Foto Valentina Botica
povezane vijesti
Tradicionalno županijsko natjecanje mladih čuvara okoliša, održava se danas na Korzu od 9 do 13 sati. Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode“, a u natjecanju sudjeluju djeca predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.
Cilj natjecanja je provjera znanja i osposobljenosti za preživljavanje u raznim uvjetima oskudice, kao što su elementarne nepogode, ratovi i ekonomska kriza. Ove godine je 14 prijavljenih grupa, što je stotinjak sudionika. Natjecanje se sastoji od velikog broja zadataka, među kojima su napraviti plakat s eko porukama i pripremiti šest biljaka – dvije čajne, dvije začinske i dvije biljke za jelo. Potrebno je bilo izraditi i takozvane Ekiće i Neekiće, odnosno dva lika – Ekić je izrađen od prirodnih eko materijala, a Neekić od drugih materijala kao što je plastika, najlon itd. Zadaci uključuju i prepoznavanje biljaka i intervjuiranje ljudi na Korzu.
Kasnije, nakon vrednovanja proizvoda koje su školarci pripremili, građani će imati priliku kušati izložene eksponate, među kojima su prženi skakavci, pohani trpovi, kruščići i peciva od pirakante, žira, rogača, pohana bazga, salata od maslačka, ukiseljeni motar te sokovi od bazge, kupine i drijena.
“Ovo je uobičajeno i tradicionalno natjecanje koje se održava već četrdesetak godina. Na njemu djeca raznih uzrasta stječu znanja tijekom godine o mogućnostima preživljavanja u prirodi, na način da imaju terenske radionice pa se upoznaju s biljem i divljom faunom i kako se može upotrijebiti za prehranu”, objasnila je Svjetlana Mazaroli Jurišić, voditeljica Mladih čuvara okoliša Primorsko-goranske županije.
“Djeca to jako vole. Njima je to baš interesantno i onda se uključe i mame i bake i djedovi” dodala je.
Dora i Katja iz Ravne gore, OŠ dr. Branimira Markovića, na natjecanju sudjeluju jer žele očuvati njihova tradicionalna jela koja već dugo pripremaju – varivo, kruh od brezine kore, razni čajevi, sokovi od koprive i bazge, a sve povezano s biljem.
“Sada smo već dvije-tri godine u ovom projektu. Svake godine imamo jako puno proizvoda koje prodajemo, a sve sami radimo. Najljepše nam je zajedništvo u kuhanju i na kraju prodaja i predstavljanje proizvoda. A za natjecanje smo se pripremale jedno mjesec dana”, kažu djevojke.
Svim natjecateljima bit će uručena priznanja, a školama uz priznanja i sadnice lavande. Po završetku natjecanja, izabrani timovi će posjetiti gradonačelnika i župana te ih darivati jelima spravljenim od nekonvencionalnih izvora iz prirode, poput kruščića, peciva, kolača i sokova.
Natjecanje organizira Eko centar mladih čuvara okoliša Društva „Naša djeca“ Rijeka, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ i Javnom ustanovom Priroda.