VINODOLSKA OPĆINA

“Rijetko tko mu može odoljeti”. Za Uskrsni ponedjeljak sprema se prvi Festival bribirskog prisnaca

Robert Šimonović

Prisnac će se na Uskrsni ponedjeljak moći degustirati kod brojnih izlagača, od fizičkih osoba, udruga, organizacija, do grupa dobrih prijatelja, s početkom u 11 sati ispred kule Turan u Bribiru



BRIBIR – Rijetko tko mu može odoljeti, njegov miris najljepši je ukras kuće, sama pomisao na njegovo spremanje budi brojne uspomene, a o okusu se nema puno za reći… Jednostavno, morate ga probati! Riječ je o bribirskom prisnacu, tradicionalnom uskrsnom jelu i deliciji, u čiju će se čast prvi put u Bribiru održati Festival bribirskog prisnaca. Festival će se prigodno održati na Uskrsni ponedjeljak, s početkom u 11 sati, ispred kule Turan u Bribiru.


– Prisnac je autohtona bribirska delicija čiji nastanak seže još u doba Frankopana. Postoji i nekoliko zanimljivih legendi o samom nastanku prisnaca, a koje će posjetitelji festivala imati priliku i čuti. Mnogi koji nisu upoznati s njegovim sastavom miješaju ga s presnacem, slatkom delicijom Kastavštine ili Bodulije. Međutim, bribirski prisnac označava slanu deliciju, spoj brašna, jaja, masti, šunke ili pancete, mladog sira i mladog luka. Upravo je očuvanje njegovog identiteta kao takvog bio motiv osmišljavanja ovog projekta, Festivala bribirskog prisnaca – rekla je direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja.


Popratni program


Iako je prisnac sam po sebi dovoljan razlog za posjet ovoj manifestaciji, osmišljen je i bogat popratni program. Prisnac će se moći degustirati kod brojnih izlagača, od fizičkih osoba, udruga, organizacija, do grupa dobrih prijatelja. Za sve izlagače koji odluče pokazati svoje umijeće u pečenju prisnaca osigurane su bogate nagrade, kao i gulaš. Manifestacija će se otvoriti kulturno-umjetničkim programom u kojem će nastupiti KUD Bribir sa svojim sopilašima i malim folklorom te dramsko-literarna skupina Osnovne škole dr. Josipa Pančića iz Bribira. Posjetitelji će imati priliku pogledati i demonstraciju izrade bribirskog prisnaca koju će pokazati Draženka Savić, s čijim su se kulinarskim umijećem i vještinama upoznali svi oni koji su imali prilike probali njena jedinstvena jela posjetivši Vagabundinu kolibu.




Zainteresirani će moći posjetiti i Interpretacijski centar u kuli Turan, koji je dio Kulturne rute Putovima Frankopana, te saznati puno toga i o najvažnijoj plemićkoj obitelji Frankopana na području Vinodola. Kroz cijelu manifestaciju prisutne će zabavljati Bribirski tamburaši, a uz bogatu ugostiteljsku ponudu, neće nedostajati niti kvalitetne kapljice.


Specijaliteti predaka


Kako kaže Alenka Spoja, cilj ovog projekta je očuvanje tradicije i običaja te valorizacija gastronomskih specijaliteta vinodolskih predaka u turističke svrhe. Iako je riječ o prvom Festivalu bribirskog prisnaca, Vinodolska općina, Turistička zajednica Vinodolske općine i KUD Bribir već duži niz godina u sklopu mjesnog blagdana Petrove, koji se slavi 29. lipnja, organizirali su Dan bribirskog prisnaca kroz prezentaciju i prodaju autohtonog bribirskog prisnaca, na koji su svi Bribirci izuzetno ponosni.


– Prošle godine na dan obilježavanja Petrove projiciran je i film »Bribirski prisnac« u produkciji Turističke zajednice Vinodolske općine, produkcijske kuće Art film iz Matulja, a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine i načelnika Daniela Grbića, koji je i sam sudionik filma. Ovaj film, prethodno snimljeni audio i videouradci kao što su »Gastro lutalica« snimljena za RTLliving, publikacije »Zeleno i plavo na pijate« i »Mića Vinodolska kuharica« bribirskog Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav, »Ča su jili naši stari«, školski projekt Učeničke zadruge Omorika OŠ dr. Josipa Pančića, dokaz su osviješćenosti o važnosti očuvanja tradicije i izvornosti te implementacije autohtonih jela u današnje prehrambene navike – kaže Alenka Spoja te poziva sve zainteresirane da posjete Vinodol i Bribir te se pridruže novoj i vrlo ukusnoj manifestaciji, za koju vjeruje da će postati tradicionalna.