TRBUH GRADA

Kilogram prvih trešanja na riječkoj placi je astronomskih 15 eura, mnoge šokirala i cijena tikvica

Katarina Bošnjak

Pristigle su i tikvice čija je cijena također vrlo visoka, dva eura po kilogramu



Na centralnu riječku tržnicu stigle su prve trešnje. Može ih se naći samo kod troje prodavača, a cijena je jako visoka, 15 eura za kilogram. Kupuju se bez obzira na visoku cijenu, slabije nego ostalo voće, ali ipak se kupuju. Na placi je sada uvjerljivo najviše jagoda, gotovo na svakom stolu, a cijena im je 3 eura za pola kile. Od svog voća najisplativijima su se pokazale pink jabuke koje su se jučer mogle naći na akciji – dva kilograma za jedan euro.


Pristigle su i tikvice čija je cijena također vrlo visoka, dva eura po kilogramu. Ista je cijena i krastavaca. No, nema sumnje da će pojeftiniti za koji tjedan – i trešnje, i tikvice i krastavci. A do tada je tu nekoliko recepata kojima se možete pozabaviti kad god kupili ove namirnice. Ovaj brzi način pripravljanja tikvica može odlično poslužiti kada ste u nedostatku ideja za priloge mesnim ili ribljim jelima, a može biti i lagani vegetarijanski obrok uz dodatak nekog svježeg zelenila. Počnite tako da ogulite tikvice i izrežete ih na tanke trake. Zatim zagrijte malo maslinovog ulja u tavi i dodajte tikvice.


Pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju, a zatim ih izvadite iz tave i stavite sa strane. Zatim u istu tavu dodajte malo više maslinovog ulja i nasjeckajte crvenu papriku i luk. Dinstajte ih dok ne postanu mekani i lagano karamelizirani. Kada su paprika i luk gotovi, vratite tikvice u tavu i dobro promiješajte sve sastojke zajedno. Dodajte soli, papra i po želji malo svježeg limunovog soka kako biste pojačali okus. Isti ovaj recept možete prilagoditi na mali milijun načina, primjerice, samo s tikvicama, crvenim lukom, svježim češnjakom, soja-umakom, medom, đumbirom i svježim peršinom. Ovaj pak recept s tikvicama kombinira slatko, slano i aromatično, a bio bi dobar prilog uz piletinu u umaku od sezama i meda.