
Foto Ana Križanec
Uz Bribirke iz KUD-a Bribir te Draženku Savić iz Vagabundine kolibe, ove godine će izradu bribirskog prisnaca demonstrirati i učenici 5. razreda Osnovne škole Dr. Josipa Pančića Bribir
povezane vijesti
Dolazi nam proljeće, budi se priroda, a samim time sve budniji su i žitelji Vinodola. Svjesni su toga i u Turističkoj zajednici Vinodolske općine, stoga su i ove godine djelatnice vinodolskog TZ-a osmislile brojna proljetna događanja i aktivnosti. O čemu je točno riječ, otkrila nam je direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja.
Interpretacijske šetnje
Proljeće u Vinodolu počelo je obilježavanjem Svjetskog dana voda i proljetnim akcijama čišćenja, dok će Dan planeta Zemlje u Vinodolu biti obilježen prigodnom prodajom sadnica cvijeća. Prodaja je na rasporedu 26. travnja, a dijelom je šireg programa »Volim Vinodol«. Mirisi i boje ispunit će park u centru Bribira, a u suradnji TZ-a Vinodolske općine i OPG-a Zvonko Tkalčić. Dolaskom proljeća sunce jače grije, brda se zelene, a dani postaju sve duži, što je znak da je Vinodol spreman za četiri zanimljive interpretacijske šetnje.
– Ovo proljeće šetat ćemo kroz sva mjesta Vinodolske općine, uživat ćemo u prirodi, slušati o kulturnoj baštini, čuti mnoge običaje i legende… Interpretacijski vodič bit će naša draga Marijana Mužević, koja nas već nekoliko godina vodi Vinodolom i svaki put iznova iznenađuje brojnim zanimljivostima o našem mjestu, otkrivajući nam pritom predivna mjesta naše Vinodolske doline zbog kojih su se mnogi zaljubili u naš kraj, napominje Spoja.
Interpretacijske šetnje otvorene su obilaskom Triblja i gradine Badanj, a već 12. travnja na rasporedu je interpretacijska šetnja Bribirom. U sklopu šetnje hodači će otkriti ljepote Slipice, vidikovca iznad Bribira, ali i drugih zanimljivih mjesta središnjeg mjesta Vinodola. Interpretacijska šetnja Drivenikom bit će 10. svibnja, kad će se iz Cerovića, mjesta u kojem se nalazi najljepši mlin u Vinodolu, krenuti prema driveničkoj gradini. Nekoliko dana ranije, mještani Drivenika i njihovi posjetitelji obilježit će mjesni blagdan Dujmovu, za koju iz TZ-a Vinodolske općine pripremaju razne aktivnosti. Posljednja šetnja na rasporedu je 17. svibnja, kad će sudionici obići Grižane, Antovo i druge planinarske puteve griško-belgradskog kraja.
Bribirski prisnac
Centralni događaj ovog proljeća u Vinodolu, koji nipošto ne smijete propustiti i ove će godine biti sve poznatiji Festival bribirskog prisnaca. Kako kaže Spoja, svake godine nastoje ga dodatno oplemeniti nečim novim. Festival bribirskog prisnaca bit će na Uskrsni ponedjeljak 21. travnja, s početkom u 11 sati. Ispred kule Turan u Bribiru program će otvoriti KUD Bribir. Oko same kule, ispred i pored općinske zgrade nalazit će se stolovi izlagača gdje će posjetitelji imati priliku degustirati bribirski prisnac. Osim stolova s prisnacom, bit će tu i štandovi lokalnih OPG-ova na kojima će posjetitelji moći kupiti i poneki suvenir i druge domaće proizvode. Također, Vina Kvarnera predstavit će bogatu ponudu vina.
– Sudjelovat će nam brojne udruge iz Vinodola, ali i iz Crikvenice i Selca, a ove godine kao izlagač prisnaca po prvi put će se predstaviti hotel Keight iz Opatije, vlasnice agencije Katarina Line, koja je ujedno i sponzor naših nagrada. Naime, na ulazu će svaki posjetitelj plaćanjem kotizacije u iznosu od 10 eura dobiti »dašćicu« za degustaciju bribirskog prisnaca kod lokalnih izlagača te bon za čašu vina kod Vina Kvarner. Broj s »dašćice« sudjeluje u izvlačenju za dvije »najsretnije dašćice« festivala, koje osvajaju sedmodnevno krstarenje Jadranom ili wellness dan s ručkom u Keight hotelu Opatija, pojašnjava Spoja.
Uz Bribirke iz KUD-a Bribir te Draženku Savić iz Vagabundine kolibe, ove godine će izradu bribirskog prisnaca demonstrirati i učenici 5. razreda OŠ Dr. Josipa Pančića Bribir.
– Lani smo radili klasični prisnac, a ove godine ćemo raditi prisnac u lazanjici od blitve na tradicionalni način. Gastro show, uz tradicionalne namirnice od kojih se izrađuje bribirski prisnac i moderan pristup, održat će Antonia Mikac, poznata po Tonkinim fritulama, najavljuje Spoja.
Posjetitelje će zabavljati Bribirski tamburaši, a po završetku službenog dijela manifestacije očekuje se fešta uz grupu Point. Za bogatu ugostiteljsku ponudu pobrinut će se caffe bar Vrba. Tijekom cijelog dana za posjet će biti otvoren i Interpretacijski centar Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana u kuli Turan. U sklopu Festivala bribirskog prisnaca organizirana je i biciklijada kružnog karaktera, koja će započeti i završiti u Bribiru. Biciklijada je proizašla iz suradnje TZ-a Vinodolske općine i Biciklističkog kluba Crikvenica.
Dvije »Simply the Best« nagrade
Festival bribirskog prisnaca i grupa suvenira – Vinodolska vrela i perila dobitnici su tradicionalne godišnje nacionalne nagrade Simply the Best! Nagradu koja prepoznaje i nagrađuje kreativnost, inovativnost te razvoj i unapređenje turističke ponude u Hrvatskoj već 15 godina dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Poslovno-turistička burza PUT. Festival bribirskog prisnaca nagradu je dobio u kategoriji manifestacije – događanja koja doprinose promociji baštine, kulture i tradicije, rekreacije i razonode. Grupa suvenira – Vinodolska vrela i perila nagrađena je u kategoriji suveniri – autentični proizvodi koji predstavljaju kulturnu i tradicijsku baštinu. Oslikao ih je slikar Marijan Mavrić, a izradio obrt za rukotvorine Kali iz Triblja na čelu s Anom Šego.