Ovaj je proces zaštite naziva popularnog ličkog sira započeo još u prosincu 2017. godine
povezane vijesti
U Službenom listu Europske unije jutros je objavljeno kako je autohtoni sir „Lički škripavac“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Ovaj podatak je objavila Europska komisija u službenom lisu pa je s time „Lički škripavac“ upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, 32. po redu zaštićenog na tlu Hrvatske.
Ovaj je proces zaštite naziva popularnog ličkog sira započeo još u prosincu 2017. godine, kada je Udruga malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Lički škripavac“.
Škripavac je meki, masni sir mliječno-bijele boje bez kore, a na presjeku zatvoren ili s manjim brojem mehaničkih otvora nastalih zadržavanjem sirutke tijekom oblikovanja i izrade sira. Uz specifičan okus ime je dobio jer je gumaste građe i škripi pod zubima. To je tradicijski proizvod čiji se način proizvodnje nije mijenjao stoljećima i prenosio se generacijama.
Među Ličanima je oduvijek bio obljubljena namirnica pa otuda potječe pjesme iz okolice Lovinca:“Da je sir koliki je Zir, da mlika kolika je Lika“!
U pravoj poplavi umjetnih sireva škripavac je lako prepoznati jer se, osim čistog kravljeg mlijeka i malo soli, ne može niti proizvoditi na drukčiji način jer bi u protivnom izgubio svoje karakteristike koje ga čine prvenstveno zbog vrlo visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku, a koje su posljedica specifičnog načina hranidbe krava na ovom području.
Njapriznatiji proizvođači škripavca u Ličko-senjskoj županiji su sirane „Vegium“ s Baških Oštarija, OPG Kolačević iz Donjih Pazarišta, „Runolist“ iz Otočca i „Vedrine“ pored Gospića. Za vrhunski škripavac ovjenčali su se brojnim nagradama tijekom nastupa diljem Hrvatske.
Zanimljivo je da su mnogi uzgajivači krava i sirari izvan područja Like, dijelova Zadarske i Karlovačke županije nastojali proteklih godina proizvoditi škripavac, ali su okus i karakteristični sastav takvih sireva bili znatno drukčiji od škripavaca s ličkog područja. Tako je proizvodnja „Ličkog škripavca“ dozvoljena je samo na zemljopisnom području Like, od mlijeka krava uzgojenih na tom području.