožić / Foto JRE
Osim što uspješno glorificira najvrijednije lokalne sastojke i što gotovo perfektno vlada klasičnim i mnogim modernim tehnikama, Tino Sinožić kadar je napraviti sjajno jelo od naizgled neuglednih sastojaka
povezane vijesti
Gastro portal Kult Plave kamenice i hrvatska gastronomska obrazovna ustanova Aspira proveli su izbor najboljeg mladog chefa u Hrvatskoj za 2023. godinu. Na drugom mjestu je Tino Sinožić iz opatijskog hotela Navis.
Pobjednik je Kristian Godinić iz zagrebačkog Vinodola.
“Ponekad nam se čini nevjerojatnim da Tino Sinožić još nema trideset godina. Upoznali smo ga u Navisu negdje 2017. i već je onda ostavljao dojam veoma odgovornog kuhara, otvorenog prema učenju i prema boljim načelima kuharske profesije. Samo dvije godine kasnije, uoči pandemije, Gault&Millau proglasio je gospodina Sinožića najboljim mladim chefom u Hrvatskoj. A danas je Sinožić stalna vrijednost hrvatske gastronomske scene premda, dakle, ima tek 29 godina”, piše portal Kult Plave kamenice.
Tinu Sinožića karakterizira meka, nježna ruka i dobar smisao za izvlačenje čistih okusa iz vrlo lokalnih proizvoda: Sinožić kulinarski živi između živih kvarnerskih škampa koje Navis gotovo svakodnevno dobiva, divljih šparoga, istarskih maslinovih ulja i vrhunske bijele ribe. Osim što uspješno glorificira najvrijednije lokalne sastojke i što gotovo perfektno vlada klasičnim i mnogim modernim tehnikama, Tino Sinožić kadar je napraviti sjajno jelo od naizgled neuglednih sastojaka: pire od brokule koji nam je lani servirao uz bogatog želatinoznog romba, vjerojatno je najukusnije jelo od brokule koje smo kušali u Hrvatskoj, piše Kult Plave kamenice.
Tino Sinožić spada među rijetke apsolutno lojalne hrvatske chefove. Cijelu svoju karijeru koja je počela u tinejdžerskim godinama, i doslovno pola života Sinožić je proveo u Navisu, najboljem opatijskom hotelu, s jednim od najboljih kvarnerskih restorana. Vlasnik Navisa Kruno Kapetanović strastveni je i kompetentni gastronom. Kapetanović je, naravno, bitno utjecao na Sinožićev profesionalni put.
No, Tino Sinožić u ovih je sedam godina na mjestu glavnog chefa Navisa pronašao vlastiti, prepoznatljivi rukopis koji ga čini jednim od najrelevantnijih modernih kvarnerskih chefova našeg vremena. I Sinožić, naravno, može bolje, preciznije i originalnije. Ali kao i kod svih drugih mladih fine dining chefova, preduvjet za novi iskorak jest stažiranje u restoranima s tri ili barem dvije Michelinove zvjezdice. Svatko tko želi ući u višu ligu mora pokušati kuhati u najvišoj ligi, zaključuje Kult Plave kamenice.