Prisnac će se na Uskrsni ponedjeljak moći degustirati kod brojnih izlagača, od fizičkih osoba, udruga, organizacija, do grupa dobrih prijatelja, s početkom u 11 sati ispred kule Turan u Bribiru
povezane vijesti
BRIBIR – Rijetko tko mu može odoljeti, njegov miris najljepši je ukras kuće, sama pomisao na njegovo spremanje budi brojne uspomene, a o okusu se nema puno za reći… Jednostavno, morate ga probati! Riječ je o bribirskom prisnacu, tradicionalnom uskrsnom jelu i deliciji, u čiju će se čast prvi put u Bribiru održati Festival bribirskog prisnaca. Festival će se prigodno održati na Uskrsni ponedjeljak, s početkom u 11 sati, ispred kule Turan u Bribiru.
– Prisnac je autohtona bribirska delicija čiji nastanak seže još u doba Frankopana. Postoji i nekoliko zanimljivih legendi o samom nastanku prisnaca, a koje će posjetitelji festivala imati priliku i čuti. Mnogi koji nisu upoznati s njegovim sastavom miješaju ga s presnacem, slatkom delicijom Kastavštine ili Bodulije. Međutim, bribirski prisnac označava slanu deliciju, spoj brašna, jaja, masti, šunke ili pancete, mladog sira i mladog luka. Upravo je očuvanje njegovog identiteta kao takvog bio motiv osmišljavanja ovog projekta, Festivala bribirskog prisnaca – rekla je direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja.
Popratni program
Iako je prisnac sam po sebi dovoljan razlog za posjet ovoj manifestaciji, osmišljen je i bogat popratni program. Prisnac će se moći degustirati kod brojnih izlagača, od fizičkih osoba, udruga, organizacija, do grupa dobrih prijatelja. Za sve izlagače koji odluče pokazati svoje umijeće u pečenju prisnaca osigurane su bogate nagrade, kao i gulaš. Manifestacija će se otvoriti kulturno-umjetničkim programom u kojem će nastupiti KUD Bribir sa svojim sopilašima i malim folklorom te dramsko-literarna skupina Osnovne škole dr. Josipa Pančića iz Bribira. Posjetitelji će imati priliku pogledati i demonstraciju izrade bribirskog prisnaca koju će pokazati Draženka Savić, s čijim su se kulinarskim umijećem i vještinama upoznali svi oni koji su imali prilike probali njena jedinstvena jela posjetivši Vagabundinu kolibu.
Zainteresirani će moći posjetiti i Interpretacijski centar u kuli Turan, koji je dio Kulturne rute Putovima Frankopana, te saznati puno toga i o najvažnijoj plemićkoj obitelji Frankopana na području Vinodola. Kroz cijelu manifestaciju prisutne će zabavljati Bribirski tamburaši, a uz bogatu ugostiteljsku ponudu, neće nedostajati niti kvalitetne kapljice.
Specijaliteti predaka
Kako kaže Alenka Spoja, cilj ovog projekta je očuvanje tradicije i običaja te valorizacija gastronomskih specijaliteta vinodolskih predaka u turističke svrhe. Iako je riječ o prvom Festivalu bribirskog prisnaca, Vinodolska općina, Turistička zajednica Vinodolske općine i KUD Bribir već duži niz godina u sklopu mjesnog blagdana Petrove, koji se slavi 29. lipnja, organizirali su Dan bribirskog prisnaca kroz prezentaciju i prodaju autohtonog bribirskog prisnaca, na koji su svi Bribirci izuzetno ponosni.
– Prošle godine na dan obilježavanja Petrove projiciran je i film »Bribirski prisnac« u produkciji Turističke zajednice Vinodolske općine, produkcijske kuće Art film iz Matulja, a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine i načelnika Daniela Grbića, koji je i sam sudionik filma. Ovaj film, prethodno snimljeni audio i videouradci kao što su »Gastro lutalica« snimljena za RTLliving, publikacije »Zeleno i plavo na pijate« i »Mića Vinodolska kuharica« bribirskog Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav, »Ča su jili naši stari«, školski projekt Učeničke zadruge Omorika OŠ dr. Josipa Pančića, dokaz su osviješćenosti o važnosti očuvanja tradicije i izvornosti te implementacije autohtonih jela u današnje prehrambene navike – kaže Alenka Spoja te poziva sve zainteresirane da posjete Vinodol i Bribir te se pridruže novoj i vrlo ukusnoj manifestaciji, za koju vjeruje da će postati tradicionalna.