Gospić

Razvojni centar Ličko-senjske županije ovih dana grca u poslu

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Bliži se 25. Jesen u Lici i sve više uzgajivača voća želi na ovoj manifestaciji ponuditi svoje proizvode u nekom novom obliku



GOSPIĆ U ove zadnje dane ljeta u okolici Razvojnog centra Ličko-senjske županije je vrlo živo. Po cijele dane manevriraju dostavna vozila brojnih OPG-ova vozeći zadnje berbe bobičastog voća ili odvozeći prerađene proizvode.


Bliži se 25. Jesen u Lici i sve više uzgajivača voća želi na ovoj manifestaciji ponuditi svoje proizvode u nekom novom obliku. Osim voćnih sokova, sirupa, pekmeza, džemova i likera, ovogodišnji hit su voćni namazi.


Zbog klimatski vrlo varljivog proljeća mnogi uzgajivači voća ostali su bez uroda šljiva, jabuka, krušaka i tek s pokojom dunjom. Zato su izvrsno rodile bobičaste voćke: jagode, maline, borovnice, aronije i ribizli.


Sve bismo dali za malo ličke šljive




U zgradu nas uvodi Valentina Zdunić, prehrambeni tehnolog i stručni suradnik Razvojnog centra. Ističe kako bi mnogi voćari vratili vrijeme unatrag tako da bi samo dio lanjskog uroda šljiva, jabuka i krušaka pohranili i zamrznuli u nekoj od ovdašnjih hladnjača. Sada su primorani čekati narednu sezonu, ali i ona ovisi o hirovitim vremenskim (ne)prilikama.



– Ovih dana u Razvojnom centru je poprilična gužva jer se veliki dio korisnika naših resursa sprema za predstojeću Jesen u Lici. Zahvaljujući preradama u našem Razvojnom centru ove godine će se na toj priredbi pojaviti neki novi proizvodi i prerađevine tih OPG-a.


Zato najviše radimo na preradi bobičastog voća pa sada radimo na preradi borovnica, malina i jagoda. Uglavnom je riječ o potpuno ekološkom voću. Neki su voćari već završili preradu, dok će neki to završavati ovih dana. U svakom slučaju prije izložbe Jesen u Lici.


Godina kao pouka voćarima


Nakon skladištenja voće najčešće pasiramo, a zatim ide dalje proces prerade poput kuhanja i daljnje tehnološke prerade u finalne proizvode.



Ovih dana je na preradi angažirano gotovo 20 korisnika. Ovogodišnji debakl po pitanju uroda voća iz voćnjaka je donekle pouka voćarima da svake sezone spreme dio uroda kod nas kako bi imali materijal za rad i obradu sljedeće godine.


Mi imamo odlično riješen problem po pitanju skladištenja voća pa bi svakako bilo korisno ostaviti za sljedeću sezonu određenu količinu voća za preradu. Makar za pekmez, ističe Valentina.



Ulaz novinarima u prostore tehnološke prerade voća je zabranjen, a u dijelove s finalnim proizvodima dopušten je isključivo s posebnim papučama, kao u američkim CSI serijama. U kvalitetu prerađenog voća ne treba sumnjati, što će se svakako vidjeti i kušati na ovogodišnjoj Jeseni u Lici.