Foto Mladen Trinajstić
Novi kompleks obuhvaća oko 1,5 tisuća m2 proizvodnih prostora kapaciteta i do 8.000 pršuta godišnje te oko 500 m2 atraktivno uređene kušaonice. Ali, to nije sve
povezane vijesti
Otvorenje nove pršutane PZ-a Gospoja velik je poslovni iskorak za tu obiteljsku tvrtku, ali i još veći korak na putu rasta i razvijanja turističke ponude Vrbnika.
U toj su se ocjeni složili vlasnici novog pogona i kušaonice, odnosno ugostiteljskog objekta koji se u sklopu velebnog kompleksa nalazi u neposrednom susjedstvu Gospojine vinarije, članovi obitelji Brusić i Toljanić te njihovi brojni gosti i uzvanici.
Među sudionicima slavlja bio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kojemu je pripala čast da rezanjem prve fete pršuta simbolično označi početak rada novog poljoprivredno-proizvodnog i ugostiteljskog objekta vrijednog više od 22 milijuna kuna, podignutog i opremljenog uz pomoć fondova EU-a, točnije potpora za ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda uz pomoć kojih je podmirena polovina ulaganja.
Korak prema preradi
– Naša nova pršutana označava naš prvi korak u novom smjeru, onome koji je okrenut proizvodnji mesnih proizvoda, odnosno na razini EU-a zaštićenog Krčkog pršuta, segmentu posla s kojim dosad nismo imali iskustva, ali u čijem smo razvijanju prepoznali potrebu i potencijal, rekao nam je govoreći u ime dviju brojnih vrbničkih obitelji, njihov »glasnogovornik«, enolog Anton Brusić.
Ponosni smo na izgrađeno i postignuto, ali i uvjereni da ćemo brzo dokazati da je ulazak u ovaj nama nov segment poslovanja bio dobra poslovna odluka koja će istovremeno pridonijeti našem poslovanju, kao i turističkom pozicioniranju Vrbnika i otoka Krka u cjelini.
Pršutana će, kad uskoro krene s radom, moći doseguti proizvodno-prerađivački tempo od čak 8 tisuća komada pršuta godišnje. Bit ćemo zadovoljni dosegnemo li u samom početku proizvodni kapacitet od 2,5 do 3 tisuće pršuta, a proizvodnja će rasti postupno, kako budu rasle naše, odnosno potrebe tržišta, istaknuo je Brusić.
Od njega smo također doznali i da se u novom kompleksu, većim dijelom u njegovom podzemnom segmentu, nalazi oko 1,5 tisuća kvadrata proizvodnih prostora, a na gornjim etažama i petstotinjak suvremeno i atraktivno uređenih ugostiteljskih kvadrata.
– Ne samo da smo se odlučili baviti proizvodnjom pršuta, u istom smo »naletu« već skoro zgotovili i ono drugo naše s ovim projektom također povezano ulaganje u kompleks svinjogojilišta koje podižemo na lokalitetu u blizini našeg mjesta.
Ondje ćemo u vrlo skoroj budućnosti započeti s uzgojem vlastitih svinja od kojih ćemo u onoj idućoj etapi našeg projekta dobivati vlastitu sirovinu za proizvodnju »pravog i potpunog« Krčkog pršuta, otkrio nam je Brusić.
Od polja do stola
Za početak, već za koji tjedan ovdje krećemo s preradom koju ćemo temeljiti na dobavljenoj sirovini, a bude li sve teklo prema planu, pršut za koji ćemo moći reći da smo ga sami proizveli u postupku »od polja do stola« dobit ćemo za kojih godinu i pol do najviše dvije godine, završio je naš sugovornik.
On se svom obraćanju okupljenim sumještanima i brojnim gostima nije propustio prisjetiti i svog ujaka Franje Toljanića, ne tako davno tragično preminulog vrbničkog vinara i spiritus movensa Gospojinih poslovnih aktivnosti koji, nažalost, nije doživio osobno svjedočiti oživotvorenju projekta koji je sam započeo.
Zadovoljstvo sudjelovanja u otvorenju novog gospodarskog objekta imao je i vrbnički načelnik Dragan Zahija koji je ustvrdio da su »pogoni« poput otvorenog, uz samo Vrbničko polje, najbolje sredstvo i alat u nastojanjima zadržavanja lokalnoga stanovništva u njihovim mjestima.
– Ova je pršutana »ono nešto« što će u Vrbnik privlačiti mnoge posjetitelje, među ostalim i turiste kojima smo i dosad bili omiljena dnevna, odnosno izletnička destinacija.
Turistička i poslovna živost koju ćete generirati te radna mjesta koja ćete ovdje stvoriti, ono su što sve nas kojima je povjereno vođenje ove lokalne zajednice može učiniti sretnima i optimističnima po pitanju vrbničke budućnosti, zaključio je Zahija.
Slične je riječi vlasnicima pršutane i njihovim ondje okupljenim prijateljima i sumještanima uputio i župan Zlatko Komadina koji je rekao da sa zadovoljstvom »prati« razvojni i poslovni zamah PZ-a Gospoja.
– Sjećam se kad smo pred koje desetljeće s danas nažalost pokojnim Franjom s nadleženim županijskim službama ugovarali dobavu sadnog materijala kojima su Toljanići i Brusići pokretali svoje vinogradarske nasade.
Od tada pa do danas vi ste prošli dug put i ne samo izgradili, već i zaokružili uistinu impresivan poslovni projekt koji danas čine vaša vinarija, vaši ugostiteljski objekti te vinotel koji je također umnogome poseban, ocijenio je Komadina.
Zaključio je i da se izgradnjom velebnog kompleksa pršutane, zajedno s njenim ništa manje impresivnim ugostiteljskim sadržajima, na neki način zatvara ambiciozan, ali i logičan »krug« poslovne vizije pokojnoga Franje Toljanića.
Desetak novih radnih mjesta
Spomena je vrijedan podatak i da se, otvaranjem pršutane PZ-a Gospoja, u okrilju spomenutog pogona otvorilo desetak novih radnih mjesta, što za male sredine poput vrbničke i nije nevažan podatak.
PZ Gospoja, otkrio nam je također Anton Brusić, danas u svim segmentima svoga poslovanja ima čak pedeset zaposlenika, a u sezoni se njihov broj podiže i do brojke od sedamdeset čime je, valja primijetiti, ta obiteljska kuća izrasla u najvećeg poslodavca na području Općine Vrbnik.
Izgradnju kompleksa pršutane uspješno je izvela tvrtka GP Krk, prema projektu koji je izradila također otočna tvrtka, omišaljski Dinocop.