RTL-ov kulinarski show

“Večera za 5”: Ovaj tjedan kuha se u Kupskoj dolini – sa slovenske i hrvatske strane

Danijela Mihelčić

Tinkara Hodnik iz Kostela / Foto Screenshot / RTL

Tinkara Hodnik iz Kostela / Foto Screenshot / RTL

Privuklo me da kroz jednu dobru međunarodnu ekipu iz Kupske doline prezentiramo gledateljima naš lijepi kraj, Kupu kao izvor života na ovim prostorima te običaje, govor i domaću zdravu hranu - poručio je Davorin Klobučar

Tko god je jučer navečer gledao kulinarski show “Večera za 5” mogao je pronaći poznata lica iz Gorskog kotara. Naime, od ovog ponedjeljka do petka gledatelji u novim epizodama mogu gledati kako se za  glavnu nagradu i titulu najboljeg domaćina bore natjecatelji iz Primorsko-goranske županije i susjedne Slovenije.  Među natjecateljima, dvoje su iz Broda na Kupi te jedan iz mjesta Kuželj, a ostalo dvoje su iz Slovenije, no iz područja koje je vrlo blizu Gorskog kotara. 


Prema prvoj epizodi, na društvenim mrežama, svi hvale ekipu koja je, kako se kaže, kliknula na prvu te pokazala da “rijeka Kupa spaja, a ne razdvaja”. Među natjecateljima je i svestrani Davorin Klobučar iz Broda na Kupi koji je većini Gorana poznat kao košarkaš, predsjednik lokalne udruge koja promovira sport i kulturu, po radu u GSC-u, ali i velikom angažmanu kao predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi. Čim smo ga kontaktirali, odmah nam je pojasnio od kuda on u toj emisiji.


Davorin Klobučar


 


– Do moga sudjelovanja u “Večeri za 5”  došlo je na poziv redakcije RTL-a, pitali su me da li želim sudjelovati u showu “Večera za 5” u goranskoj ekipi.   Ja sam odmah reagirao i odgovorio da sam spreman sudjelovati, ali da imam plan i prijedlog da oformim jednu domaću ekipu iz Kupske doline i to međunarodnog karaktera gdje će biti sudionici Kupske doline s jedne i druge obale Kupe, hrvatsko-slovenske strane. Predložio sam da to budu tri hrvatska člana i dva slovenska. To se jako dopalo produkciji RTL-a koja je odmah reagirala. Rekli su da je to odlična ideja i da će to biti nešto posebno jer će po prvi puta biti međunarodna ekipa i snimat će se u Hrvatskoj i Sloveniji. Tako smo se dogovorili i ja sam krenuo u sastavljanje ekipe koja se složila s mojim prijedlogom i tako smo se prijavili – pojasnio nam je odlično raspoloženi Davorin Klobučar nadodavši:


– Što se tiče same emisije,  gledao sam neke epizode ranije i dopale su mi se jer sam vidio različite ljude, njihovu kulturu pripreme jela, a i običaje ljudi u takvim prigodama. Vidio sam veliku mogućnost promidžbe kraja i ljudi i njihovog suživota. Upravo me to privuklo da kroz jednu dobru međunarodnu ekipu iz Kupske doline prezentiramo  gledateljima naš lijepi kraj, Kupu kao izvor života na ovim prostorima te običaje, govor i domaću zdravu hranu kao važan čimbenik zdravog života – poručio je Davorin.


U ponedjeljak kuhala Tinkara Hodnik

Prva je kuhala Tinkara Hodnik, direktorica zavoda za kulturu i turizam u Kostelu, a danas, u utorak, će za ekipu u Brodu na Kupi kuhati Sanja Vojković, domaćica i frizerka po struci. Vjeran Ortynski ugostit će ekipu u srijedu u Kuželju. Vjeran je suvlasnik IT firme i, iako inženjer prometa po struci, radi u IT industriji. 


U četvrtak ekipa ponovno ide u Sloveniju, ponovno u Kostel, gdje će im kuhati Tomislav Gavranič. Tomislav je novinar po struci i radi na lokalnom radiju, kojem je i direktor, već 30 godina. 


Posljednji će kuhati Davorin Klobučar, koji će ekipu ugostiti u Brodu na Kupi. Davorin, iako službeno u mirovini, i dalje radi kao stručni suradnik za sport i odnose s javnošću u Goranskom sportskom centru. 

 


Ekipa je naravno i više nego odlična:


– Snašli smo se jako dobro, ja sam poznavao sve te ljude od prije, a i oni pojedinačno i mene kroz mnoge vidove suradnje. No, svi oni se nisu poznavali međusobno što je bilo vrlo zanimljivo na početku. Bez obzira na to svi su se, odnosno svi smo se jako dobro uklopili u zajedništvo s jasnim ciljem da svi želimo prezentirati ljepote našega kraja, osobnosti naših ljudi, predaka i nasljednika koji žive na tim prostorima i naravno kroz hranu predstaviti kvalitetu života na ovim prostorima. Treme gotovo i nije bilo, svi su kandidati stabilne i kvalitetne osobe koje nose u sebi baš osobine koje krase ovaj narod uz Kupu. Nijednog trenutka nije se vidjelo nečije soliranje niti isticanje, već je to bio timski nastup gdje je u prvom planu domaći kraj i njegovi ljudi – naglasio je Klobučar.


Ekipa iz Kupske doline / Foto RTL


 


Odgovorno tvrdi i da sve dolazi spontano:


– Odgovorno tvrdim da nikakvih dogovora oko pripreme hrane, samoga nastupa, oblačenja i ono što je veoma važno oko ocjenjivanja domaćina, nije bilo! Sve se događa spontano, originalno, s velikim poštovanjem i uvažavanjem svakog sudionika i domaćina. Svi naši Gorani mogu očekivati i dalje timski nastup, pun originalnosti i stvarnih priča iz davnina, a i današnjih priča o tome što nam se stvarno događalo, a sve je naslonjeno na ovaj kraj uz Kupu. Smatram da je kroz naš pristup i nastup kroz ovu emisiju stavljen naš Goranski kraj i naš čovjek u fokus, a hrana koju pripremamo je tradicionalna. Iz svega prezentiranoga i što slijedi u nastavku preostalih emisija smatram da će naši Gorani biti zadovoljni našim originalnim, dostojanstvenim i kulturnim nastupom, međusobnom suradnjom i prijateljstvom dvaju naroda a što je i odlika i vrlina našeg goranskog čovjeka – poručio je na kraju Davorin Klobučar.