Počast hraniteljici generacija

Još malo do Mjeseca plave ribe u Crikvenici. Bit će to trideset dana užitka za sva osjetila

Robert Šimonović

Foto TZG Crikvenice

Foto TZG Crikvenice

Manifestacija se održava od 20. rujna do 20. listopada, a vezana je za projekt »Cesta plave ribe«, u sklopu kojega se na crikveničkoj rivijeri tijekom cijele godine nudi »plavuša«



CRIKVENICA – Na Rivijeri Crikvenica jedna namirnica ima toliki značaj da joj je posvećen cijeli mjesec. To je plava riba, nutritivno bogata namirnica i stoljetna hraniteljica brojnih Kiraca. Uz plavu ribu veže se i ribarstvo, koje je stoljećima bilo jedno od glavnih zanimanja Crikveničana. Generacije ribara su kroz svakodnevnu tešku borbu za preživljavanje usavršavale svoja znanja i vještine, stoga ne čudi da su crikvenički ribari već od 18. stoljeća bili iskusni i poznati majstori u lovu na plavu ribu, ali i ostale ribe. Kako ističu iz Turističke zajednice grada Crikvenice, danas bogata tradicija ne živi samo u sjećanjima i zapisima. O njoj, između ostalog, pričaju i manifestacije u Crikvenici koje spajaju ljubav prema moru, tradiciju i suvremenost. Jedna od manifestacija koja slavi ovdašnju tradiciju jest Mjesec plave ribe, koji je u svojim počecima zamišljen kao »tjedan«. Međutim, zbog velikoga interesa i sadržaja koji se želi pokazati gostima, »tjedan« je postao »mjesec«.


Cooking show


Ovogodišnji Mjesec plave ribe, u organizaciji Turističke zajednice grada Crikvenice i brojnih partnera u projektu, održava se od 20. rujna do 20. listopada, a vezan je za projekt »Cesta plave ribe«, u sklopu kojega ugostiteljski objekti na crikveničkoj rivijeri tijekom cijele godine u ponudi imaju specijalitete od plave ribe. Iz TZG-a Crikvenice napominju kako ovaj gastrodoživljaj u trajanju od mjesec dana ne znači samo kušanje slasnih i zdravih ribljih specijaliteta, već i druge zanimljive aktivnosti. No, krenimo redom. Otvaranje Mjeseca plave ribe predviđeno je u centru Crikvenice u petak, 20. rujna, od 18 sati. Ono donosi »cooking show« poznatog chefa Hrvoja Zirojevića, posebnu ponudu jela od plave ribe, vinske kantune te ukusne koktele.


Foto TZG Crikvenice


U večernjim satima slijedi zabavno-glazbeni program uz klapu Cambi. Subota, 21. rujna, donosi pravu morsku atrakciju – dolazak ribarskog broda u crikveničku luku sa zvijezdom »cooking showa«, velikom tunom koju će obraditi japanski sushi majstor, dok će chef Dražen Mihajlović iz »Jadran Hotels & Camps« pripremati ukusne gastrodelicije od nje. Osim posebne ponude jela od plave ribe, koktela i vinskih kantuna, večer će uljepšati i Tedi Spalato sa svojim glazbenim uspješnicama. Nedjelja, 22. rujna, je rezervirana za »cooking show« chefa Nikole Udovičića (Restoran Burin), posebnu ponudu jela od plave ribe, prigodne koktele i vinske kantune. Posjetitelje će rasplesati glazbeni sastav Vigor. Sva tri dana najmlađi mogu uživati u programu namijenjenom upravo njima, a bit će tu radionica, predstava, animacije, crikveničkog memoryja… Voditelji koji će posjetitelje voditi kroz ovaj zanimljivi sadržaj sva tri dana bit će Domagoj Jakopović – Ribafish i Gracian Čop. U sklopu »najplavijeg« mjeseca odabrani ugostiteljski objekti na području rivijere nude ukusna, maštovita i raznovrsna jela od plave ribe, a oni su: Karoca, Trabakul, Burin, restorani hotela Crikvenica, Esplanade, Aminess Younique Narrivi i Miramare u Crikvenici, u Dramlju Domino, a u Selcu Ulika i restoran Hotela Marina.


Hedonistička ruta




Prava eno-gastro-outdoor poslastica održat će se premijerno 28. rujna duž cijele Rivijere Crikvenica.


– Osam restorana povezujemo u projektu »Crikvenica Food & Wine Walk«, koji uključuje više nego zanimljivu hedonističku rutu od Jadranova do Selca, 12 km jedinstvenog iskustva! Na svakoj će eno-gastro postaji, odnosno u svakom od restorana biti pripremljeno jelo od plave ribe, a vaši će domaćini biti odlični ugostitelji s Rivijere Crikvenica – Feral u Jadranovu, Terraca i Domino u Dramlju, Burin i Balustrada u Crikvenici te Marina, Ulika i Tunar u Selcu. Uz dobru hranu savršeno se uklapa kapljica dobroga vina, a za to će se se pobrinuti izvrsni vinari. Na startu ćete uživati u kvarnerskim pjenušcima od autohtonih kvarnerskih sorti vinove loze i svih načina proizvodnje (frizante, pet nat, charmat, champagne metoda), ističu iz crikveničke turističke zajednice, dodavši kako je ovo idealna prilika za počastiti vlastito nepce, ali i prava avantura za noge uz zanimljive vodiče.


Foto TZG Crikvenice


– Imate priliku doživjeti ljepote Rivijere Crikvenica iz drugačije perspektive, one koja istovremeno budi sva vaša osjetila. Na polaznoj točki nalazi se najfotografiranija ljuljačka na Kvarneru, a prolazit ćete po Stazi valova, Šetnici zdravlja, uz borovu šumu, tijekom šetnje udisat ćete mirise aromatičnog bilja i vidjeti tunere, podsjetnike na zlatne dane ribarstva na rivijeri… i sve to korak uz more te uz dobru glazbu na svakoj postaji! A s obzirom na to da svi vole iznenađenja, pripremili smo ih i za vas. Ovaj eno-gastro-outdoor pohod zaključit ćemo u Selcu gdje će svi sudionici na finalnoj postaji uživati u završnom druženju u beach baru Tunar, na plaži s najljepšim zalaskom sunca, ističu iz TZG-a Crikvenice.


Prijava i kupnja ulaznica (kotizacije od 65,00 eura) može se izvršiti na dva načina. Prijaviti se možete putem e-maila [email protected], prilikom prijave napišete željeni termin polaska, nakon čega ćete e-mailom primiti podatke za uplatu. Drugi način je kupiti ulaznicu putem sustava eventim.hr (čime je prijava automatski zabilježena).


Vinska karta


Regiju Kvarner će predstavljati partneri iz Udruženja Kvarner Wines koje okuplja OPG Ružić, Vinariju Kapić, Plovanić vina, Vinsku kuću Pavlomir, Vinariju Gospoja, PZ Vrbnik, Katunar Estate Winery, Kuću vina Ivan Katunar, Vinariju Šipun, Vinariju Nada s pjenušcima i vinima od žlahtine, jarbole, belice, trojišćine i sansigota te PZ Dolčina koji će se priključiti sa Starom bakarskom vodicom. Slavoniju i Hrvatsko podunavlje sa svojim Decanter nagrađenim vinima predstavit će baranjska vinarija Zlatno brdo. Raznolikost vinske regije Bregovita Hrvatska predstavit će se pjenušcima Vinarije Griffin s Plešivice, među kojima se ističe onaj crni od sorte portugizac te vinima pušipel Vinarije Kocijan i škrlet Vinarije Florijanović. Regija Hrvatska Istra i Kvarner, ali onaj istarski dio, predstavit će s malvazijama i teranima Vinarija Tomaz iz Motovuna, dok će dalmatinske uzdanice plavac mali i pošip predstaviti Vinarija Skaramuča s Pelješca. Posebno će se predstaviti vinski domaćini Grand Village Estate Winery iz Selca vinima od autohtonih kvarnerskih sorti vinove loze žlahtine i sansigota te Udruga vinara, vinogradara i maslinara iz Crikvenice Sveta Lucija vinima malih crikveničko – vinodolskih vinara hobista.


Foto TZG Crikvenice


Ljubavna priča


Zanimljivo će biti i 29. rujna od 14 sati u Bar & Restaurantu Terraca u Dramlju. Delicijama od plave ribe će vas razmaziti chefovi Mario Mandarić i Dino Matejčić uz glazbenu kulisu sastava Splash. Dva restorana na Rivijeri Crikvenica svojom će eno-gastro ponudom tijekom ekskluzivnih večera ispričati »ljubavnu priču« o plavoj ribi i vinu.


Tako će se 4. listopada u restoranu hotela Esplanade moću uživati na uparivanju ribljih specijaliteta s vinima pod vodstvom sommelierke Lucije Matijević.


Drugi domaćin ekskluzivne večere bit će restoran Burin 11. listopada, zajedno sa sommelierkom Ines Matić Matešković.