povezane vijesti
GOSPIĆ – Jedan od istaknutih štandova na zadnjoj priredbi Jesen u Lici svakako je bio obrt Nikole Baričevića Briksa iz Gospića. Zadivila ga je tada činjenica koju su mu kazivali brojni posjetitelji pridošli izvan Like: »Došli smo u Gospić vidjeti izložbu i obavezno kušati tvoje palačinke i štrudle!« Pri tome nema tajni jer ovaj izuzetni sportaš i poduzetnik u svemu što radi isključivo »surađuje s prirodom«!
– U našim specijalitetima nema nikakvih primjesa. Koristimo isključivo prirodno brašno, bez aditiva, konzervansa ili boje. Isto je i s okusima. Upravo je to i glavni razlog zašto svoje palačinke i štrudle plasiramo u trgovinama zdrave hrane u većim gradovima, u restoranima i na odjelima supermarketa koji nude zdravu hranu. Budući nam se počelo događati da ponekad naši proizvodi doslovno planu s polica ili iz kuhinja, primorani smo tražiti partnere za franšizu i na taj način dodatno animirati ljude koji se žele baviti ovim poslom, upravo na tim ekološkim osnovama. Zato smo od ranije na razini Europske unije zaštitili obiteljski brend Briks i za to dobili poseban certifikat – ističe Nikola Baričević Briks.
Mladolikog Briksa smo prije nekoliko godina upoznali kao prokušanog majstora ispod čijih prstiju izlaze mnoge glinene posude i figure. Cijeli mini-pogon za obradu i pečenje gline Briks i danas se naziva odjelom za opuštanje.
– Mnogi ljudi niti ne znaju u kojoj mjeri je obrada gline način opuštanja. Tada čovjeku misli pomalo vrludaju, iako pri tome koncentracija ostaje u top formi. Volim ponekad pobjeći u svijet gline, raditi neke nove oblike i forme, a zatim im kroz termičku obradu dati finalni oblik i tvrdoću – kazuje nam Briks i baš kao i u reklamama dodaje »ali to nije sve«. Briks ima vlastitu teretanu, stalno je u odličnoj formi i kondiciji, redovan je sudionik svih maratona koji se trče diljem Like… Pomalo samozatajno za proljeće najavljuje novi ciklus borilačkih sportova u kojima je u mladosti i sam redovno sudjelovao.