povezane vijesti
NP Plitvička jezera organizirao je danas tradicionalni susret s predstavnicima brojnih ustanova, javnih poduzeća, turističkih zajednica i medija.
Dogodilo se to u nacionalnom restoranu „Lička kuća“ koji je svojim interijerom i blagdanskim uresima dočarao vremena po čijem je kulturološkom obrascu sagrađen i uređen ovaj renomirani restoran odavno hvaljen i poznat izvan granica Hrvatske.
Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević je u ulozi domaćina, zajedno s v.d. voditelja Ličke kuće Igorom Dajićem, dočekao uzvanike i poželio im dobrodošlicu.
Nakon pozdravnih riječi ravnatelj Kovačević odgovorio nam je na nekoliko pitanja. Ukupno gledano je kao prvi čovjek NP Plitvička jezera izuzetno zadovoljan s poslovnom bilancom godine koja je na izmaku.
– Našli smo se na kraju jedne uspješne godine, u ovom doista izvrsnom božićnom ambijentu i raspoloženju. Želja mi je podijeliti sa svima vam dobre rezultate u našem poslovanju koje je protekle godine bilo izuzetno, čak i onda kada smo imali korona pandemiju.
Odlične rezultate o kojima govorim mi ćemo pretočiti na naša dva hotela kojima slijedi temeljita obnova. To su hoteli Belevie i Plitvice koji će nakon rekonstrukcije postati hoteli visoke kategorije, svakako razine pet zvjezdica.
U svakom slučaju bit će to još jedan segment luksuznog turizma koji mi nudimo. Upravo smo zbog toga prošlih godina educirali neke naše djelatnike, odlične rezultate smo već dobili, kao zadnju nagradu uvrštenja uvrštenja u društvo najboljih svjetskih restorana.
Restoran „Lička kuća“ u kojem se sada nalazimo uvršten je u 10 najboljih nacionalnih restorana u svijetu pa nam je svima jako drago da za obrazovanje naših kadrova nismo uzaludno utrošili energiju, vrijeme i sredstva.
Za ove vidne napretke zaslužni su svi naši djelatnici i djelatnice jer su sve ovo vrijeme marljivo radili, educirali se i to stečeno znanje su pretakali u svoj posao. Nakon covid-pandemije ovo je bila prva vrlo uspješna godina, s pomacima u svakom segmentu našeg poslovanja.
Naša politika rada je utemeljena kroz održivi razvoj. S ovom koncepcijom poslovanja svakako nastavljamo, tim prije što smo svjesni da gospodarstvo ovog dijela Like uvelike počiva upravo na NP Plitvička jezera.
Kada govorite o rezultatima ovogodišnjeg poslovanja pretočimo ih u brojke.
– Ovogodišnj poslovni rezultati ove ustanove su bolji nego li rekordna 2019. godina, a s financijskim pomakom za 25 posto u odnosu na prošlu godinu.
Kao što sam rekao temelj našeg poslovanja je filozofija održivog poslovanja, što znači da mi ne „bildamo brojeve“ do nekih nedokučivih granica koje su zapravo nerealne ili na štetu ove ustanove i očuvanja prirode.
Izuzetno sam zadovoljan i s radom naših djelatnika, iako nam je ove godine povremeno nedostajalo radnika. To znači da ćemo naredne godine morati vjerojatno „uvoziti“ radnike.
Od toga ne bježimo jer je to zapravo naša stvarnost. Vjerujem da je to šansa mnogim mladim ljudima koji su otišli iz ovoga kraja, neka se vrate i zaposle na Plitvičkim jezerima jer su tako „svoj na svome“, uz redovne i vrlo pristojne plaće.
Koliko posjetitelja će prihvatiti do konca ove godine?
-Taj broj će prijeći 1 450 000 posjetitelja. Mogli bismo primiti i veći broj posjetitelja, ali temelj našeg postojanja i naša koncepcija prvenstveno leži u očuvanju ovog jedinstvenog prirodnog resursa.
To je zapravo pravi nukleus našega postojanja, a sve ostalo je zapravo manje važno. Nekoliko tisuća posjetitelja više ili manje doista nije važno niti presudno.
Najvažnije je da nas naši stručnjaci ne alarmiraju kako se nešto narušilo u prirodnoj ravnoteži flore i faune. To je najveće bogatstvo NP Plitvička jezera, a brojke i ostali pokazatelji su važni, ali ne i presudni, rekao nam je ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.
Današnji domjenak događao se na gornjem katu Ličke kuće jer je u tijeku promotivni tjedan ovog restorana pod nazivom „Dani Ličke kuće“. Detalje pojašnjava Tomislav Kovačević.
– Posjetiteljima smo ponudili stare i nove delicije po promotivnim cijenama. Kako ste vidjeli reakcija posjetitelja parka nije izostajala i na donjoj etaži restorana gotovo da nema mjesta.
To je zapravo „echo“ priznanja ovog restorana na ljestvici vezano uz TOP-10 posto najboljih restorana u svijetu, zaključio je ravnatelj Kovačević.
Među brojnim ponuđenim ličkim delicijama danas su se naša mnoga jela od janjetine i teletine. Ipak, najprije su „planule“ skromne, ali uvijek obljubljene ličke pole!!!