Vino i hrana

Hedonizam u ladanjskom okruženju. Danas u Pavlomir možete na – pjenušavi doručak

Robert Šimonović

Marija Vukelić, Miroslav Palinkaš i Tena Peričić / Foto J. FRANGEN

Marija Vukelić, Miroslav Palinkaš i Tena Peričić / Foto J. FRANGEN

O svojim vinima će govoriti domaćin Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir, Franko Ružić iz OPG-a Ružić i Dejan Rubeša iz OPG-a Plovanić vina te Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines



NOVI VINODOLSKI – Prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, potprojekt Salona pjenušavih vina Zagreb, organiziran u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novog Vinodolskog, Turističkom zajednicom Kvarnera i udruženjem Vina Kvarnera, održat će se danas od 10 do 14 sati u vinariji Pavlomir. Pjenušavi doručak je hedonistički događaj kojim se, u neobaveznom, zabavnom i ladanjskom okruženju, promovira pjenušava destinacija uz lokalne naimirnice. Na događaju će se predstaviti vinari udruge Kvarner Wines, a na izlagačkim mjestima o svojim vinima će govoriti domaćin Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir, Franko Ružić iz OPG-a Ružić i Dejan Rubeša iz OPG-a Plovanić vina te Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines, koji će posjetitelje upoznati s aktivnostima udruženja.


Pjenušac i čokolada


Na doručku će se kušati pjenušava vina lokalnih sorti, uz domaće zagrize sirane Runolist iz Krasna, nareske Buretić Bregi, slastice Vilma iz Raba, bakarske baškote, domaće trešnje lokalnog OPG-a, med i medenjake OPG-a Komadina, ali i ponekog iznenađenja. Jedno od iznenađenja bit će i gostujuća slovenska vinarija Albiana iz Dolenjske, koja je na prijateljskom Salonu penečih vin u Ljubljani pobijedila u kategoriji bijelih pjenušavih vina sa svojom Peninom Brut. Predstavit će svoje pjenušce nazočnim gostima od kojih će neki biti i iz Slovenije.


Prvi Kvarnerski pjenušavi doručak održat će se u vinogradu vinarije Pavlomir / Foto J. FRANGEN


Edukacijsku dimenziju Pjenušavom doručku dat će autorica projekta Marija Vukelić, i to radionicom sljubljivanja pjenušaca i čokolada Toš iz Crikvenice. Da ugođaj bude potpun, pobrinut će se Zvonimir Radišić Trio (Zvonimir Radišić, Henry Radanović, Tonči Grabušić) jazz koncertom u vinogradu.


Važne obljetnice




Ovom će prigodom direktorica TZG-a Novi Vinodolski Tena Peričić podsjetiti na veliku, 145. obljetnicu organiziranog turizma u Novom Vinodolskom. Uz obljetnicu turizma, slavi se 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru.


– Navedene obljetnice govore o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada, a jedan od slavljeničkih događaja jest upravo Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu za ljubitelje pjenušaca, domaćih izvornih proizvoda i dobre zabave na otvorenom – ističe Tena Peričić.


Salon pjenušavih vina Zagreb, jedan od salona mreže Salon of Sparkling Wines, ponosi se time da je jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te je tako direktorica Marija Vukelić osmislila Pjenušave doručke u vinogradu, od Zagorja, Plešivice, Srijema, Erduta, Međimurja do Kvarnera, kao i pjenušave marende u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji.