Važan gost bio je poznati chef Damir Tomljanović / Foto Milan Đekić
Prostor ispred frankopanske kule ispunili su štandovi udruga i fizičkih osoba s kojih se širio neodoljiv miris uskrsne delicije od brašna, jaja, masti, šunke/pancete, mladog sira i mladog luka, a bilo je tu i puno drugih ljudi koji su u svojim želucima nakon Uskrsa uspjeli pronaći još malo mjesta za kušanje neodoljivog prisnaca
povezane vijesti
BRIBIR Slašćica ka j’ othranila generacije i generacije Bribirki i Bribiraca danas je u centru Bribira zasjala u punom sjaju. Naravno, riječ je o bribirskom prisnacu, deliciji čiji nastanak seže još u doba Frankopana, a koja se u životu Bribiraca pojavljuje u raznim prigodama – od rođenja, krštenja, rođendana, vjenčanja…, preko raznih manifestacija, blagdana i drugih slavlja, pa sve do sprogoda, ispraćaja voljenih, tugovanja… Jasno, bribirski prisnac posebno je ukusan onda kada se slavi, pa je tako bilo i ovog Uskrsnog ponedjeljka, kad je ispred kule Turan održan drugi po redu festival bribirskog prisnaca.
Najsretniji tanjurić
Prostor ispred frankopanske kule ispunili su štandovi udruga i fizičkih osoba s kojih se širio neodoljiv miris tradicionalne uskrsne delicije od brašna, jaja, masti, šunke/pancete, mladog sira i mladog luka, a bilo je tu i puno drugih ljudi koji su u svojim želucima nakon Uskrsa uspjeli pronaći još malo mjesta za kušanje neodoljivog prisnaca. A sudeći po prizorima iz Bribira, takvih je bilo uistinu mnogo, prijetećim i sivim oblacima unatoč. Svi oni mogli su kupiti tanjurić i kušati prisnace brojnih izlagača, ali i vina Vinske kuće Pavlomir i Eko sela Selce. Konačno, svaki tanjurić na sebi je imao i broj s kojim je njegov vlasnik mogao sudjelovati u izvlačenju glavne nagrade, a samo »najsretniji tanjurić« zaslužio je sedmodnevno krstarenje Jadranom za dvije osobe koje je za ovaj festival osigurala turistička agencija Katarina Line, odnosno vlasnica tvrtke Katarina Hauptfeld, porijeklom Bribirka. Bribirski prisnac Bribircima, Vinodolcima i njihovim posjetiteljima nudili su članovi KUD-a Bribir, Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, Društva Naša djeca Vinodol, Lovačkog društva Vepar, Boćarskog kluba Bribir, Udruge za očuvanje narodnih običaja Tribalj, Udruge za mesopusne običaje Kirci-Bribirici i Bribirske parade. Prisnac, ali i neke druge proizvode, predstavile su i Vanesa Lončarić, Ruža Kršul, Marko i Andrea Tus, Franjo Spoja, Vlatko Dražić, Vlatka Deranja i njezina mama Marina. Kao i prošle godine, demonstraciju izrade bribirskog prisnaca vodila je Draženka Savić. Posjetiteljima je prezentirala izradu »prisnaca va lazanjici«, a ove je godine predstavila i jedan novitet – blitvenjak iliti prisnac u kombinaciji s blitvom.
Prisnac je dio identiteta
Direktoricu Turističke zajdnice Vinodolske općine Alenku Spoja pitamo je li zadovoljna odazivom posjetitelja, kao i da nam otkrije je li bio bolji prvi ili drugi festival bribirskog prisnaca. – Prvi je bio poseban jer je prvi, ali drugi ima bogatiji program. U svakom slučaju, prisnac nas prati kroz cijeli naš život, on je dio našeg identiteta i upravo s ciljem promocije naše bribirske gastrodelicije osmislili smo, organizirali i u konačnici realizirali drugi festival bribirskog prisnaca. Pored samih izlagača, demonstracije izrade bribirskog prisnaca, ove godine posjetio nas je i poznati chef Damir Tomljanović. Novost je i to što je Jelena Franjković, profesorica hrvatskog jezika u bribirskoj OŠ dr. Josipa Pančića, napravila digitalnu igru »Načini svoj prisnac«. Sve u svemu, zadovoljna sam kako je sve skupa ispalo, kaže Spoja, izrazivši nadu da će nakon drugog, dogodine uslijediti i treći festival bribirskog prisnaca. |
Naše i prepoznatljivo
Drugi festival bribirskog prisnaca nastupom su otvorili sopilaši KUD-a Bribir Davor i Marijan Tus, kao i posebno »slatki« Mali folklor KUD-a Bribir. Ovogodišnji festival svojim je dolaskom uveličao i vrhunski chef Damir Tomljanović, široj javnosti poznatiji kao član žirija popularnog kulinarskog showa MasterChef Hrvatska. Tomljanović je za posjetitelje festivala pripremio parancin od prisnaca, odnosno panirani bribirski prisnac. Kako nam je otkrio, riječ je o krumpirovu tijestu u kojem se nalaze svi sastojci od kojih se radi bribirski prisnac, ovoga puta formiranom u kuglice, paniranom, prženom i posluženom uz umak holandez. Kako smo i pretpostavili, Tomljanović je bribirski prisnac probao više puta jer je svoje prve kulinarske vještine usvojio upravo na Kiriji.
– Naravno, ja sam odrastao u Novom Vinodolskom, a puno sam boravio i u Bribiru, tako da je tradicija bribirskog prisnaca živjela i kod mene doma, kaže Tomljanović.
Primijetismo i da se starinska, autohtona i »siromaška« jela ponovno vraćaju u gastronomiju, odnosno da su na neki način ponovo »in«, a Tomljanović na to dodaje da po njegovom mišljenju ona nikad nisu ni napustila gastronomiju.
Mlađe generacije
– Čini mi se da je samo riječ o tome da smo kao nacija postali sigurniji u ono što radimo. Ako se osvrnemo na susjednu Italiju, možemo primijetiti da je njihova cjelokupna kuhinja krenula iz »cucine povera«, odnosno sirotinjske kuhinje koju su oni kao tradicijsku nastavili promovirati drugima. Mi smo dugo vremena bježali od tradicije, ali zato danas, u spoju s novim tehnikama i tradicijom, konačno imamo kuhinju koja je naša i prepoznatljiva. Postoje ljudi koji su jako rano krenuli tim putem, a tu bih izdvojio Rudolfa Štefana iz šibenskog restorana Pelegrini. To je čovjek koji je modernizirao hrvatsku kuhinju i mislim da je to put kojim moramo ići. Moramo raditi na prezentaciji i usvajanju određenih tehnika, ali je najbitnije da se ne bojimo i ne bježimo od svojega, kaže Damir Tomljanović.
A da bi tradicija bila živa, potrebno je prenositi ju na mlađe generacije. Tako srećemo Tribaljke i Tribaljce, Robertu Bengez, Teu Lakotić, Anamariju Fištrović Lakotić i Karla Žirovca te Matea Bačića. Oni su mladi članovi Udruge za očuvanje narodnih običaja Tribalj, koji su se usudili napraviti svoju verziju tradicionalne bribirske slašćice. Eto, tko kaže da su mladi lijeni i da samo vise na mobitelu, laptopu, TikToku i drugim digitalijama… Kako kažu, bribirski prisnac naučile su ih raditi none, a mi ih pitamo jesu li učenici nadmašili učitelje.
– To ćemo još vidjeti. Svaki pokušaj izrade prisnaca je drukčiji, odgovaraju.
– A o čemu to ovisi? – nastavljamo mi s pitanjima.
– Ne znamo ni mi, reći će Tea kroz smijeh, dok je Mateo nešto rezolutniji.
– Sve mora bit na svom mestu, i jaja, i sir, i pećnica na pravoj temperaturi, pojašnjava mladi Tribaljac.
Na svoj prisnac ponosne su bile i članice DND-a Vinodol, predsjednica Dajana Jerčinović, Jelena, Adrijana i Iva. Naravno, »uhvatili« smo ih pored uskrsnih zečića i jaja, koji su posebno primamljivi bili onima najmlađima. Nismo propustili kušati niti prisnac koji su napravile članice KUD-a Bribir, predsjednica Biserka Lončarić i Milica Blašković.
– Čiji prisnac je najbolji? – pitamo Bribirke.
– Kakvo je to pitanje? Naš, naravno, k’o iz topa će one, uvijek spremne na šalu.
U tom trenutku atmosferu su počeli podizati Bribirski tamburaši, stoga nije nam preostalo drugo doli »jist, pit i tancat«.