Šumska ponuda

Nakon obilnih kiša ličke šume i livade pune su gljiva, a gdje su gljive, tu su i berači

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Pečurki ima, vrganji "na čekanju"



Nedavno je u široj okolici Gospića, kao i u mnogim dijelovima Like, palo u dva dana gotovo sto litara kiše po četvornom metru.


Toplo vrijeme i vlažno tlo najprije su iz »poduljeg sna« probudile micelije livadne pečurke.


Ova vrhunska gljiva oduvijek je obljubljena posvuda u Lici jer su mnoge obitelji tijekom napasanja stoke doma donosile poneku pečurku, stavljali ih na veću površinu peći, dodavali malo soli i pričekali da pečurka pusti sok i bude spremna za konzumaciju.




Oni koji su imali više vremena i znanja pečurke su pripremali na mnogo načina, sušili ih, ili kiselili jer je krajnji rezultat uvijek bio odličan


Pečurka, rudnjača, pečurica, grkalj ili pečurva (lat. Agaricus campestris) je jestiva i vrlo ukusna gljiva iz porodice lističarki (Agaricaceae).


Gljiva je dosta promjenjiva i varijabilna te ju je lako zamijeniti s drugim gljivama iz roda Agaricus. Neke se vrste ovog roda i uzgajaju.


Foto Marin Smolčić


Klobuk je bijele boje, promjera od 4 do 8 cm, dok su listići s donje strane kod mladih gljiva ružičaste, a kod starijih čokoladno smeđe boje. Prsten na stručku je mekan i lako se skida.


Ova gljiva ne voli šumu, raste isključivo na livadama i pašnjacima. Ovoga vikenda krcate su berača pečurki livade uz rijeku Liku.


Lisičarka je nešto »mudrija« gljiva. S povremenim kišnim intervalima berači gljiva su lisičarke brali još od ranoga ljeta. Unatoč odličnim vremenskim prilikama vrganji su još uvijek »na čekanju«.


Tek rijetki i sretniji berači su se ovih dana vraćali doma s nešto ove vrlo ukusne i tražene gljive. Najbolji pokazatelji sezone branja vrganja su nakupci koji u Liku tad dolaze odsvakud, pa se u mnogim mjestima nađu kombi-hladnjače iz većine hrvatskih gradova, iz Slovenije i Italije.


Mnogi berači vrganja su još lani kilogram ovog »šumskog mesa« cijenili po 10 eura.


Na upite kupaca nije li to malo previše, odgovori su uglavnom bili vezani uz šparoge, primorsku deliciju koja je još lani i ove godine povremeno dosezala gotovo perverzne cijene.


Dani koji su pred nama izmamit će iz tla vrganje, sunčanice, rujnice, trubače, bukovače, krasice, topolovke i cijeli gljivarski repertoar primjeren ovom dijelu godine.


Netko će na ovaj način popraviti kućni budžet, a netko smočnicu i kvalitetu ishrane.