Osim što nema kiše, vladaju i velike vrućine koje ponegdje dovode u pitanje ukupan urod, upozorava Nikola Vidaković
povezane vijesti
- Hrvatska ima najveći pad ulaznih troškova u poljoprivredi u cijeloj EU. Gotovi proizvodi ipak skuplji
- Tušek: U 10-ak slučajeva dokazana prijevara u korištenju EU potpora u poljoprivredi
- “Imamo potencijal za prehraniti dvije Hrvatske”: Dabro predstavio programe za poticanje proizvodnje mesa i mlijeka
Krumpir je bez premca najpopularnija poljoprivredna kultura Like. Sorta „lički krumpir“ ne postoji, ali će se uz ovoj pojam uvijek vezati geografsko podrijetlo jer specifični klimatski uvjeti čine krumpir s ovih prostora podosta drukčiji od istih sorti uzgojenih na drugim lokacijama.
Lički krumpir ima najveći udio suhe tvari zbog velikih temperaturnih razlika dana i noći pa je biologija ove popularne biljke u Lici pomalo posebna. To krumpiru daje drukčiji okus, a manje propada u skladištima. Dodamo li ovome nadmorsku visinu i sastav tla dobili smo dobitnu kombinaciju za ovaj lički brand. Sve to pomalo pada u vodu, ako nema vode!
Ovih dana lički poljoprivrednici grozničavo gledaju u nebo, prateći pomno vremenske prognoze. Kiše niti za lijek, dok je ovih dana krumpir u cvatu i vlaga mu je prijeko potrebna. Jedni od rijetkih koji sa sušom nemaju previše problema jer navodnjavaju svoja polja krumira je poduzeće „Agro Velebit“ iz Lovica, najveći proizvođač krumpira u Lici.
Direktor Nikola Vidaković pojasnio nam je sadašnju situaciju.
-Krumpiru je ovih dana vlaga prijeko potrebna. Pratim vremenske prognoze, za naredni vikend su najavljene slabe oborine. Prema norveškim prognozama za kišu je ipak mala vjerojatnost. Mi trenutno navodnjavamo više od 50 posto naših polja. Stanje je posvuda dosta kritično jer je krumpir uglavnom u cvatu i treba mu vlage. Osim što nema kiše, vladaju i velike vrućine koje ponegdje dovode u pitanje ukupan urod, upozorava Nikola Vidaković.
Prema uobičajenom „kišnom kalendaru“ u Lici tijekom lipnja i srpnja uvijek padnu obilne kiše i urod krumpira i ostalog povrća je najčešće dobar. Nevolje poljoprivrednika započele su proljetos kada su oštri mrazevi gotovo sasvim desetkovali cvijetove voćki pa na šljivama počesto „nema šljive niti za najesti se“.
Zbog vremena cvjetanja opstale su samo maline čija berba uskoro počinje.
Kako je krenulo ovogodišnja berba krumpira bit će u Lici u znaku razočarenja zbog veličine, kvalitete i brojnosti ploda. Čini se da je došlo vrijeme da Ličani počnu kopirati tehnologije poljoprivrednike od prije 2000 godina kada je navodnjavanje bilo glavni uvjet za dobar urod na poljima.