Lika predstavljena u najboljem svjetlu

Lički sirevi i med visoko kotiraju kod domaćih, ali i stranih turista

Marin Smolčić

Na skoro šest hektara pašnjaka pase 21 krava / Snimio Marin SMOLČIĆ

Na skoro šest hektara pašnjaka pase 21 krava / Snimio Marin SMOLČIĆ

Kad strani turisti kušaju naše sireve, često nas pitaju je li to stvarno tako ukusan sir ili je izvrstan samo za kušanje, kaže Mile Gulan, vlasnik OPG-a Gulan, u Donjem Babinom Potoku



 


VRHOVINE  Prema informacijama Lokalne akcijske grupe Lika (LAG Lika) čiji je predsjednik ugledni lički obrtnik Danijel Tušak, broj Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Ličko-senjskoj županiji u stalnom je porastu.


– Ove godine smo prešli broj od 5.000 OPG-a. Drago nam je što svoje OPG-e osnivaju mahom mlađi ljudi i to različitih proizvodnih sadržaja. Ovome broju svakako treba dodati oko 600 obrta, a njihov broj također je u porastu, pojasnio nam je predsjednik Tušak.


Lika, tradicija, ekologija…




Obilazeći Liku nemoguće je ne spomenuti brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja ovaj kraj predstavljaju u najboljem svjetlu tradicije, starinske kvalitete i nastojanja brojnih ljudi da nas (vrlo uspješno) podsjećaju na skoro zaboravljene vrijednosti naše tradicije. Čini se da kvaliteta i sadržaj ponude uvelike dominiraju u poslovanju većine OPG-a koji se ne nalaze uz veća naselja, gradove i frekventne prometnice. Takav je OPG Gulan iz sela Donji Babin Potok u općini Vrhovine.


Snimio Marin SMOLČIĆ


Vlasnik je Milan Gulan koji se ovim poslom bavi dva desetljeća. Ispred njegove kuće nalaze se nadstrešnice i rashladne vitrine u kojima povremeno jedva da ima nešto asortimana.


– Kad se kod nas zaustavi autobus pun turista, malo toga ostane neprodano pa odmah moramo nadopuniti asortiman. Pitate što najviše prolazi? Sve, ali baš sve. Strani gosti najviše uzimaju polutvrdi sir, dimljeni sir i sireve s ljutom paprikom ili peršinom. Naš lički škripavac stranci slabo kupuju jer tu vrstu sira treba brzo potrošiti. Škripavac radimo, ali samo po narudžbama domaćeg svijeta i restorana. Kad strani turisti kušaju naše sireve, često nas pitaju je li to stvarno tako ukusan sir ili je izvrstan samo za kušanje! Kad iza naše kuće ugledaju 21 kravu na skoro šest hektara pašnjaka koji graniče s NP-om Plitvička jezera, onda im je puno toga jasnije.


Naše krave pasmine simentalke najveći dio godine provode vani. Samo ih mrazevi i snjegovi potjeraju u štalu. Ekološki uzgoj je »kriv« što je mlijeko tih krava pravi punomasni eliksir. Sireve proizvodimo sami, točnije moja supruga i snaha, ističe Milan Gulan.


Pitamo ga za med koji se ovdje također puno kupuje. S medom ide i posebna priča.


Gulanovi u svom ekoraju / Snimio Marin SMOLČIĆ


Lički med je »top«


– Naše pčele također žive u ekološkom raju. Bez bilo kakvih zagađenja. Samo čiste livade i crnogorične šume obližnjih Plitvičkih jezera. Kad nas turisti pitaju za kušanje meda, reakcije su slične kao i sa sirevima. Želeći proširiti asortiman meda mi smo počeli proizvoditi med s orasima, bademima, lješnjacima i smokvama. Teško je reći koja vrsta najbolje prolazi. Nekolicina stranih kupaca naručivala je naš med, zvali su nas mnogo puta iz Njemačke. Nekima smo med slali poštom jer su se »žalili« da su ostali bez zaliha ličkog meda i traže ga još, kazuje nam Milan Gulan iz Donjeg Babinog Potoka nadomak NP-a Plitvička jezera.


Tako se domaći med također neizostavno našao na turističkoj TOP-listi traženih domaćih delicija. Uz redovne komentare kupaca kako se ovakav vrhunski med ne može kupiti u trgovinama. Strpljivi kao i gotovo svi lički OPG-i, tako i Gulani bez pretjeranih samohvala uvjeravaju sve došljake kako je doista sve ličko vrhunsko, prirodno, proizvedeno s puno ljubavi i tradicije. Bez kemije ili nekih sličnih patvorina.