Foto: M. GRACIN
Pred brojnom publikom jela od morskih plodova pripremali su meštar od kuhinje Stevo Karapandža, danas stanovnik Lovrana, i njegov mlađi kolega Luka Goleš, chef restorana Draga di Lovrana
povezane vijesti
IKA – »Gušti od ribi« bili su u Iki, na terasi restorana Bellevue hotela Ville Schubert – »supergušti od ribi«. Nova gastronomska manifestacija sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, odlično je prihvaćena i kod turista kojima je, na blagdan, nedostajalo sadržaja, kao i kod domaćih ljudi koji cijene bogatstvo iz mora posluženo »na pijatu«.
Bio je to zapravo »cooking show« tijekom kojega su »jušto va vreme od obeda« izvrsna jela pred mnogobrojnom publikom pripremala poznata kuharska imena i to pravi »meštar od kuhinje« Stevo Karapandža, danas stanovnik Lovrana i njegov mlađi kolega Luka Goleš iz restorana Draga di Lovrana. Izvorno je bilo zamišljeno da se »Gušti od ribi« nadovežu na manifestaciju »Vino i vruja« koja je, međutim, zbog lošeg vremena odgođena za idući vikend, no i u solo varijanti je uživanje u mirisima i okusima »iz padela vrhunskih kuhara« uspjelo i to uz najviše ocjene i komentare. Jer, treba reći da se u primorskim pijatima i još uz to praćenim biranim vinima u Iki uživalo besplatno i sve se odlično poklopilo s blagdanom – ukratko, čak je i vrijeme nakon »nemogućeg petka« poslužilo i gotovo da nije moglo biti bolje.
Brsečki češnjak
Kroz kulinarski show goste je vodio Borna Šmer, a uvodne je riječi na temu posluženoga predjela dao još jedan »majstor svog zanata«, Damjan Miletić, zadužen za »morske zalogajčiće«, za otvaranje apetita.
– Prekrasno druženje u Iki, dok se pripremaju glavna jela, započeli smo uz »finger food«. Poslužili smo birane sastojke, od bakalara in bianco, do mariniranih trlja i to mariniranih u soku od naranče, limuna, ribizla i kupina, te u octu od smokava iz konobe Kali, što su sve uistinu vrhunski proizvodi. Tu je i salata od hobotnice pripremljena s cherry rajčicama, kaparima i začinjena ne samo maslinovim uljem, već i uljem od koštica bijelog i crnog grožđa, jer nastojimo biti avangarda i promovirati nešto što je naše. Ne treba zaboraviti niti brsečki češnjak, to je naš proizvod i sve što smo pripremili želimo promovirati i ponuditi i domaćim ljudima i gostima. Još su na ovom hladnom stolu i slani inćuni, marinirani inćuni, slane sardele, pohane okruglice od sira s ribljom paštetom – jela koja se ne nude često, novine koje su izuzetan uvod u ono što slijedi – najavio je Damjan Miletić.
Kada je o glavnim jelima riječ, Stevo Karapandža je pripremao »frutti di mare s njokima«, dakle sljubio je s njokima plodove mora, a Luka Goleš je pripremio brodet od deset vrsta riba i glavonožaca, dok je za prilog bila palenta. Podijeljeno je stotinjak doista izvrsno pripremljenih porcija…
Vino iz vruje
– Pripremam klasični brodet od mnoštva riba, od ugora, psa i trilje, do raže i patarače… Poslužit ćemo ga s palentom koju ćemo lagano zapeći. Najprije se kapula mora dobro izdinstati, gotovo rastopiti, nakon toga se doda malo koncentrata od rajčice, pelate, peršin, češnjak i bijelo vino, riblji temeljac te postupno sve vrste ribe i lignje. Priprema se 45 minuta, možda malo više – ali kada se doma priprema manja količina, već i za tridesetak minuta, pa čak i manje je gotov. Najbitnije je pravilo da se brodet nikad ne miješa, već se lonac svako toliko lagano rotira i okreće – objasnio je Goleš.
Uz dinstanje kapule je započelo i Karapandžino glavno jelo pod motom »gušti od ribi«.
– Da bi umak bio što ukusniji i gušći, treba se kapula što bolje karamelizirati, tako da »nestane«. Onda ću dodati lignje koji su najtvrđe, pa vongole, očišćene repove škampa i na kraju dagnje. Podlit ćemo ribljim temeljcem i kada se sve zajedno »sljubi«, dodat ćemo njoke i na kraju peršin, parmezan i malo »vina iz vruje« – rekao je Karapandža i svima zaželio dobar tek.
Sve je goste pozdravila i Tajana Trbović, direktorica hotela Schubert u Iki, te pozvala sve koji to žele da iduće subote dođu u Iku na manifestaciju »Vino i vruja«, a pozivima se uime organizatora pridružio i Vjekoslav Zahej iz Udruge Ikarski barkajoli.