Inspektori u akciji

Inspekcije češljale i ličke pekare, doznajemo kakva je situacija

Marin Smolčić

Danijel Tušak (u krugu) kaže kako je u njegovoj pekari sve po propisima

Danijel Tušak (u krugu) kaže kako je u njegovoj pekari sve po propisima



Uz bojkot pekara i prodavaonica kruha zbog povećanja cijena pekarskih proizvoda, ovoga vikenda pekare su bile u fokusu i sanitarne, poljoprivredne i tržišne inspekcije Državnog inspektorata.


Javnost je doznala kako je u razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače provedeno je 429 inspekcijskih nadzora, a utvrđene su brojne nepravilnosti.


Sanitarna inspekcija obavila je 143 nadzora i utvrdila 112 nesukladnosti. Najčešći problemi uključuju nepravilno rukovanje hranom, rad djelatnika bez položenog tečaja zdravstvenog odgoja te nepravilnosti u provođenju zdravstvenih pregleda zaposlenika. Također su zabilježeni nedostaci u higijenskim i sanitarnim uvjetima objekata te neprovođenje sustava samokontrole prema principima HACCP-a. Posebno zabrinjava činjenica da 12 posto pregledanih objekata uopće nema uspostavljen HACCP sustav.




Za utvrđene nepravilnosti izdano je 236 novčanih kazni, 67 upravnih mjera, 11 optužnih ili prekršajnih naloga te 54 oportuniteta.


Kako je pri tome bilo u ličkoj metropoli? Izjavu nam je dao vlasnik najveće pekare u Lici, Gospićanin Danijel Tušak.


„Normalno radimo i koliko sam čuo kontrola je bila i u našoj pekari. To mi je drago jer je lako ustvrditi kako radimo po propisima. Naši djelatnici su educirani i prijavljeni za posao koji vrlo savjesno obavljaju.


U ovo zimsko vrijeme prodaja kruha i peciva je uobičajeno manja i bez bojkota. Što se tiče inpekcijskih službi mi nikada nismo imali bilo kakvih pritužbi struke ili sankcije“, ustvrdio je Danijel Tušak čija pekara zapošljava 60 radnika.


Inspekcije su protekloga vikenda obišle i nekoliko prodavaonica kruha i manjih pekara u Gospiću. Kako doznajemo, nigdje nisu zatekli prekršaje ili bilo kakve situacije koje nisu u skladu s važećim propisima vezanim uz proizvodnju i rukovanje s pekarskim proizvodima.