Nada i Josip iz Zagreba ne propuštaju Novljanske gušte / Snimio Milan ĐEKIĆ
Za cijenu od 5 eura mogle su se kušati brojne gastrodelicije, dok je za slasticu bilo potrebno izdvojiti 3, a za decilitar vrhunskog vina 2 eura. Gastrofeštom za sva nepca dovršena su ovogodišnja ljetna događanja u Novom Vinodolskom
povezane vijesti
NOVI VINODOLSKI Brudet od liganja s palentom i matovilcem, pašteta od tune, frigana srdela, marinirana krumpir salata s lukom i mini rajčicom, Vindolska lukovnjača iliti rolice od plemenite ribe s kozicama u umaku od limete, pljukanci s raguom od boškarina, juneći sote s gljivama i povrćem, pire od krumpira i tartufa, šurlice s tunom i cherry rajčicom, crni rižoto, mađarski perkler, dagnje na buzaru, fuži sa šumskim gljivama i pršutom, risotto frutti di mare, Kotlet Ružica Vinodola s pljukancima, mornarski ragu s palentom… Već od samog pogleda na prvu rečenicu žlijezde slinovnice pojačano usta vlaže. Njami!
A sve to, pa i puno više, jer još nismo spomenuli slatke delicije i vrhunska vina, moglo se kušati jučer prijepodne na dobrano popunjenom novljanskom Trgu Ivana Mažuranića, sve u sklopu još jednog izdanja popularne gastromanifestacije – Novljanski gušti. Gastrofeštom za sva nepca tako su dovršena ljetna događanja u Novom Vinodolskom.
Lokalni ugostitelji
Već tradicionalna gastromanifestacija privukla je u grad Vinodolskog zakona brojne ljubitelje dobre hrane i pića iz cijele regije, ponudivši Novljankama, Novljanima i njihovim posjetiteljima čitavu lepezu okusa i mirisa. Razne specijalitete po promotivnim cijenama pripremali su lokalni ugostitelji, a to su redom Ekskluziva, Wyndham Grand Novi Resort, Restoran Admiral, Aminess Lišanj Family Hotel, Bistro Tomas, Restoran Danica, Buffet Adria, Bistro pizzerija Đir i Oris catering. Za bogatu ponudu soka od grožđa pobrinula se Vinska kuća Pavlomir. Prije nego što su gladni posjetitelji pohrlili prema pijatima, trebali su najprije posjetiti štandove na kojima su vrijedne članice Udruge 51+ prodavale bonove po pristupačnim cijenama. Među njima su bile i dobro raspoložene Branka, Nadica i Nela, spremno pozirajući ispred našeg fotoobjektiva. Za cijenu od 5 eura mogla se kušati pojedina gastrodelicija s početka teksta, dok je za slasticu bilo potrebno izdvojiti 3, a za decilitar vrhunskog vina 2 eura. Kome sline nisu proradile pri spominjanju slanih jela, možda hoće kad napišemo da su se od slatkih jela nudile mošunske frite, domaća štrudla s jabukama i vanilija kremom, pita od smokve i rogača, pita od jabuke s preljevom od šumskog voća, štrudla od jabuka i novljanskih smokava, kremšnita u čaši ili Vinodolska kocka – biskvit sa skutom i smokvom. Kad je riječ o vinskoj kapljici, tu je bio crni cabernet sauvignon, rose Ružica Vinodola, žlahtina i graševina, ali i pjenušac Palinkaš – Geni – Pavlomir. Za odličnu atmosferu pobrinuo se Replay bend, dok je voditelj Gracian Čop posjetitelje upoznao s glavnim kuharima i njihovim kulinarskim kreacijama. Uz spomenute ugostitelje, glavni organizator manifestacije bila je Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog, a pokrovitelji Grad Novi Vinodolski i KTD Ivanj.
Kraljica mora ili svinja?
Mi smo upoznali Dražena, Jasmina i Benjamina iz Wyndham Grand Novi Resorta, koji su nudili srdele i krumpir salatu.
– Kraljica mora srdela stigla nam je iz Povila, budući da ju je Benjamin jutros ulovio, govori Jasmin, dok Benjamin dobacuje: »A Jasmin ih je čistio!
Kako kažu dečki, riječ je od jednostavnom jelu, ali zato izrazito ukusnom i zdravom. Ma, za prste polizat’! Loren Jovanović iz poduzeća Ekskluziva ne propušta ni jednu gastrofeštu pa je tako i na ovu ponio svoju već prepoznatljivu »divovsku padelu« u kojoj se krčkala buzara od više desetaka kilograma dagnji. Ovoga puta, kako kaže Loren, malo ih je manje od 100 »kila«. Obitelj Jovanović nudila je i škampe, ali i brudet od liganja s palentom i matovilcem. Prošetali smo i do Snježane i Dijane iz Bistro pizzerije Đir, a cure su nudile fuže sa šumskim gljivama i pršutom i rižoto od plodova mora. Snježana je osobno sve pripremila, rano se probudila, naravno, usput i umorila, ali smiješak za fotografiranje bio je postojan. A kakva je to gastromanifestacija bez ocjena posjetitelja. Zato smo se zaustavili pokraj Gorana, Vesne i Ivana iz Zagreba da vidimo što kažu.
– Je li ukusno, pitamo Gorana.
– Odlično je! Probao sam dagnje i zaista su prva liga, odgovara Gogo.
Nije li vam malo prerano za ovakav obrok, pitamo vesele Zagrepčane, dok Vesna odmahuje glavom.
– Mi možemo jesti u svako doba dana. Ne, ne, šalim se. Stvar je u tome što nismo doručkovali, došli smo praznog želuca i zato nam sve tako paše, pojašnjava naša Purgerica, dok mi za konačnu ocjenu pitamo Ivana.
– Sve je fino, ali meni je najbolja ova riba iz Panonskog mora. To vam je riba s repićem iliti svinjska kremenadla, kaže Ivan, podsjetivši nas na onu: »Da je riba dobra i vuk bi plivao!«
Opet Zagrepčani
Nekoliko stolova dalje opet srećemo Zagrepčane. Josip i Nada u Novom imaju apartman i trenutno su na odmoru. Kako kažu, svake godine su u Novome, a Novljanske gušte ne propuštaju ni pod koju cijenu. A kad je došlo vrijeme za fotografiranje, kažu: »Došli ste sada kad su tanjuri prazni!«
– Nema veze, to je najbolji dokaz da je sve bilo vrhunski, odgovaramo mi, ne davši se smesti.
– Dobro, dobro, zato ćemo smazati još pitu od smokve i rogača, ali i štrudlu od jabuke, kažu Josip i Nada, nakon čega uslijediše kratki »škljoc!« i »dobar tek!«.