Autohtone delicije

Lička kuća. Gastrooaza nadomak Plitvičkih jezera puna je gostiju, najviše se traži – lička janjetina

Marin Smolčić

U Ličkoj kući se ručno proizvodi vlastita tjestenina, peciva i slastice, a svaki se dan peku i tri vrste domaćeg kruha, kaže Igor Daić, v. d. voditelj Ličke kuće



PLITVIČKA JEZERA – Ovih vrelih i posjetiteljima krcatim danima naš najljepši nacionalni park Plitvička jezera pomalo se reorganizirao kako bi primio sve goste i zadovoljio svačije ukuse. Uprava parka je na svojim službenim stranicama obavijestila javnost kako se na prijevoz elektrobrodovima i panoramskim vlakićima treba vrlo malo pričekati, što svakako ne remeti dnevne rasporede, potrebe i mooving izletnika.


Upravo ovih dana planetarno popularni nacionalni restoran Lička kuća doživljava svoju novu renesansu.


Potvrdio nam je to v. d. voditelj ovoga objekta Igor Daić.


Sve izvorno ličko




– Naš restoran na dvije etaže ima ukupno 270 mjesta. Ovih dana restoran je krcat gostiju, a najtraženija jela su domaći, lički specijaliteti u starom i novom ruhu. To znači da gosti najviše naručuju i rado konzumiraju sva naša jela od ličke janjetine.



U pripremi jela koriste se prehrambeni proizvodi lokalnog podrijetla, od kojih su mnogi zaštićeni oznakom regionalnog sustava kvalitete Lika Quality kao proizvodi proizvedeni u ekološkoj oazi Lika destinacije i provjerene sljedivosti od obiteljske farme do stola.


Uz korištenje domaćih namirnica iznimne kvalitete naši djelatnici pripremaju vlastite temeljce te proizvode lokalni sirni namaz – ličku basu, kobasice, valjuške od krumpira pa čak i pekmez od domaće šljive bistrice, sve bez upotrebe bilo kakvih aditiva ili umjetnih pripravaka.


U Ličkoj kući se ručno proizvodi vlastita tjestenina, peciva i slastice, a svaki se dan peku i tri vrste domaćeg kruha.


Uzgojena na otvorenim pašnjacima, bogatim ljekovitim i aromatičnim biljkama, janjetina iz Like je nadaleko poznat specijalitet ovog kraja, a pripremljena u modernim varijantama i s mnogo pažnje, postaje užitak za najzahtjevnije gurmansko nepce. Neki gosti nekoliko sati prije ručka naručuju naš specijalitet – janjetinu ispod peke gdje se sljube tradicija i delicijska posebnost ličke kuhinje. Za gastroužitak naših gostiju brine se 50-ak zaposlenih i sve što sam rekao jamči kako nitko iz Ličke kuće neće otići bez najboljih dojmova i najboljih referenci kakve naš restoran svakako zaslužuje, rekao nam je Igor Daić.


San snova


Dodaje kako je prehrana nekadašnje ličke obitelji ovisila o namirnicama koje je čovjek mogao sam uzgojiti ili nabaviti u svom prirodnom okruženju. Vođeni time, chefovi Ličke kuće osmislili su menije koji u potpunosti odražavaju raznolikost kulinarskih blaga Like. Od jedinstvene ličke juhe, janjetine i teletine ispod peke, pastrve sa žara, povrtnog orzota, domaćeg krumpira iz Like s lukom i slaninom do savijače od šljiva i torte od svježeg lokalnog sira – ličke base, autohtona jela su inovativno pripremljena s iskorakom u vrh moderne gastronomije. Pri tome se ne usključuje niti tradicija jer u Ličkoj kući gosti mogu uživati uz otvoreno ognjište, pucketanje vatre koja titra ispod ražnja, zrak ispunjen aromatičnim začinima i mirisima koji najavljuju da će se svježe pečen specijalitet pojaviti na našem tanjuru za samo nekoliko minuta.