Foto Marko Gracin
Za izradu su se koristile četiri vrste čokolade i to tamna, mliječna, bijela i ruby
povezane vijesti
Najukusnije haljine na svijetu nastale su na 17. Festivalu čokolade u Opatiji, a kako izgledaju mogli su vidjeti svi koji su došli na današnje zaključenje slatkoga sajma u Centru Gervais.
Uoči samog zatvaranja manifestacije koja je u tri dana bila iznimno posjećena, u Gervaisu je održana mini modna revija čija je autorica bila Marina Prijatelj, a dizajnerica neobičnih, jestivih haljina akademska kiparica Georgette Yvette Ponté.
Reviju je moderirala Iva Pavletić Crnić i u trenutku kada je najavljeno da će posjetitelji konačno moći vidjeti kako izgledaju retro haljine koje se mogu pojesti, na ulazu u Gervais gdje je i inače bila velika gužva, tražilo se mjesto više.
Kako je objasnila voditeljica, za izradu su se koristile četiri vrste čokolade i to tamna, mliječna, bijela i ruby.
Inspirirana Diorom
Utrošeno je desetak kilograma čokolade, a sam proces je bio vrlo zahtjevan budući da je trebalo pažljivo temperirati čokoladu i nanositi ju na konstrukciju u tankim slojevima da se ne bi topila u dodiru s tjelesnom temperaturom, te da bi bila što laganija i udobnija za nošenje.
Prva haljina iz najnovije čoko kolekcije bila je bijela haljina s crnim točkicama, klasičan retro “komad”, dok je dizajnericu pri izradi ostalih modela najviše inspirirao Christian Dior s obzirom da čuvene večernje haljine iz njegove kolekcije 50-tih godina prošloga stoljeća nalikuju skulpturama.
Sve su haljine, tri za odrasle i jedna za djevojčice unikatne i izrađene su ručno, baš kao i šeširi i drugi modni detalji i kako se moglo čuti tijekom modne revije, svaki je model vrlo kaloričan, no nema straha za liniju jer u konačnici – čokolada se “prima” za srce, a ne za neke dijelove tijela koji trebaju ostati u željenoj formi…
Najslađi opatijski vikend
Nakon kratke modne revije mnogi su se poželjeli fotografirati uz prekrasne dame, dok su svi ostali posjetitelji koji su okupirali sve katove Gervaisa i park ispred, u nastavku nedjeljnog popodneva uživali u degustacijama ili pak malo kasniji nedjeljni ručak zaslađivali kolačima.
Završio je “najslađi opatijski vikend”, a količine čokolade koja je pronašla put do kupaca i to posebno najmlađih, vjerojatno bi se teško procijenile.
U mjesecu koji nije prenatrpan događanjima kao što je to primjerice posljednji mjesec u godini, organizacija ovog festivala u Opatiji se pokazala jako dobrom, a kako su zaključili mnogobrojni posjetitelji, uz čokolatin-dva je lakše izdržati dane s puno kiše kojih ove godine diljem liburnijskog i riječkog kraja ne nedostaje.