Treće izdanje

Festival bribirskog prisnaca privukao mnogobrojne sladokusce

Robert Šimonović

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Sladokusci na Uskrsni ponedjeljak već tradicionalno hodočaste u Bribir



Suncem okupani Bribir i ove je godine na Uskrsni ponedjeljak, već treću godinu zaredom, privukao mnogobrojne bonkuloviće, gurmane, sladokusce iliti jednom riječju – ljubitelje bribirskog prisnaca.


Tradicionalne i autohtone delicije bribirskog kraja bilo je danas u centru Bribira u pravom izobilju, a sve u sklopu još jednog, trećeg izdanja Festivala bribirskog prisnaca.


Foto galerija: Festival bribirskog prisnaca Foto: Ana Križanec


Čini se da ova gastromanifestacija u vrijeme uskrsnih blagdana polako već postaje tradicija u Bribiru, a dokaz tomu je, osim sve većeg broja posjetitelja iz godine u godinu, i sve veći interes različitih izlagača i sudionika.


Pregršt izlagača




Prostor ispred i oko kule Turan tako su i ove godine krasili stolovi mnogobrojnih izlagača. Svoje najbolje verzije prisnaca izložili su Udruga umirovljenika Bribir, Boćarski klub Bribir, DND Vinodol, Kirci-Bribirci, Udruga za očuvanje narodnih običaja Tribalj, Bribirska parada, hotel Keight, Milica Blašković, Matejčić, Vlatko&Frane, Čuli i Dangubi, Andrea, Marko, Fran Tus, Ča je nama Bog lipo dal, Ženi z Podgora…



Osim stolova s prisnacom, bilo je tu i štandova lokalnih OPG-ova s kojih su virili suveniri i drugi domaći proizvodi. Također, bogatu ponudu vina predstavila je Udruga Vina Kvarnera (Kvarner Wines).


A bio je tu i štand bribirske OŠ Dr. Josipa Pančića, gdje su izradu bribirskog prisnaca demonstrirali učenici 5. razreda te njihova razrednica i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Jelena Franjković. “Peti ste razred i već znate raditi prisnac”, dobacismo mi “petašima” u prolazu.



– Mi ga radimo još od vrtića, evo, sad ćemo ga složiti za čas! – spremno uzvraćaju Jan, Jakov i Matija.


I doista, osim što ga znaju spremiti, svi do jednog znaju i koji su sastojci potrebni za ukusni i mirisni bribirski prisnac.


– Domaći škripavac, jaja, brašno, slanina, mladi luk, sol, papar i, da ne zaboravimo, ljubav! – recitiraju momci k’o iz topa, dokazavši da za budućnost i užancu nema straha.


Pored stola mladih snaga nalazi se i onaj ponešto iskusnijih kuharica. Mama Draženka Savić i njezina kći Katarina Marina, poznate po specijalitetima koje je moguće kušati u njihovoj Vagabundinoj kolibi, ovoga puta pripremile su prisnac od blitve, odnosno prisnac “va lazanjici”. “Pojele ste svu šunku za Uskrs i zato sada radite prisnac od blitve”, pitamo mamu i kćer.



– Ne, ne, ovo je vegetarijanski prisnac, blitvenjak – odgovara Katarina, spremno podijelivši brzinski recept s nama.


– Napravi se lazanjica od brašna, vode, soli i malo ulja. Lazanjica se rastegne i stavi na tacu. U međuvremenu skuhamo blitvu, sitno je narežemo i dodamo joj jaje, škripavac, griz, koromač, dinstanu kapulu. Sve se to izmiješa, stavi u lazanjicu, preklopi i stavi peći – govori naša sugovornica, dok mi probavamo konačni produkt. Mljac!


Najsretnije dašćice


Kao izlagač prisnaca ove se godine prvi put predstavio i hotel Keight iz Opatije, vlasnice agencije Katarina Line, koja je ujedno bila i sponzor glavnih nagrada. Naime, na ulazu je svaki posjetitelj plaćanjem kotizacije dobio »dašćicu« za degustaciju bribirskog prisnaca te bon za čašu vina.


Broj s »dašćice« sudjelovao je u izvlačenju za dvije »najsretnije dašćice« festivala, koje osvajaju sedmodnevno krstarenje Jadranom ili wellness dan s ručkom u Keight hotelu Opatija.



– Prvi put izlažemo u Bribiru. Drago mi je da smo se odazvali ovoj manifestaciji jer sigurno treba podržati lokalnu zajednicu i njihovu gastropriču. Iako se hotel Keight nalazi u Opatiji, svako jutro na doručku u ponudi nudimo i bribirski prisnac.


Gosti su jako zadovoljni, pitaju što je to, a kad im objasnimo cijelu priču, zaista budu oduševljeni – kaže Davor Kovčalija ispred štanda hotela Keight, dok mu društvo radi kolegica Valentina Krnjeta.


Antonia Mikac, poznata kao kandidatkinja showa MasterChef, radila je slane fritule inpirirane sastojcima bribirskog prisnaca. Fritula obogaćena šunkicom, mladim lukom i sirom servirana je s umakom Holandez, umakom od šparoga i medvjeđeg luka, uz ulje od mlade kapulice, prženu slaninu i mrvice cikle.



Onaj tradicionalni prisnac kušali smo kod Dijane, Vedrane, Lidije i Svetlane iz KUD-a Bribir koji je ujedno i otvorio samu manifestaciju, točnije sopilaši i mali folklor KUD-a Bribir.



Posjetitelje su zabavljali Bribirski tamburaši, a po završetku službenog dijela manifestacije feštu je napravila grupa Point. Tijekom cijelog dana bio je otvoren i Interpretacijski centar Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana u kuli Turan.


Od rođenja do smrti


Festivalu bribirskog prisnaca nazočili su i načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić te direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja. Načelnik je pozdravio sve posjetitelje te im poželio dobru zabavu i provod.



Direktorica TZ-a je kazala da je prisnac obilježio živote svih Bribiraca, a proteže se kroz sve važne događaje, od slavlja i rođenja, rođendana i vjenčanja, do tugovanja i smrti.


Alenka Spoja je napomenula i da TZ Vinodolske općine aktivno radi na promociji bribirskog prisnaca, spomenuvši razne projekte i aktivnosti koje se dotiču najpoznatijeg bribirskog jela.