MJESEC PLAVE RIBE

Debela, ali žvelta, plavuša iz Jadrana sočna, slasna i ukusna gastrodelicija

Robert Šimonović

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

hef Dražen Mihajlović te japanski sushi majstor Nobuhito, za prijatelje poznatiji kao Šime Japanac, pripremili su Crikveničanima i njihovim gostima 110 kilograma tešku tunu koju su ulovili momci iz Novoga



CRIKVENICA – Da zvijezde večeri mogu biti pjevači, glumci, sportaši, manekeni, influenceri – to dobro znamo, ali da to mogu biti i kuhari – e, to nismo znali, ali smo zato naučili u Crikvenici! I ne samo kuhari, već i ono što spremaju! Tako je zvijezda subotnje večeri bila jedna »plus size manekenka«. Debela, ali žvelta, plavuša je na glavni crikvenički trg stigla direktno s broda. Sa stilom, graciozno i grandiozno, kako to i priliči jednoj morskoj sireni. Ondje su je dočekali Crikveničanke, Crikveničani i njihovi brojni gosti, ali i chef Dražen Mihajlović te japanski sushi majstor Nobuhito, za prijatelje poznatiji kao Šime Japanac. Manekenka je vrlo brzo postala sočna, slasna, ukusna i mirisna gastrodelicija.



Jedna i jedina


Tko je još uvijek zbunjen, otkrit ćemo da se radi o kraljici svih plavih riba, onoj iz porodice skušovki – jednoj i jedinoj – jadranskoj tuni! Stanarica crikveničkog akvatorija pripremana je na crikveničkoj žili kucavici u sklopu 12. po redu Mjeseca plave ribe, manifestacije koja je naslonjena na ribarsku prošlost i tradiciju crikveničkog kraja. Čak 110 kilograma teška tuna bila je prava pravcata atrakcija koju su svi poželjeli fotografirati i zatim odaslati u virtualni svijet. Tunu su ulovili momci iz Nevera fishinga iz Novog Vinodolskog.





Plava riba, osim što je nutritivno bogata i zdrava namirnica, od davnina je poznata kao hraniteljica brojnih Kiraca, a tijekom godina je zaslužila i status vladarice tradicionalne gastronomije crikveničke rivijere. U sklopu cooking showa već spomenutog chefa Dražena Mihajlovića iz Jadrana, posjetitelji su mogli kušati tuna steak, tartar od tune i više vrsta sushija.



Bila je tu i druga ponuda jela od plave ribe, a uživati se moglo i u vinskim kantunima, ponudi osvježavajućih koktela… Sve je to bilo popraćeno dječjim programom, uz likovne i istraživačke radionice, crikvenički memory, priče, animacije i razne igre… Kao i svaka prava fešta, ni ova nije mogla proteći bez dobre glazbe. Glazbena zvijezda večeri bio je poznati Splićanin – Tedi Spalato. Voditelj programa, drugu godinu zaredom, bio je, tko drugi nego Domagoj Jakopović Ribafish, a pridružio mu se i Boris Novaković.


Plava riba


Mjesec plave ribe započeo je u petak, kad je Turistička zajednica Grada Crikvenice uime organizatora dodijelila priznanja svim restoranima, odnosno sudionicima projekta Cesta plave ribe kao zahvalu i podsjetnik na sudjelovanje.



Direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić kazala je da kroz ovaj projekt naglašavaju autentičnost gastroponude i plasiraju je kroz ugostiteljske objekte kako bi gosti Rivijere okusili pravu bit Crikvenice. Dodala je da je važno i da plava riba u Crikvenici i crikveničkim restoranima bude prisutna tijekom cijele godine. Upravo kroz manifestaciju Mjesec plave ribe i projekt Cesta plave ribe, TZG Crikvenice želi postići još veću popularizaciju ove namirnice, stvoriti dodatni motiv dolaska gostiju, ali i produžiti sezonu.


Program Mjeseca plave ribe nastavlja se i danas. Nedjelja je rezervirana za »cooking show« chefa Nikole Udovičića iz restorana Burin. Posjetitelje će rasplesati glazbeni sastav Vigor. Mjesec plave ribe potrajat će sve do 20. listopada.