
Snimio Marin SMOLČIĆ
Radionice se jednim dijelom trenutno održavaju u poluindustrijskom postrojenju našeg Razvojnog centra kako bi se svi sudionici upoznali s mogućim načinima prerade voća i pogodnostima koje naš Razvojni centar nudi, rekao je Milković
povezane vijesti
Kako smo već javljali Razvojni centar Ličko-senjske županije domaćin je četverdnevnih radionica na temu „Dorada i prerada voća“. Jučer je započeo praktični dio koji se odvija u posebnim prostorijama Razvojnog centra gdje se inače vrše prerade i proizvodni ciklusi obrade voća.

Snimio Marin SMOLČIĆ
Ovaj edukativni serijal organizirao je Razvojni centar Ličko-senjske županije u suradnji s predstavnicima iz Stručne podrške Ministarstva poljoprivrede. Radionice se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, a namijenjena je uzgajivačima i prerađivačima voća s područja Like. Detalje ove edukacije pojasnio nam je Mile Milković, ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije.
-Radionice se jednim dijelom trenutno održavaju u poluindustrijskom postrojenju našeg Razvojnog centra kako bi se svi sudionici upoznali s mogućim načinima prerade voća i pogodnostima koje naš Razvojni centar nudi. Tijekom održavanja ovih radionica okupili su se predstavnici 12 ličkih OPG-a koji se bave uzgojem voća. Po završetku radionice će dobiti će potvrdu o sudjelovanju. Na ovaj način će se na višu razinu dovesti prerada i dorada voća ličkih voćara koji su do sada uglavnom imali praksu na tržište iznositi neobrađeno i svježe ubrano voće. U tom smislu zadnjih je godina sve popularniji uzgoj bobičastih vrsta voća poput jagoda, malina, kupina, borovnica, aronija i ribizla. Na ovim radionicama predavači su Dragica Tresk Penezić, Nada Murgić, Ljubomir Peričić iz Ministarstva poljoprivrede te Valentina Zdunić iz Razvojnog centra, inače prehrambeni tehnolog, pojasnio je ravnatelj Mile Milković. U praktičnom dijelu ovoga serijala polaznici su učili o načinima obrade jabuka, a jučer su se okušali u kuhanju malina za spremanje pekmeza i džemova.

Snimio Marin SMOLČIĆ