Počelo kopanje

Cijene krumpira u Lici su se prepolovile u samo 7 dana. Evo o čemu se radi

Marin Smolčić



Ovih dana je posvuda u Lici počelo vađenje ranih sorti merkatilnog krumpira.


Iako su mnogi poljoprivrednici bili pomalo skeptični po pitanju prinosa i kvalitete najpopularnijeg ličkog proizvoda zbog (pre)obilnih proljetnih kiša, ispostavilo se kako je njihova bojazan bila neopravdana.


Krumpir koji je ovih dana izvađen i završio na tržnicama (a potom u loncima, fritezama ili tavama) odlične je kvalitete, okusa, optimalne veličine i ispunio je sva očekivanja uzgajivača i kupaca.




Kasne sorte popularnog gomolja počet će se kopati iza sredine rujna.


Uzgajivači što su tek iskopali poneku „kućicu“ kasnih sorti krumpira, više iz znatiželje nego li iz potrebe, tvrde kako je takav plod krumpira i njegova količina također vrhunska. Sve ovo svakako će utjecati na njegovu konačnu cijenu naredne sezone.


Na gospićkoj tržnici danas je bilo znatno više prodavača i štandova, nego li kupaca.


Ovaj nesklad mnogi pripisuju velikim kolovoškim vrućinama, ali spominju i „visoki datum u novčanicima“.


Već se danas na mnogim štandovima našlo mnoštvo kvalitetnog krumpira, a njegova je količina znatno utjecala na cijenu. Prošloga petka krumpir je gotovo posvuda prodavan po cijenama od 1,5 do 2 eura po kilogramu. Kao da su u pitanju kune, prodavači su takve cijene pravdali popularnim „zaokruživanjem“, pri čemu kupci prolaze redovno lošije.


Danas su cijene također zaokruživane i posvuda su za kilogram krumpira iznosile sada podnošljivi jedan euro.


Godina je bila vrlo rodna i kvalitetni lički krumpir kod mnogih uzgajivača stvorit će viškove. Tada se nekolicina domišljatih udruže i kamionima voze krumpir na prodaju u Zagreb, Rijeku ili Zadar.


Tamo će se cijene vratiti na 1,70 do dva eura po kilogramu.


Veći proizvođači već sada razmišljaju o cijenama krumpira od 90 centi za kilogram.


Sve je bolje nego li proizvedene viškove krumpira bacati na proljeće po živicama i potocima.