Addio Stara

FOTO Fešta nad Feštama u Iki: Placa je bila centar svijeta

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ikarski barkajoli zbog vremenskih neprilika nisu mogli održati legendarnu manifestaciju Vino i vruja, ali su to nadoknadili novom



Fešta nad feštama započela je danas»pokle dela« na trgu u Iki koji je pretvoren u lijepo dekoriranu pozornicu za ispraćaj 2023. godine.


Organizatori iz uvijek aktivne i domišljate udruge Ikarski barkajoli pripremili su prvo izdanje manifestacije »Addio stara«, jer budući da se svima draga »Vino i vruja« uslijed vremenskih neprilika ove godine nije uspjela održati, ostalo je puno dobre energije, a bogme i fantastičnog vina da bi se na ispraćaju godine moglo nadoknaditi propušteno, odlično zabaviti, ali i sudjelovati u humanitarnoj akciji.


I za pojist, i za popit


– Već od samog početka programa, jako smo zadovoljni odazivom ljudi. Ikarska placa je danas centar svijeta, a za sve koji nam se žele pridružiti pripremili smo odličan izbor hrane i pića zahvaljujući partnerima vinarima koji su donirali vino.





To su Vina Ferenac Ferenci, Vina Franković Buje, Vina Fuhtar Nedešćina, Vina Kabola Momjan, Vina Plovanić Kastav, Vina Prelac Momjan, Vina Rossi Bajkini, Vina Sosich Lašići i Vina Vorić Buje, sve redom vrsni vinari.


Vinska čaša se može kupiti po cijeni od 10 eura i zatim uživati u vinima po želji i mogućnostima, a u toj cijeni se dobije i bon za ukusan obrok.


Sve što prikupimo donirat ćemo u humanitarne svrhe, rekao je predsjednik Udruge Ikarski barkajoli Vjeko Zahej – Veja.



Mnogi su osim programa i izvrsne glazbe koju je birao DJ Srećko Šobot, pohvalili i dekoraciju trga.


– Osim tradicijske barke, prvi put imamo i pravu ribarsku mrežu osvijetljenu lampicama. Trg ove godine izgleda puno ljepše nego lani, a kad se »popije ka« i proba naše specijalitete, sve izgleda još bolje, a i mozak bolje radi, našalio se Zahej.


Mala tajna


Član Ikarskih barkajola Lazar Radmanović je na manifestaciji »Addio stara« bio zadužen za pripremu kulinarskih specijaliteta, te je zahvalio hotelu Schubert koji se aktivno uključio u program, a uz ostalo omogućio i korištenje hotelske kuhinje.



– Recepti za ova jela su naša »mala tajna«, a pripremili smo gulaš od svinjskih iznutrica koji se poslužuje s palentom i maneštru z bobići. Imamo dobru volju i »velo srce« i sve je kuhano s ljubavlju zbog naše djece kojoj je potrebna pomoć.


Zadovoljstvo nam je to što je akcija humanitarnog karaktera i što možemo pomoći onima koji nas trebaju, izjavio je Radmanović.



Zahvaljujući fešti na trgu danas mnogi nisu morali kuhati, a na ispraćaju starog ljeta se i zaplesalo. U prvom planu su ipak bila izvrsna vina koja su odležala u ikarskoj vruji.



– Suradnja s Ikarskim barkajolima traje već duže vrijeme i zadnjih šest godina potapamo naša vina u vruji. Humanitarnim akcijama se uvijek rado odazivamo i dajemo im potporu, rekao je Valter Licul iz Vinarije Fuhtar Nedešćina, jedan od donatora vina na današnjoj fešti.


Bez brige


Premda se ove godine zbog nevremena u kolovozu nije moglo organizirati Vino i vruju, Ikarski barkajoli su ipak sve uspjeli realizirati bez prisustva javnosti i odležane boce izvaditi, a nove položiti u ikarsku vruju gdje će biti sve do kolovoza 2024.



U ikarsko je podmorje uz pomoć ronilaca uronjeno oko 4.500 boca vrhunskoga vina.