Tradicionalna manifestacija

Fešta u Lovranu: Za fritaju godine potrebno je samo – 30 kila šparuga!

Valentina Botica

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Fritaja se sprema od domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova, a glavni odgovorni da ispadne najbolje moguće, bio je chef Jurica Obrol. Vlasnik famozne padele je Adriano Gržević, a miješanju se pridružio i načelnik općine Lovran Bojan Simonič



 


 


Za fritaju godine potrebno je samo sat vremena – naravno, nakon što ubrojimo 1000 jaja, 20 kila pancete i 30 kila šparuga koje je ekipa brala čak nekoliko dana! Na lovranskom Trgu slobode, u sklopu rasplamsalog 24. Festivala šparuga, odvila se najveća atrakcija festivala – u ogromnoj padeli miješala se, izmiješala i ispekla takozvana vela fritaja.





Fritaja se sprema od domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova, a glavni odgovorni da ispadne najbolje moguće, bio je chef Jurica Obrol. Vlasnik famozne padele je Adriano Gržević, a miješanju se pridružio i načelnik općine Lovran Bojan Simonič.


Iako je miris objeda u nastajanju već prije 16 sati mamio metrima oko padele, mještani i velik broj turista iz raznih zemalja morali su se malo strpjeti, jer za fritaju od 1000 jaja treba vremena. Strpljenje ne samo da se isplatilo, nego je fritaja bila i gluten-free, kako je obznanila Zvijezdana Klobučar Filčić, direktorica Turističke zajednice Lovran.

Foto galerija: Festival šparuga u Lovranu - fritaja Foto: Vedran Karuza



Fešta je bila popraćena numerama Puhačkog orkestra Lovran, a dan je započeo vođenom gastro-glazbenom turom “Starim gradom Lovrana”. Uz obližnje kućice, mogla se popiti kapljica, ali i kupiti domaći proizvodi.


Festival šparuga tradicija je ovog kraja, a ne slavi se samo na trgovima i događanjima, već se do kraja travnja svi ljubitelji mogu počastiti u ugostiteljskim objektima Lovrana i okolice i probati razne specijalitete s ovom dragocjenom i zdravom namirnicom.