Ribarski tjedan

Fešta od ribe. Ča je to ribarija – osjetit će svi idućih sedam dana u Crikvenici

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Ribarski tjedan potrajat će sve do 7. rujna, a glavni organizator popularne manifestacije je Turistička zajednica grada Crikvenice



CRIKVENICA – Kad grad na Dubračini preplave »plava i bijela«, to ne znači da je nahrupila Armada, već da su Crikvenicu ispunili glavni akteri Ribarskog tjedna odjeveni u tipične mornarske majice s prugama plavo-bijelih boja. Tjedan koji se gotovo 60 godina održava u čast crikveničkim ribarima i vrijednoj tradiciji ribarstva i ove godine obiluje zabavnim, kulturnim, sportsko-rekreativnim, gastronomskim i ostalim uzbudljivim događanjima i sadržajima.


Već 58. Ribarski tjedan započeo je ove subote u gradu pod Kotorom, privukavši zaista zavidan broj Crikveničana, Crikveničanki i njihovih domaćih i stranih posjetitelja. Glavni crikvenički trg je »pucao po šavovima«, a topla subotnja večer ponudila je odličnu zabavu, riblje specijalitete, vinsku kapljicu, ali i pregršt drugih sadržaja za sve generacije. Ovogodišnji Ribarski tjedan potrajat će sve do 7. rujna, a glavni organizator popularne manifestacije je Turistička zajednica grada Crikvenice.


Noć vaterpola


Sve je započelo u jutarnjim satima dječjom radionicom »Ča je to ribarija?«, a bogata pomorska tradicija predstavljena je u popodnevnim satima na Smotri drvenih barki. Smotra je donijela jedrenje i veslanje, a osim lokalnih barki sudjelovali su i jedriličari s Krka, iz Lovrana, kao i slovenski jedriličari. Članovi Interpretacijskog centra maritimne baštine »DUBoak« održali su radionicu »Čvorologija« na Gradskom plivalištu. Svi zainteresirani mogli su naučiti vezati osnovne pomorske čvorove te nazive pojedinih dijelova barke. Na istome mjestu održala se i Noć vaterpola. Kako nam je pojasnio Zoran Brozičević, predsjednik Vaterpolo kluba Crikvenica, Noć vaterpola organizira se od 2012. godine, a primarni cilj nije natjecateljske prirode, već zabavno-rekreativne.


Foto Ana Križanec




– Noć vaterpola je osmišljena u dva dijela. U prvom dijelu smo organizirali utakmicu gdje smo pozvali klince iz drugih crikveničkih sportskih udruga. Odazvale su se košarkašice iz Ženskog košarkaškog kluba Arx, dječaci iz Rukometnog kluba Mornar i Vaterpolo kluba Crikvenica. Najvažnije je da su se djeca dobro zabavila i družila. U ovoj priči rezultat nije bitan, već da smo svi na okupu i da zajednički promoviramo vaterpolo, ali i sport i sportske vrijednosti općenito. U drugom dijelu Noći vaterpola revijalnu utakmicu odigrat će naši vatrogasci te članovi i prijatelji kluba, pojašnjava Brozičević, dodavši kako je i u ovoj utakmici najvažnije neformalno druženje i zajedništvo.


Foto Ana Križanec


I doista, Noć vaterpola popratile su mnoge obitelji s djecom, pa tako i sam predsjednik Kluba koji je na Gradsko plivalište stigao u pratnji supruge Laure i jednogodišnje kćeri Enie.


Buzara za 100


A pored plivališta srećemo i nama poznato lice, čovjeka bez kojeg ne može proći ni jedna fešta! To je Loren Jovanović iz poduzeća Ekskluziva, ugostitelj oko kojeg se uvijek obilno puši. Što? Pa dim, naravno! Ali ne onaj cigareta, već dim koji izlazi iz ogromnog grilla na drveni ugljen, ali i gorostasne padele prepune pizdica. Dagnji, je li? Kako kaže Loren, sprema se 100 »kila« dagnji na buzaru, a bit će tu i škampića, kao i tune na grillu, skuše, brancina, lovrate… Za one koji vole ribu nešto manjih dimenzija tu su miće papaline.


Foto Ana Križanec


– Nema da fali! Kod mene uvijek svega ima, kaže Loren, dok mu oko buzare pomažu sinovi Marsell i Lucas.


I dok oni tako miješaju pizdice, pitamo Lorena gdje je pronašao tako neobična imena za sinove.


– Ja sam htio da se zovu Jure i Velebit, ali žena nije htjela ni čuti! Cijeli život slovkam svoje ime i sad je i sinove zadesila takva sudbina, šali se naš sugovornik.


Foto Ana Križanec


Kako kaže Loren, oboritu ribu po popularnim cijenama pripremljenu na drveni ugljen po feštama ne nudi nitko osim njega i zato gužve nikada ne manjka. A na ribu kod Lorena došao je i petomjesečni Bartol Duda, prva beba rođena u novoj riječkoj bolnici za majku i dijete. Točnije, na ribu je došao njegov otac Ante Duda, dok Bartol nije imao puno izbora.


Lignje s blitvom i krumpirom, brancina i tunu nešto dalje pripremali su Blagoje, Zoran, Paolo, Nikola i Marko iz hotelske kuće Jadran. I kod njih je gužva bila poprilična, ali uhvatili su sekundicu i spremno se namjestili ispred naše kamere.


Riblje delicije


Jednaki prizor i na crikveničkoj žili kucavici, Trgu Stjepana Radića. Kavana Toš, restoran Burin i ugostiteljski obrt Feral također su nudili mnoge riblje delicije. Tunaburger, buzara od dagnji, škampi i vongola, pašticada od tune samo su neke od njih. Srećemo Bernardicu i Ivicu iz Zagreba koji su odlučili kušati pašticadu od tune. Zagrepčani su standardni posjetitelji Crikvenice, što nam je slikovito kroz vic predočio dobro raspoloženi Ivica.


Foto Ana Križanec


– Prije nekoliko godina u nekim novima je pisalo da su prijatelji Purgera prijavili jer je rekao da na moru postoje i neka druga mjesta osim Crikvenice, kroz smijeh će Ivica.


Bernardica za to vrijeme hvali pašticadu od tune s palentom, ocijenivši je izvrsnom.


– A ne moramo niti piti vino jer se itekako osjeti u pašticadi, šaljiva je i supruga.


Foto Ana Križanec


Kad smo već kod vina, ono se moglo kušati na štandovima Udruženja vinara Kvarner Wines, Udruge vinara, vinogradara i maslinara Sveta Lucija te Eko sela Selce (Grand Village Estate Winery). Čaše su »iznajmljivale« Lorena i Jasmina, a tekuće zlato točila je, između ostalih, i Natalija Šnajdar Stilin. Aktivnosti nije nedostajalo niti na moru, pa su tako na panoramsku plovidbu crikveničkim akvatorijem vozili brodovi Mali Marino, Plima, Primorka i Peppy. Posjetitelje je rasplesao B Band, pripremivši teren za zvijezdu večeri – vagabunda Gorana Karana.