Svaka kriza dođe kraju pa će i ova. Ja sam ugostitelj 32 godine i pamtim brojne krize, ali smo sve savladali, kaže vlasnik kafića Tin Zlatko Grgurić
povezane vijesti
DELNICE – Kriza koja sve jače kuca na vrata najvećem dijelu stanovništva odražava se na svim područjima djelatnosti, a uočljiva je u vrlo velikoj mjeri i u radu delničkih kafića. Gradić koji je oduvijek, posebno u zlatnim godinama blagostanja, bio poznat po dobrom radu kafića i gotovo se uvijek – čak i u doba Domovinskog rata – mogao pohvaliti respektabilnim brojem takvih prostora, u novu 2023. godinu ulazi s još tijekom jeseni prošle godine dva zatvorena kafića te rekontrukcijom hotela Risnjak čiji je kafić također mnogima bio omiljen.
Govorka se i o mogućnosti zatvaranja još nekih kafića, odnosno o bitnom smanjenju radnog vremena kako bi se na taj način pokrili troškovi rada, od struje do uposlenika i njihovih radnih sati. Hoće li biti još onih koji će zatvarati vrata ili na neki drugi način nastojati pregrmjeti teške dane, tek ćemo vidjeti, ali ono što je jasno da i na tom području života slijede restrikcije, odricanja, štednja…
Rast cijena pića
Zašto do toga dolazi jasno je svima. Divovski skok cijena električne energije doveo je do iznimnog rasta troškova poslovanja. Tu će, za razliku od obale, stanje biti još gore jer u Gorskom kotaru kafići i restorani bez grijanja i ne mogu raditi. A grijati treba jače, što je i puno skuplje, nego u ostalim dijelovima zeleno-plave županije. Naravno, sve to dovelo je do jedinog mogućeg poteza ugostitelja – rasta cijena pića. To se, naravno, gostima ne dopada nimalo jer većini njih također su porasli troškovi života, a plaće su uglavnom i najčešće ostale iste. Drugim riječima, uz iste plaće sada treba puno više plaćati za struju, vodu, uskoro i odvoz otpada… Narasle su i cijene u trgovinama pa je skuplja i hrana. Ma, gdje god dođeš trgovci kažu – morali smo, sve je poskupjelo.
Što u takvim uvjetima treba činiti? Rješenje je logično. Štedjeti. A štedjet ćeš najprije na onome bez čega ne možeš, a to nisu struja, voda i hrana, nego – kavica s društvom. Takve odluke dovode do sve rjeđih odlazaka u kafiće, a manji broj odlazaka za ugostitelje znači i manju zaradu. I tako se dolazi u začarani krug krize, kaotično kolo uzroka i posljedica koje neće moći biti prekinuto ili bez spuštanja cijena svega što je dovelo do poskupljenja, ili do bitnog rasta plaća. Bez toga svega će biti manje, pogotovo gostiju u goranskim kafićima i restoranima. Vjerojatno su baš to glavni razlozi zbog kojih u Delnicama više ne rade inače mnogima dragi i dobro posjećeni kafići Lider i Moloko. Ne radi, napomenuli smo, ni hotel Risnjak, ali tu je riječ o obnovi koja bi trebala biti gotova do svibnja iduće godine, odnosno uoči nove sezone Risnjak bi trebao otvoriti svoja vrata.
Treba izdržati do proljeća
No, što kažu sami ugostitelji? Zlatko Grgurić, vlasnik kafića Tin i predsjednik ceha ugostitelja u Udruženju obrtnika Delnice, ističe kako je stanje teško.
– Primjerice, lož ulje s kojim ja radim je poskupjelo 100 posto, raste i cijena vode, rastu svi troškovi i mi smo morali dignuti cijene. No, pri tome moramo biti oprezni jer znamo da je i našim gostima sve poskupjelo. Treba izdržati do proljeća pa ćemo onda vidjeti što i kako dalje. Svaka kriza dođe kraju pa će i ova. Ja sam ugostitelj 32 godine i pamtim brojne krize, ali smo sve savladali. Konkretno, kod mene još nije došlo do pada broja gostiju i naravno da ćemo sve učiniti da tako bude i dalje te da naši gosti budu zadovoljni – rekao je Grgurić.
Boris Kauzlarić, vlasnik restorana Kauzlarićevi dvori smatra da je zaista sve teže.
– Moja su iskustva takva da su prije svega u Gorskom kotaru najamnine prevelike s obzirom na broj gostiju pa nije nimalo lako najprije zaraditi novce za najam. Kad se tome dodaju sad ovi jako narasli troškovi struje, vode i energenata, onda je zaista jako teško zaraditi, tim više što dizati cijene nikad nije popularno, a sad smo u toj situaciji da to jednostavno moramo napraviti. Uz to, meni se čini da se mijenja i način života te da se sve više europeiriziramo, a to znači da je u prijepodnevnim satima sve manje ljudi po kafićima. To će, prije ili kasnije, dovesti i do smanjenja radnog vremena – rekao je Kauzlarić.
Položaj obrtnika sve je teži
Da stanje nije dobro potvrđuje i Robert Marković, novi predsjednik Udruženja obrtnika Delnica.
– Ovo što se sada događa mi smo u našem Udruženju uočili znatno ranije i to na temelju jednostavne matematike. Jer, kada zbrojiš sve troškove poslovanja – posebno nakon ovih velikih poskupljenja struje i vode – jasno je da je teško raditi. Oni koji to nisu mogli podnijeti, morali su zatvoriti. Naravno, mi smo kao Udruženje pokušali reagrati i tražili mogućnosti ne tako velikog rasta tih silnih troškova, od vode do struje. Nažalost, razumijevanja nema i položaj obrtnika sve je teži, a svako zatvaranje obrta negativno se odražava ne samo na tog obrtnika, već i na lokalnu samoupravu u kojoj djeluje jer su i njeni prihodi nakon takvog čina manji. Što je više ovako negativnih primjera, to je svima gore. Mislim da se o tome ne vodi dovoljno brige i da nema dovoljno razumijevanja – zaključio je Robert Marković, predsjednik Udruženja obrtnika Delnice.