povezane vijesti
Poljoprivrednici se ponekad žale kako unatoč pravilnom tretmanu posađenog merkantilnog krumpira ukupni prinosi nisu zadovoljavajući.
To se odnosi na veličinu i količinu gomolja, zbog čega uzgoj i prinosi ove poljoprivredne kulture ponekad postaje „sizifovski posao“.
Svake godine količina krumpira koji se kopa u jesen postaje skromnija, a kvaliteta i veličina gomolja je također lošija. Struka tvrdi kako je razlog tome umor tla i patogena mikroflora. Zamjena sorti krumpira nije uvijek učinkovita, a nije lako kupiti kvalitetan sadni materijal.
Pojašnjavajući moguće razloge slabih prinosa krumpira diplomirani agronom i direktor najveće ličke tvrtke za uzgoj krumpira „Agrovelebit“ iz Lovinca Nikola Vidaković znade reći kako se to uglavnom događa kada je nakon duljeg uzastopnog korištenja istog sjemena kroz više godina to sjeme postaje „izrođeno“ i treba mu zamjena. Zato „Agrovelebit“ svake godine na jednom dijelu posađenih parcela uzgaja sjemenski krumpir.
-Ove godine smo sa sjemenskim krumpirom posadili 15 hektara oranica i očekujemo prinos od oko 250 tona. Posadili smo sorte krumpira desire, agria, pelarota i marabel. Ove godine nas kiša nije iznevjerila, čak je u jednom trenutku bilo i previše. Unatoč tome mi smo u sušnim intervalima vršili navodnjavanje usjeva „kap po kap“ i rezultati su nam posvuda sjajni.
Vađenje sjemenskog krumpira očekujemo ovih dana, svakako prije početka mjeseca rujna. Za razliku od merkatilnog krumpira, mi za sjemenski krumpir niti jedne sezone nemamo unaprijed osigurane kupce, ali u pravilu svake godine prodamo sve uzgojene količine. Sada govoriti o cijenama kilograma sjemenskog krumpira je prerano jer se njegove cijene u sezoni formiraju tek u mjesecu studenom, govori nam Nikola Vidaković iz lovinačkog Agrovelebita.
Tijekom nedavne svečane sjednice Općinskog vijeća Lovinac Nikola Vidaković je primio ovogodišnju nagradu Općine Lovinac koja je dodijeljena poduzeću Agrovelebit d.o.o. za uspješan desetogodišnji rad poduzeća koje već godinama bilježi sve bolje poslovne rezultate.