Jesen u Lici

Podijeljena odličja za kvalitetu proizvođačima najboljeg meda, sireva, voćnih namaza i voćnih rakija

Marin Smolčić



 


 


U sklopu 26. po redu manifestacije Jesen u Lici proglašeni su laureati za kvalitetu najboljeg meda, sireva, voćnih namaza i voćnih rakija. Pri tome su Agronomski fakultet Zagreb i Prehrambeni institut Osijek ukupno dodijelili 41 odličje za kvalitetu meda, 12 za sireve i ostale mliječne proizvode, 16 za rakije i 18 za voćne namaze. Među nagradama sa zlatnim, srebrenim i brončanim sjajem većinu čine proizvođači o kojima smo ranije pisali i tako potvrdili sve izraženije opredjeljenje ovog dijela Hrvatske da ekološki aspekt bude prioritet u postizanju sve veće kvalitete njihovih proizvoda.




Teško je izdvojiti neki OPG, SOPG ili obrt koji se isticao u proizvodnji meda. Za med svojih pčela slavili su Ivica Brozičević, Dragan Bukovac, Zlatko Nikšić… Šampionsku titulu kvalitete sira škripavca opet je dobila Sirana Kolačević iz Donjih Pazarišta, dok je Marina Miškulin briljirala sa sirnim namazom. Struka je ove godine za rakije dodijelila srebrena i brončana odličja, svih pet zlatnih medalja dobili su voćni likeri obitelji Dotlić „Lykos“ prtoizvedeni od dunja, gloga, oraha, drena i maline.


U konkurenciji voćnih namaza i ove godine susrećemo imena proizvođača koji su se i prijašnjih godina ovjenčali zlatom. Poput OPG-a Dragana Šopa za namaz od malina i šljiva, SOPG Ivana Maras koji su i lani osvojili zlato za namaz od borovnica. U Lici se sve intenzivnije uzgajaju sibirske borovnice za čiji je namaz Ilija Bogić ove godine osvojio zlatnu medalju za kvalitetu namaza.