Slatki ambasador goranskog kraja

U Liču održan najslađi rujanski festival, a glavni hit bio je prvi goranski Medun sladoled

Marinko Krmpotić

Jako je dobro »išao« prvi goranski Medun sladoled koji je uoči prvog Medun festa, dakle prije dvije godine, idejno osmislio chef Dino Galvango u suradnji s Markom Stojevićem



LIČ – Medun, iliti goranski šumski med autohtoni je goranski »proizvod«, vrsta meda koju je, baš zbog karakteristika Gorskog kotara, nemoguće »uzgojiti« na drugim područjima. Baš stoga spoznaju o medunu treba vrednovati, odnosno isticati tu goransku posebnost i prepoznatljivost. U skladu s tom idejom u najturističkijoj općini Gorskog kotara – Općini Fužine – jučer je održan već 3. Medun fest, najslađi rujanski festival, kako ga domaćini opravdano nazivaju.


Skrivene tajne


U organizaciji Ureda za turizam Općine Fužine priređen je niz zanimljivih priredaba poput izleta »Putem medenih zalogajčića« koji je vodio do vratarskih i fužinskih pčelara. Održane su kreativne radionice u poznatom izletištu Šumska bajka, šetnja do vidikovca na Preradoviću, prezentacija i degustacije vina od meda (medovine) koji je izradio OPG Zanoškar, ali i prvog goranskog sladoleda od meduna, kreativne radionice izrada suvenira košnice od recikliranog materijala, kao i svijeća od pčelinjeg voska i aromatičnog bilja, ali i stručno predavanje diplomirane agronomke dr. sc. Gordane Hegić »Zdravlje iz košnice«, prezentacija hranjivih maski za lice na bazi meda u izvedbi holističkog studia »Hortus Divinus«. Održano je i stručno predavanje programa praćenja medenja jele i smreke na području Gorskog kotara, a tijekom tog predavanja domaćim OPG-ovima podijeljene su i električne vage. Uz sve to moglo se sudjelovati i u humanitarnoj tomboli »Zasadi jelu, spasi čelu«, uživati u koncertu klape Kastav, da bi na kraju sve bilo završeno danas izletom »Skrivene tajne vrijednih pčelica« tijekom kojeg će se posjetiti OPG Milošević na kojem će se uz degustaciju pčelinjih proizvoda moći čuti priče o zagonetnim pčelicama.


Jedinstvena kombinacija


Medun, slatki ambasador goranskog kraja, jedna je od najzdravijih vrsta hrane za revitalizaciju organizma jer sadrži čak dvanaest puta više minerala od nektarnog meda, a dragocjen je i u prehrani trudnica. Sadrži kombinaciju šećera koja je u prirodi jedinstvena. Senzorski, organoleptički ima specifičan okus, glavna mu je karakteristika što je manje sladak od nektarnih medova. Gušći je jer sadrži manje vode od nektarnih medova, a sadrži antioksidanse, aminokiseline, mineralne tvari, folnu kiselinu, željezo…




Jako je dobro »išao« i prvi goranski Medun sladoled koji je uoči prvog Medun festa, dakle prije dvije godine, idejno osmislio chef Dino Galvango u suradnji s Markom Stojevićem, slastičarom. Za tu se poslasticu, kao i na prethodna dva izdanja ove manifestacije, čekalo u redu.