Snimio M. SMOLČIĆ
Radionica će se održavati u poluindustrijskom postrojenju našeg Razvojnog centra kako bi se svi sudionici upoznali sa svim mogućim načinima prerade voća i pogodnostima koje Razvojni centar nudi
povezane vijesti
GOSPIĆ U iščekivanju prvih poljoprivrednih proizvoda s ličkih oranica i stabala Razvojni centar u suradnji sa predstavnicima iz Stručne podrške Ministarstva poljoprivrede organizira radionicu „Prerada i dorada voća“ u trajanju od četiri radna dana. Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela a namijenjena je uzgajivačima i prerađivačima voća u Republici Hrvatskoj. Detalje ove edukacije pojasnio nam je Mile Milković, ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije.
-Cilj radionice je kroz teorijski dio informirati sudionike o različitim načinima davanju dodatne vrijednosti primarnom proizvodu kao i o svim zahtjevima legislative u preradi.
Radionica će se održavati u poluindustrijskom postrojenju našeg Razvojnog centra kako bi se svi sudionici upoznali sa svim mogućim načinima prerade voća i pogodnostima koje Razvojni centar nudi.
Kroz praktični dio radionice sudionici će imati priliku sve ono što su čuli i naučili u teorijskom dijelu radionice primijeniti u praksi.
Svi sudionici koji su nositelji Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva po završetku radionice dobiti će potvrdu o sudjelovanju. Osim toga svi sudionici koji imaju volju, potrebu i želju mogu donijeti voćne prerađevine iz vlastite proizvodnje, odnosno iz kućne radinosti, na senzorsko ocjenjivanje koje će se održati po završetku radionice.
Radionice će se održati od 4. do 7. srpnja, za što je obavezna prijava putem linka:
https://forms.gle/XfmEkDUuNZyd2v2h6
ili na [email protected]
Radionica je namijenjena uzgajivačima i prerađivačima voća koji žele učvrstiti svoje poslovanje, povećati prodajne rezultate, pozitivno poslovati, promovirati svoje poslovanje.
Teorijski dio radionica odnosit će se na fizikalne i kemijske parametre voća (šećer, kiseline, ph vrijednost voća, fiziološka i tehnološka zrelost), kao i upoznavanje s metodama i sredstvima(uređajima) za njihovo utvrđivanje.
Važan je i utjecaj fizikalno-kemijskog sastava voća na kvalitetu prerađevine, kao i određivanje roka berbe voća. Prezentirat će se i načini konzerviranja voća pomoću visokih i niskih temperaturnih režima te biološko konzerviranje te vrste i sorte voća pogodne za preradu u kompot i džemove, sokove i voćne rakije te sušene proizvode, ističe ravnatelj Milković i dodaje kako će se na ovim radionicama proučiti i zakonski propisi kojima je regulirana proizvodnja voćnih prerađevina (pekmezi i voćni namazi, sušeno, sokovi, voćne rakije i slično), zatim recepture(standardizacija proizvoda), tehnološki postupak proizvodnje pekmeza, džemova, voćnih namaza i sušenih proizvoda, oblici ambalaže za pakiranje prethodno navedenih proizvoda, zbrinjavanje ambalažnog otpada i sl.
Razvojni centar Ličko-senjske županije do danas se vrlo uspješno nametnuo pri preradi jabuka u čips, kao i prvom lanjskom i vrlo uspješnom sušenju šljiva. Očekuje se kako će se nakon ovih radionica ponuda prerade voća i uvođenje novih tehnologija znatno povećati. Prijave za sudjelovanje na radionicama su već započele i bit će otvorene do početka održavanja.