Foto API KVARNER
povezane vijesti
- Hrvatska ima najveći pad ulaznih troškova u poljoprivredi u cijeloj EU. Gotovi proizvodi ipak skuplji
- Tušek: U 10-ak slučajeva dokazana prijevara u korištenju EU potpora u poljoprivredi
- “Imamo potencijal za prehraniti dvije Hrvatske”: Dabro predstavio programe za poticanje proizvodnje mesa i mlijeka
KRMPOTE – U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Maroka posjetilo je poljoprivrednu zadrugu API Kvarner u Krmpotama. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Maroko posjetili su Krmpote kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse LAG-a Vinodol, u sklopu kojeg djeluje i poljoprivredna zadruga API Kvarner, kao i modalitetima te rezultatima rada Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske u području provedbe Programa ruralnog razvoja i Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje od 2023. do 2027. godine, gdje je poseban osvrt bio stavljen na područja od interesa izaslanstva Ministarstva poljoprivrede Maroka, odnosno na pitanja programskog upravljanja, okolišno prihvatljive poljoprivrede, razvoja konkurentnosti poljoprivrede i šumarstva, razvoja poljoprivrednih gospodarstava, razvoja lokalnih zajednica te Nacionalne mreže zajedničke poljoprivredne politike.
Upravitelj Zadruge predstavnike je upoznao s radom prve operativne skupine u poljoprivrednoj mreži europske zajedničke poljoprivredne politike s ovog dijela Jadrana, koja je ostvarila projekt uspostave kratkog lanca opskrbe “Plavo more zelene planine”, financiranog iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske odnosno mjere “Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta”. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Maroko u sklopu posjeta imali su degustaciju tri vrste meda s naglaskom na med od kadulje po kojem je krmpotski kraj prepoznatljiv, a sama poljoprivredna zadruga API Kvarner radi na tome da uz vinodolsku žlahtinu, koja je autohtoni proizvod vinodolskog kraja, grad Novi Vinodolski bude prepoznatljiv na eno-gastro karti hrvatske s medom od kadulje krmpotskog kraja, što bi pridonijelo sveukupnom razvoju eno-gastro turizma grada Novog Vinodolskog.