Lovačka noć
Bila je to vrlo slojevita zabava priređena na prostoru iza OŠ Ličko Lešće, uz red lovačke tradicije, natjecanja, degustacije vrhunskog lovačkog kotlića
povezane vijesti
Na igralištu OŠ Ličko Lešće večeras je održana Lovačka noć, odnosno Lov@night. U organizaciji Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda, a uz dragocijenu pomoć nekolicine lovačkih udruga, Grada Otočca i KUU „Gacka“ iz Ličkog Lešća i brojnih poklonika sv. Hubertusa, patrona lovstva, organizirali su zabavu na otvorenom, večer za koju treba reći da je bila za pamćenje.
Nastup mališana iz Dječjeg vrtića Ciciban
Bila je to vrlo slojevita zabava priređena na prostoru iza OŠ Ličko Lešće, uz red lovačke tradicije, natjecanja, degustacije vrhunskog lovačkog kotlića, a otvorili su je nastupom mališani iz Dječjeg vrtića Ciciban iz Otočca. Direktorica Centra za uzgoj autohtonh vrsta riba i rakova Jelena Janjatović iznimno je zadovoljna s dosezima ove zabave.
-Nakon nastupa djece iz DV „Ciciban“ počeo je program za odrasle. Vidjeli smo starinsku ličku vještinu bacanja kamena s ramena, popularno povlačenje konopca i gađanje iz zračne puške. Lovački kotlić spremalo je sedam ekipa i svi su imali svoje navijače. Partneri u ovoj disciplini su LU „Sveti Hubert“ iz Otočca i LD „Ravna gora“ iz Sinca, rekla je Jelena Janjatović.
Kud će ovaj, nema ni 120 kila, a vukao bi konop!
Budući su korpulentniji žitelji Gacke doline i Otočca već godinama u županijskom vrhu u povlačenju konopca, za ovu je disciplinu vladalo veliko zanimanje. Jedna je ekipa od šest članova ukupnom težinom prešla 700 kilograma. Čuli su se i zajedljivi komentari iz publike:
-Konop vuku odrasli ljudi. Kud će ovaj, nema ni 120 kila, a vukao bi konop. Taj nije nego za lakše poslove u polju! S ženama u društvu.
Prvo mjesto premoćno je osvojila ekipa konopaša Cafe-bara „Mirakul“, drugo mjesto pripalo je ekipi LD „Ravna gora“ iz Sinca, a na trećem mjestu našla se ekipa LU „Vuk“ iz Otočca.
Najsimpatičbnij kuhar bio je Marijan Kovačić, inače vrlo snažni „konopaš“, dok su najbolji kotlić skuhale ekipe LD „Dijana“ iz Gospića, LU „Vuk“ iz Otočca i LD „Otočac“. Majstori lovačkog kotlića skuhali su i podijelili oko 350 litara vrhunskog lovačkog kotlića, uglavnom koristeći meso divljači, mladu veprovinu i meso srnjaka. Nitko nije želio otkriti sve sastojke koji su se našli u ovim delicijama.
Hrvatski centar za uzgoj autohtonih vrsta riba i rakova krških voda ljetos je organizirao večer sličnog sadržaja i tada pobrao mnoge hvalospjeve za organizaciju etno-večeri. Večeras je nastavljeno u sličnom ozračju, s lovačkim štihom. Za dobar štimung zaduženi su bili članovi TS „Biseri Gacke“.