Nije švedski, već Kinkelin stol u Bregima - obilje pusne hrani / Snimio Sergej DRECHSLER
Brežanima i Brežanskim zvončarima, ovogodišnjim vlasnicima ključeva Općine Matulji, stigli su gosti iz Ilirske Bistrice koji su ponudili koleravu – maneštru od svinjskog mesa, fažola, krumpira i korabe, zatim kruh s ocvirkima, svoje miški ili fritule…
povezane vijesti
BREGI – Police z pancetun, repa z domaćun kombasicun i palentun kumpiricun, ječmik, zapešt, ulenjaki, grašnjaki, presnac, olita, ocvirki … To je samo del hrani ki se spravlja va pusno vreme va Bregeh. Saka kuća neš parića. Hrana je najveć na maste delana aš mora bit krepko da bi zvončar mogal so selo obać, a to ni baš lahko. Jutro se parti i fanj je za hodit, trebe i zvonci nosit, trebe i krepko pojist – otkrila je Brežanka Nada Kranjac Mimina na danas održanom Festivalu pusne hrani u restoranu Kinkela u Bregima, još jednoj pusnoj fešti »za prsti polizat« na kojoj su u goste Brežanima i Brežanskim zvončarima, ovogodišnjim vlasnicima ključeva Općine Matulji za vrijeme pusta, stigli i gosti iz Ilirske Bistrice.
Slovenski zvončari Podkrajski Škoromati, zajedno s domaćinima mićim Brežanskim zvončarima otvorili su večer u kojoj su se spojile sličnosti i različitosti pusnog doba u Ilirskoj Bistrici i u Bregima. Balti vajer! – povikali su brežanski zvončarići i najavili još jednu ludu večer »petog godišnjeg doba« u kojoj su se prezentirale i uspoređivale pusne tradicije, pusna hrana, pusna muzika… Slovenci su ponudili koleravu – maneštru od svinjskog mesa, fažola, krumpira i korabe, kruh s ocvirkima, svoje miški ili fritule…
Brežanske domaćice i Kmetija Ivankotovi s tradicionalnim pusnim jelima zadovoljile su ukuse okupljenih, a pusna muzika, Primorski kvintet dodatno je »začino« večer pusne tradicije.
– Festival pusne hrani održava se od 2004. godine, uz dobro poznate pauze. Krenuli smo s idejom da manifestacija bude posvećena presnacu. Oteli smo predstavit kade se on i kako dela. Samo na području Općine Matulji imamo ga nekoliko vrsta – postoji rukavački presnac, zvonejski… Postoji i halubajski. Iskali smo ka sve mesta delaju i na ki način presnac, a onda smo tu našu priču proširili na pusnu hranu. Tako su nam se kroz taj festival do sada predstavili gosti iz Slovenije, Austrije – si oni ki imaju karneval, pust, ki imaju tradicijsku masku, ki imaju zvončari, pusnu tradiciju i pusnu hranu. Ovo leto tu su Bistričani, naša prijateljska općina s kojom jako dobro surađujemo, rekla je direktorica Turističke zajednice Općine Matulji Marijana Kalčić te se prisjetila anegdote – jednog nesporazuma za jednog ranijeg pusnog festivala.
– Tega leta naši su gosti razumeli da trebaju prnest posnu, a ne pusnu hranu pa smo imeli puno pašte z tartufi…, zaključila je Kalčić, a onda se prepustila veseloj zabavi u restoranu Kinkela u Bregima.